ANNONS

Till dig som ska bli mamma.

Först och främst grattis! 🥰 Jag vill här bara skriva ner det som jag själv inte hade en aning om, det som fick mig att känna mig maktlös och som nästan gav baby blues. Detta är främst skrivet till dig som planerar att helamma, det är det perspektivet jag har. Jag försöker dela med mig av känslor man inte kan förbereda sig på såhär 14 färska dagar in i mammalivet 😌 Och jag skriver om det som är jobbigt, det magiska är också där och hjälper dig att orka! 💕

Mammor som säger till dig ”njut av bebisbubblan” är mammor som har tagit sig förbi den. Dom minns alla fina stunder med sin bebis. Hur dom hud mot hud knöt band och det otroliga myset i att få spendera så mycket tid tillsammans. Dom ber dig njuta av bubblan för att dom med sitt perspektiv vet att tiden går väldigt snabbt, att allt plötsligt kommer att vara annorlunda och du kommer sakna din lilla gulliga bebis.

Det är inte många som säger detta, men vissa mammor kommer säga ”första tiden med bebis är tuff…”. Jag har dock bara hört detta när jag först öppnat mig och sagt att det är lite tufft för mig, det är som att mammorna själva då påminns om att det inte bara var myspys hela tiden. Men vad är det som är så svårt kanske du undrar? Det är DET som är så svårt att förstå när man först har full fokus på sin graviditet och sen behöver full fokus på förlossningen. Men såhär kändes det för mig när bebis kom ut…

💖 Fjärde trimestern.

Det är vad de första 3 månaderna på utsidan kallas och denna tes bygger på att bebisar föds 3 månader ”för tidigt” för att huvudet annars skulle bli för stort för att passera ut genom snippan.

Så dom behöver typ det dom fick i magen 3 månader till, värme, närhet, ljudet av ditt hjärta samt din kurrande mage och kontinuerligt flöde av mat = du förvandlas till ett ganska stationärt element med tillhörande milkshake-maskin 🙃

💖 Loooooove.
Först och främst måste jag säga att jag kände extrem glädje och kärlek, en explosion av eufori. Men viktigt att veta, för vissa tar det längre tid att knyta an, förstå att bebis verkligen är här och utveckla känslor av kärlek. Det är okej och du är inte ensam.

💖 Ont i snippan.

Jag var inte beredd på att det skulle göra SÅ ont i underlivet EFTER förlossningen. Men den måste ju få läka efter sin hjälteinsats. Alla har olika situationer där nere, vissa får inte ont alls efter. Men jag med mina sprickor (grad 2) kunde först efter 1 vecka resa mig från soffan eller sängen utan stöd och efter 2 veckor ÄNTLIGEN ta mig till toaletten utan att kissa på mig i dörröppningen. Hurra!

💖 Sömnbrist och hormoner.

Sömnrubbningar i kombination med en tsunami av hormoner (tänk pms x 10) påverkar en. Ni vet hur man blir utan att få sova? Inte sitt bästa jag. Helammar du gör du det även på natten eftersom en nyfödd bör äta var 3-4 timme. Min bebis tar sin tid, vet inte om alla har det så men en amnings-session tar typ 1-2 timmar för oss nu, det blir mycket snuttande också. Och bebis kan sen ha svårt att sova själv efter att ha gosat på mitt varma bröst. Så varje natt är en liten liten kamp. Släng på en bajsblöja som måste bytas på det också.

💖 0% kontroll och fotboja.

Detta var största chocken för mig! Jag är inget kontrollfreak men det går verkligen inte att planera mycket i början.

Det känns som att jag har en gullig liten fotboja. Bebisen sitter efter 14 dagar fast som en liten igel i tutten på mig och jag får göra det jag hinner dom minutrarna baby sover i sitt nest eller är hos sin pappa utan att gnälla. Varje minut jag är fri blir guld värd, för jag vill ju kunna plocka undan gammal disk eller dra en borste genom håret. Baby bestämmer helt och du får ”go with the baby flow”. Så man måste sänka sina krav, annars blir man tokig.

När jag pratade om detta på min story fick jag kanske 50 DMs från mammor som kände igen sig. Här är några lärdomar från min inkorg:

”Var galet intensivt och omvälvande för mig i början. Var beredd på BARN men inte alls på BEBIS.”

”Blev MYCKET lättare efter 3 månader när mjölken stabiliserats och hormonerna lika så.”

”När hon blir några veckor till får du in rutin på amningen. Sen efter det på sömnen, tex du vet att hon tar 4 naps per dag. Då planerar du din tid efter det. Men barnets behov kmr alltid styra.”

”Kände precis samma med min nu 9-månaders bebis när hon var nyfödd, önskar jag hade sett detta då”

”Amningen blev jag lika förvånad över som du, att den tar så mycket tid. Ingen pratar om det!”

”När man sitter uppe o ammar o gråter på natten känner man sig som världens ensammaste och hormonerna går bananaszz. Men det blir bättre 💖💖💖 när du tittar ut över nattsumpan kan du tänka på alla andra ammande mammor som känner likadant. Snart sover och äter hon mer regelbundet.”

TACK alla som skrev. Och några tips på vägen till dig som helammar:

💖

Skaffa lång laddarsladd till mobilen, 2.5m är najs så kan du mingla lite på nätet när du är fast hemma.

💖 Där du gillar att amma som bäst, ha en vattenflaska där.

💖 Bärsjal kan avlasta, ett tips som flera skrev.

💖 Öppna upp och prata momsen som är svårt eller jobbigt, du kommer bli förvånad över hur många som känner igen sig och du kan lära av andras erfarenheter.

💖 Sänk kraven, var snäll mot dig själv och kom ihåg att detta bara är första tiden, alla avslutade med samma mening: DET BLIR BARA BÄTTRE!

5

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00