ANNONS
PersonuppgifterCookies

SÅHÄR FÖRBEREDER VI OSS FÖR FÖRSKOLESTARTEN

/

Som ni vet skolade vi in Ralph 6 månader tidigare än planerat. (Dagen efter han fyllde 1, hehe) Han va redo, vi va redo. I detta inlägg bakar ihop lite tips inför inskolning, hur vi känner efter första tiden och hur vi förbereder oss för förskolan efter flera veckors sommarlov.

Att få vara med på inskolningen gav mig så mycket trygghet. Dessutom myser jag lite av tanken att veta hur en dag för Ralph ser ut. Kan titta på klockan och veta att nu får han lunch och om en stund sover han på sin lilla madrasss med kaninen jag skickat med. Alla barnen på Ralphs avdelning har en speciell snuttis som man bara tar fram när man ska vila. Blir ju både en trygghet och en liten symbol för vad som ska ske. Och ni som ska skola in ert barn nu i Augusti undrar säkert hur tusan det där ska gå? Få alla barnen att vila samtidigt? Well you Will be amazed.

Jag har pratat mycket med pedagogerna om rutiner, eftersom vi reser och väldigt stor del av året inte riktigt har en vardag som rullar på samma dag in och ut.

Jag va rädd att det skulle förstöra hans tid på förskolan men blev snabbt stillad i att rutinen på föris är rutinen på föris. Den kommer de snabbt in i och gör som både de andra barnen gör och som pedagogerna säger/visar. Det spelar alltså ingen roll om det är lite hejsantjosan på helger eller att sovtider skenat under semestern osv. Det där ger sig. Viktigt är att rutinerna på föris, är rutiner på föris. Sen har vi vår modell hemma, som funkar bra alla gånger utom när han får sova för länge mitt på dan… hehe. Dock peppar vi honom lite nu på andra sätt. Pratar om föris, packar väskan ihop osv.

PACKA VÄSKAN TILL FÖRSKOLAN
2 par ombyte av byxor, tröja, T-shirt och strumpor. Alltid bra om det ligger lite extra på plats. Vi fyller på med blöjor och kollar status en gång i bland när vi tänker att ett paket kan ha sagt slut. Annars säger personalen till såklart. Sen har vi den där snutten som man ska lämna kvar till vilan samt att jag alltid lägger en frukt/klämmis i väskan som han får som mellis när jag hämtar. Nästan varje dag lämnar A, och jag hämtar. Passar våra jobb/liv bäst.

LÄMNING & HÄMTNING
Vi lämnar Ralph runt 7 så han hinner äta lite frukost med dem andra barnen (även om vi alltid ger honom en flaska välling när han vaknar). Fördelen med att lämna tidigt är att det är lite färre barn där då. Vilket vi tycker om. Det känns som en mysig start på dagen, samtidigt som det är då A åker till jobbet såklart.

Vid 16 hämtar jag. Då är alla barnen på gården och det känns skönt att han fått springa av sig utomhus nån timma. (I början körde vi kortare dagar för att sen trappa upp.)

Direkt efter inskolningen körde vi 9-14. Sen 8-15. Efter 1 månad va vi på full speed med 7-16. Individuellt vad som fungerar och hur man kan få ihop det med jobb etc. Och sluta hetsa om när man hämtar/lämnar pga folk försöker väl bara få sin skit att gå ihop? Har några mammor som är ensamstående i vår grupp – hur F-n ska man få livet, ekonomin, jobb och tider att gå ihop om det ska pågå nån slags hittepå-tävling om vem som hämtar först? Inte så menneeeee…. tror barnen har roligare på föris där man få leka, spring, greja, pilla, hur mkt man vill utan gnäll? Eller du kanske är en kalasmamma som hämtar kl14 och sen älskar att gå till lekparken i 3h utan att vilja dö. You do that. Grattis.

Tips från andra förskolepedagoger: Va nyfiken, intresserad och involverad. Känns ju rimligt ändå tänker jag. Jag vill ju veta vad mitt barn har gjort under dagen och hur det går. I min DM trillade flera tankar från er som jobbar som pedagoger in i våras när jag stod inför inskolningen. Pedagoger uppskattar att man är nyfiken och har en bra dialog. Men något du INTE ska göra är långdragna lämningar. Ditt barn kommer säkert under något stadie gråta vid en lämning. Det går över. Lämna över, va trygg i att personalen tar hand om ditt barn och va tydlig när du vinkar hej då. Vinkevink med ett leende på läpparna. Bit ihop. Ralph får inte tro att vi är osäkra i att lämna honom där. Då kommer han ju INTE heller känns sig trygg? Bra tips!

Ps. Känner du dig inte trygg med personalen, miljön osv ”magkänslan”. Då kanske det är bra att prata om det och sen se över att kanske byta förskola? Återigen är inskolningen så viktig även för dig här. Lära känna den nya situationen.

Vi är iaf väldigt nöjda med vår förskola. Ralph har kul, utvecklas (massor!) och vi känner att personalen på hans avdelning tar hand om honom på bästa vis. Nu är vi SÅ otroligt pepp på att få börja igen. Har jag glömt nämna något väsentligt så får ni gärna fortsätta ställa frågor i kommentarerna. Blev väldigt långt det här inlägget nu. Det blir så ibland. Lycka till alla mammisar å pappisar som ska börja nu iallafall!

7

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00