ANNONS
PersonuppgifterCookies

Foglossning – 10 saker som lindrar

/

Jag råkar ju vara lite av en foglossningsexpert i och med att jag under två graviditeter tidigt drabbats av detta. 

Därför tänkte jag bjuda på en matig överlevnadslista för dig som lider av foglossning. För jag tycker verkligen jättesynd om dig. För det gör jätteont med foglossning och det är en smärta som är supersvår att förklara för någon som inte varit med om det. 

Ska jag försöka förklara? Ok, ofc, så här: Det känns som att någon sliter isär mitt blygdben samtidigt som en kniv hugger mig i sidorna och ett järnrör slår mot bäckenet. Det molar, ilar och hugger över hela snipp-, rump och höftpartiet. Det. Är. Fruktansvärt. 

Jaja, men nu har vi gått igenom hur ont det gör. Nu till “lösningarna”. Hur överlever man egentligen månader av smärta? Här är mina tio bästa tips!

 1. SKIPPA HUSHÅLLSSYSSLOR

 1. Så fort du får minsta känning av foglossning är det bara att sluta upp med allt hushållsarbete. Lägg ner att plocka i och ur diskmaskinen, dammsuga, plocka upp saker från golvet, tömma tvättmaskinen, rensa rabatten, hänga tvätt, damma, skura, ja, men allt sånt här. Varenda böjning, vridrörelse och lyft kommer straffa sig under kvällen, natten och dagar efter och det är inte värt det.Och du, det här är inte ord från mig. Det här är ord från min fysioterapeut som jobbar med kvinnor som lider av bäckensmärta. Det här finns liksom nedskrivet i sån där folder man får av vården om man söker hjälp mot foglossning!Spontant låter det ju väldigt enkelt och najs att slippa hushållsarbete i några månader men jag tycker faktiskt det är jobbigt. Jag älskar att städa, jag avskyr att ha det stökigt och jag tycker verkligen inte om att vara beroende av att någon annan ska göra allt åt mig. Så jag städar och plockar och tvättar en del ändå och sedan ligger jag på natten och gråter över hur ont jag har.
 1. HAHAHA, herregu. Borde jag läsa min egen lista? Tydligen. Jaja. Låt oss gå vidare.
 1. FOGLOSSNINGSBÄLTE

 1. Jag kan inte gå utan mitt bälte. Måste ha på mig det under minsta, lilla, korta promenad. Bältet drar liksom ihop bäckenet. Stabiliserar. Nej men det är jätteviktigt och jätteskönt. Tips är att köpa ett begagnat på
 1. Marketplace
 1. ,
 1. Tradera
 1. eller
 1. Blocket
 1. . Såg att det fanns mängder typ oanvända ute där till billig peng!
 1. DUSCHPALL
  En dag när jag kom hem hade Patrik och Norma köpt en present – en pall jag kan sitta på i duschen! Det är absolut topp tre bästa presenten jag någonsin fått. Så gulligt, rart och fantastiskt. Långa varma duschar lindrar foglossning supermycket, men att stå rakt upp och ner gör råont och då tar de liksom ut varandra. Därför – införskaffa en duschpall genast. Den jag fick är från Ö&B och kostade enligt Patrik typ 49 kronor. DET ÄR DU VÄRD! Just det. Har du badkar kan du ju obviously skippa den här punkten, you lucky bastard. /mvh avis
 1. TENS

 1. En Tens-apparat är toppen att ragga till sig av vården.
 1. Det är en mojäng som ger elektrisk nervstimulering. Låter märkligt, men är jätteskönt. Det pirrar och masserar där du har ont och lindrar absolut smärtan under tiden du använder apparaten. Jag använder min tens framför teven varje kväll för det är så skönt att få en paus från att ha ont. Rekommenderas varmt. Ring din barnmorska genast och säg att du vill låna/hyra en tens-apparat NU!
 1. GRAVIDKUDDE
 1. Visst har du unnat dig en gravidkudde? Om inte, BBY, gör det genast! Jag köpte
 1. den här
 1. under min första graviditet för 699 kronor. Den är toppen och jag använde den även sen som amningskudde. Har också lånat ut den till flera gravida kompisar. Mm, dina fogar behöver en gravidkudde. Köp en. Låna en. Sno en. Lova! Du kommer inte ångra det.
 1. FB-GRUPP
  Glid in på Facebook och gå med i gruppen ”Foglossning/bäckensmärta. Ställ frågor till sjugymnast”. Gruppen drivs av Martina Skoog som är en legitimerad sjukgymnast som har mångårigt arbete med kvinnor som lider av bäckensmärta under och efter graviditeten. Där kommer du också inse att fler känner som du. Fler har ont. Fler kämpar. Och det är faktiskt otroligt skönt att inte känna sig ensam i sin foglossning.
 1. TRÄFFA EN FYSIOTERAPEUT
 1. Det bästa som har hänt min foglossningshistoria var när jag träffade min fysioterapeut Ann-Catrin på Aleris Rehab Rosenlund (i Stockholm). Hon är fantastisk och det brinner i ögonen på henne när hon pratar om hur förjävligt det är att det finns så lite forskning kring foglossning! Älskar henne. Älskar generellt personer som tycker det borde forskas mer kring kvinnosjukdomar. Men hitta en bra fysioterapeut du också! Fråga din barnmorska. Fråga folk i din omgivning. Fråga i FB-gruppen jag tipsade om ovan.
 1. VATTENGYMPA
  Två gånger i veckan går jag på vattengympa på Aleris Rehab Rosenlund. Den leds av en fysioterapeut och vi är cirka åtta kvinnor med bäckensmärta som studsar runt där i vattnet.
 1. Det finns inget bättre på hela veckan än när jag får gå i den varma bassängen och i 30 minuter känna mig nästan helt smärtfri. Också otroligt mysigt att vara runt andra som har ont på samma sätt. Men bäst av allt är att jag får gå upp i puls och faktiskt träna! Det kan jag ju aldrig annars göra längre. Alltså åh, jag kan inte rekommendera nog! Vattengympa! Vattengympa! Vattengympa! Men OBS, leta efter vattengympa anpassad för dig med bäckensmärta. Leta inom vården!
 1. KRYCKOR

 1. Det var inte en härlig dag den dagen jag blev påtvingad kryckor av min fysioterapeut. Jag tyckte det kändes… skamset? Glida runt med kryckor liksom. Men mm, de hjälper faktiskt väldigt mycket. De stabiliserar bäckenet och avlastar enormt. Och man behöver ju inte använda kryckorna prick hela tiden. Jag använder de lite då och då.  Borde använda de oftare men mm, jag erkänner, jag är fåfäng.
 1. AKUPUNKTUR
  Akupunktur mot foglossning fungerar inte för alla men är helt ofarligt och absolut värt att testa! Jag gillar det! Det lindrar min smärta och är också så avslappnande att en timme, två gånger i veckan, bara få ligga och lyssna på panflöjts-musik. Akupunktur får jag också på mitt älskade Aleris Rehab Rosenlund. Hör med den fysioterapeut du går till! 

SÅ! Det var det om det. Fyll gärna på med era tips i kommentarsfältet så kan det här bli livets bästa foglossningslista! ❤

12

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00