Så här begränsar du barnens spelande
Snart börjar vädret att skifta och då vill vi att barnen går ut och hänger istället för att sitta inlåsta på sina rum och spela tv-spel hela dagarna, eller hur?
Då är det rätt skönt med begränsningar, bara att öppna upp en app och sätta tidsgränsen och så är det klart. Ut och lek!
Varje spelkonsol har familjeinställningar som är bra att hålla koll på, så låt oss gå igenom de vanligaste.
1. Playstation 4 och 5 – Playstation har uppdaterat sin app i och med lanseringen av PS5:an så idag kan du som förälder sätta tidsgräns på spelandet, bestämma åldersnivå på spelen och Blu-rays samt begränsa användandet av PSVR och webbläsaren. Du kan även sätta en köpgräns i butiken och välja vilka spel som är tillåtna att spelas.
2. Xbox Series X/S och Xbox One – Xbox satsar stort när det gäller familjeinställningarna på deras konsoler, de har lanserat en app (Xbox Family) som är separat från vanliga Xbox-appen där du kan ställa in specifika inställningar i varje spel som barnet har tillgång till.
Du kan välja om du tillåter barnet spela spelet överhuvudtaget, om hen kan spela ihop med andra online och om det är tillåtet att gå med i klubbar för spelet ifråga.
Utöver det så kan du bestämma om barnet ska få lägga till vänner, hantera onlinekommunikationen, behöva be dig om lov för köp, begränsa skärmtid samt se aktivitetsrapporter. Du kan även schemalägga skärmtiden så om du inte vill att barnet ska spela på vardagar men på helgerna så går det att ställa in.
3. Nintendo switch – Nintendo har också en separat app för att reglera barns användande av switchen. Den är dock inte lika enkel som Xbox Family-appen, du kan också bara begränsa flera konsoler och inte användare. Så om barnen har en switch som enbart de använder så funkar det men annars kan det bli bökigt för dig som spelande vuxen att fixa så att inställningarna inte påverkar ditt spelande också. I appen kan du sätta gräns på skärmtid och vilka åldersgränser som bör gälla när det kommer till spel, posta bilder och videos på sociala medier, kommunicera med andra spelare samt om VR-läget ska vara på eller inte.
Jag har sagt det många gånger och säger det igen, Nintendo switch är ingen konsol specifikt till barn utan mer en familjekonsol. Alltså bör en vuxen vara med och spela för det mesta är på engelska och vissa japanska spel är lite väl vuxna fast de ser barnvänliga ut. Så om du har en tanke om att kunna sätta barnet spelandes själv framför tv:n så lär du att bli besviken för hen kommer att ropa på dig var och varannan minut för att veta vad som sägs, vad som står eller för att det blir för svårt. Just sayin.
4. Ipads – Nu kommer vi till det nästan alla mindre barn använder och det är iPads. Vi snackar om Apples iPad och inte Android chromebooks här, det blir enklare att fokusera på en pryl i taget tänker jag.
På IPads och iPhones går det att begränsa en hel del som till exempel skärmtid, förhindra köp på App Store, tillåta bara vissa appar, förhindra barnförbjudet innehåll, begränsa webbinnehåll och begränsa Game Center. Det finns också familjedelning som innebär att du kan dela med dig av ditt innehåll med de andra i familjen.
Något vi har massiva problem med är nedladdning av gratisspel till paddan, barnen laddar ned allt så det är svårt att ha koll på vad som är ok och vad som inte är det. Där rekommenderar jag Apple Arcade som är Apples egna speltjänst. Du betalar månadsvis för att få tillgång till över hundra spel utan reklam eller med köp inuti. Klockrent!
5. Androidtelefoner och Chromebooks – Google har något som heter Family Link där du kan länka familjens konton och därifrån går det att begränsa barnens enheter. Det går även att begränsa innehåll utan att använda Family Link.
Du kan bestämma skärmtid rent allmänt eller för specifika appar, ge bonustid, ge tillåtelse att använda vissa appar och även låsa enheten helt och hållet. Det går också att spärra vuxet innehåll eller bara tillåta innehåll riktat till en viss åldersgrupp. Det finns oändligt med möjligheter när det gäller Android så jag rekommenderar att komma överens om vad som ska begränsas och sedan ta en sak i taget så att det blir rätt. Ta gärna hjälp av en guide online så att du får lite koll på läget.
Det jag gillar bäst med Family Link är att jag kan på ett enkelt sätt se vart mitt barn är någonstans och att jag kan få rekommendationer på appar från deras lärare. Stort plus!