ANNONS

Våld i spel

/

Våld i spel är något jag alltid får många frågor om av föräldrar. De som tillåter sina barn att spela våldsamma spel brukar le lite nervöst när de berättar och de som begränsar och förbjuder sträcker på sig, stolta över hur de har lyckats få sina barn att bara spela spel utan våldsamt innehåll.

Frågan om barn blir våldsamma av spel har varit på tapeten flera gånger genom åren och trots att det har gjorts otaliga undersökningar kring ämnet så blir ingen klokare av resultaten. Det går inte att bevisa att barn blir påverkade av våld i spel men däremot vet man att barn med underliggande problem gärna spelar spel med mycket våld i.

En av anledningarna till att många tror att våld i spel och aggressioner har något gemensamt idag är för att spel som har ett högt straffsystem gör spelaren arg och frustrerad. Barn och unga (även vuxna) som inte kan hantera starka känslor visar sin frustration genom att skrika, slåss, kasta saker och bli väldigt arga. Föräldrar som inte är spelare själva tror då per automatik att våldet i spelet är problemet.

Låt mig börja med att förklara hur spel är gjorda.

Spel är uppbyggda på ett belöning och straffsystem, det betyder att spelaren straffas när hen inte lyckas med uppdraget att ta sig framåt i spelet. Straffet kan vara att när spelkaraktären ”dör” så måste man börja om från början, tappar alla sina insamlade föremål eller att man helt enkelt åker ut ur tävlingen.

När spelaren belönas kan det vara med poäng och exklusiva tillbehör när slutet av banan nås, ju svårare spel desto exklusivare belöningar och även hårdare straff. Många gånger är belöningen bara möjligheten att komma vidare i handlingen.

Åldersgränserna för spel är rekommendationer och är baserade på hur blodigt, våldsamt, grovt språk och naket innehållet är. De är inte anpassade till hur svårt spelet är att spela.

Så ett mycket svårt spel som inte är ett dugg våldsamt och därför klassas som ett spel från 7 år kan få en spelare att bli väldigt arg och ett våldsamt men enkelt spel som fått en 16 eller 18-års rekommendation framkallar ofta inga starka känslor alls. Förstår ni vad jag vill komma fram till?

Om ditt barn blir våldsam av tv-spel så har det troligtvis väldigt lite att göra med våldet i sig utan mer om hur spelet är uppbyggt, om spelet har ett tävlingsmoment och kanske om hur barnet mår rent allmänt.

Sen är alla barn olika och bara du som förälder vet vad som är bäst för just ditt barn. Jag vill ändå få föräldrar att tänka till om barnen reagerar kraftigt på svåra spel, istället för att förbjuda spelandet i sig så räcker det troligtvis med att bara byta spelet. Testa gärna spelet som barnen spelar så kan du sätta dig in i frustrationen som hen kan känna.

Vill du fördjupa dig mer om hur vi blir påverkade av våld i spel så skrev statens medieråd en väldigt bra sammanfattning av forskningen kring ämnet år 2015.

2
7

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00