ANNONS
PersonuppgifterCookies

AMNINGEN

/

Hörni, det var ett tag sedan vi pratade om amningen.. Jag har ju tidigare skrivit om att jag har D-MER. Dysphoric Milk Ejection Reflex eller amningsångest – skapat av en kemisk reaktion som sker i kroppen när mjölken rinner till.

Eftersom jag sagt att vi ska prata mer om D-MER och vill fortsätta med det, så tänkte jag att jag ska berätta lite kring hur det går med amningen idag.
Min D-MER kom väldigt tidigt med Adele, hon var nog bara en vecka gammal när jag började känna igen känslan, samma som med Elliot. Men denna gång var jag inte lika rädd för känslan, och jag förstod mer varför den kom – det var inte för att jag var deprimerad eller hade förlossningsdepression, utan det var tydligt i koppling till när jag skulle amma. När Adele tog tag och mjölken rann till så kom en extrem ångest som tryckte på hela bröstet. Klumpen i halsen gjorde att jag inte kunde svälja. Ibland blundade jag, för att ‘försvinna’ lite, och andades igenom det. ”Det är över snart, det är över snart”.

Och ja, efter några minuter så kunde jag öppna ögonen igen, ångesten var borta och jag tittade ner på min lilla tjej som tittade upp mig mig medans hon åt och njöt.

Varje gång efter att ångesten släppt tänkte jag ”Jag klarade det IGEN”. Varje gång! Igen och igen, jag klarade det igen! Det gjorde att jag kände mig stark och stolt på något vis. Jag menar – finns det något vi mammor inte klarar att gå igenom för våra små? Nä. Precis.

Sen i början på december har det blivit otroligt mycket bättre. Den första veckan vågade jag knappt tänka tanken på att min D-MER kanske var på väg bort, för jag har haft bra dagar innan och sedan fått bakslag som gjort mig så ledsen. Men veckorna innan jul gick och försvann och ja – min D-MER också. (PEPPAR PEPPAR) Jag har ändå i bakhuvudet att den kan komma tillbaks. Men så som det är nu så funkar det bra med amningen och det är otroligt skönt att inte ha en ångestattack i början av varje amning med Adele. För vissa försvinner D-MER, för andra inte. Jag tror jag hade det mycket längre med Elliot. Men kortare och mer intensivt med Adele. Den jobbiga känslan var större med Adele.

Till dig som känner som jag, eller misstänker att du känner som jag. Läs på! Jag gillar att gå in här – www.d-mer.org även om det är en ganska tråkig sida så har den otroligt mycket bra information. Be även din partner läsa på, så han eller hon kan hjälpa dig så gott som möjligt.

Fler inlägg jag skrivit om amning/D-MER:
*Min D-MER
*Vad D-MER inte är
*D-MER och att hitta hjälp
KRAM! /E

Bilder av bästa Anna Ejemo

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00