ANNONS
PersonuppgifterCookies

VAD D-MER INTE ÄR..

/

D-MER är inte förlossningsdepression, det är inte heller amningsaversion. Men det är väldigt enkelt att D-MER blandas ihop med dessa två.

Jag är inte nedstämd förutom de första minuterna när mjölken rinner till. En förlossningsdepression innebär en konstant nedstämdhet som håller i sig i flera veckor/månader. Även när man inte ammar.
D-MER är heller inte amningsaversion. Amningsaversion är känslor av irritation, äckel, skam, ilska, som kommer i samband med att man ammar. Amningsaversion kan även ge mamman starka känslor om man vilja sluta amma eller fly, vilja nypa barnet så det slutar amma, tankar om att det är äckligt att amma.

Så både förlossningsdepression och amningsversion skiljer sig från D-MER som är mer en ångest och ledsamhet som kommer när mjölken rinner till och som sedan avtar efter några minuter. Att ha D-MER betyder inte att man inte vill amma, det har heller inget att göra med kontakten mellan bebis och bröstvårtan eller den konstanta fysiska kontakten man har med sin bebis. D-MER är en reflex som är kontrollerad av hormoner, inte av mamman. Det kan minska med tiden, det kan komma och gå, och det kan även försvinna helt. Som sagt, just nu tar jag en dag i taget, och jag har haft några bra dagar nu, hoppas det håller i sig.

KRAM, E
Bilder av fina Anna Ejemo.

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00