Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Liana Mikah / Unsplash

Fira världsbokdagen med barnen den 23 april

Varje år den 23 april är det världsbokdagen.

mama tipsar om om hur du kan fira med barnen, och ger dig några av vårens bästa boktips!

Världsbokdagen instiftades av Unesco år 1995 för att sprida läsglädje och uppmärksamma hur viktigt böcker och litteratur är för att sprida idéer och bygga tolerans mellan människor och kulturer.

Dagen uppmärksammar också hur viktigt det är med yttrandefrihet, tryckfrihet och författares rätt att få skriva det de vill skriva.

Därför infaller världsbokdagen 23 april

Datumet för dagen är ingen slump. 23 april är minnesdag för några av världens mest kända författare, som Shakespeare, Cervantes och Inca Garcilaso de la Vegas.

Ambassadör för världsbokdagen är Nobelpristagaren Malala Yosafzai. Malala är utbildningsaktivist och kämpar för flickors rättigheter till utbildning och kunskap.

Låt oss plocka upp våra böcker och pennor. De är våra mest kraftfulla vapen, sa Malala när hon talade inför FN 2013, året innan hon vann Nobels fredspris.

4 enkla sätt att fira världsbokdagen med barnen

Barnboksmiddag
Minns du hur Pippi stekte pannkakor, när Karlsson på taket stal alla köttbullar eller när Alfons Åberg lekte att ”gröten är land, mjölken är hav och lingonen båtar”?

Bjud barnen på Alfons-gröt, Pippi-pannkakor eller Karlsson på taket-köttbullar!

Om du vill att barnen ska tjata om att få fira världsbokdagen nästa år är vårt bästa tips att laga glassagnen från ”Lisbet och Sambakungen”.

Fixa en bokbytar-eftermiddag
Stäm träff med barnens skol- eller förskolekompisar på lekplatsen eller i parken efter hämtning. Be alla ta med böcker som barnen tröttnat på och låt dem byta med varandra.
Precis som vi vuxna tar emot boktips av varandra kan vi låta barnen göra likadant!

Hitta boken
Barnet får välja en bok att gömma någonstans hemma. Du får leta. När du hittat boken läser ni den tillsammans!

Gissa boken
Kör en klassisk 20-frågor-runda där barnet får tänka på en bok, och du gissar vilken genom att ställa ja- och nej-frågor.

https://www.youtube.com/watch?v=71zy5j-fyog

Världsbokdagen 23 april

Varje år firas världsbokdagen den 23 april för att sprida läsglädje och uppmärksamma litteratur och böcker. Dagen instiftades av Unesco år 1995, och vill även sprida idéer och bygga tolerans mellan människor och kulturer, samt belysa yttrandefrihet, tryckfrihet och författares rätt att få skriva det de vill skriva.

Överraska barnen med en bokpresent på världsbokdagen 23 april!

mama har valt ut guldkorn för alla åldrar bland årets nya böcker.

0-3 år
Kurrgömma med Julia
Av: Eva Eriksson och Lisa Moroni
Klara färger, tydliga karaktärer och hög igenkänning för både barn och vuxna. Alltid en kul twist på slutet ni kan fnissa åt tillsammans.

3-4 år
När jag var stor och du var liten
Jujja Wieslander och Emma Adbåge
Roligt och fantasifullt om hur mindblowing det är att ett syskon fanns, medan det andra inte fanns. Och om hur småsyskonet aldrig kommer att bli gammalt som storasyskonet.

 

Julia är en av de små barnens bokfavoriter!Julia är en av de små barnens bokfavoriter!Julia är en av de små barnens bokfavoriter!
Julia är en av de små barnens bokfavoriter! Foto: Illustation: Lisa Moroni och Emma Adbåge

5-6 år
Spännande på en söndag

Emelie Andrén och Veronica Ljunglöf
Perfekt första kapitelbok för barn som vill testa något annat än bilderböcker. Lagom kluriga vardagsmysterier som är spännande, men inte läskliga.

7-8 år
Hjälp! Ny i klassen

Pernilla Gesén och Jeanette Milde
Sjätte delen i en serie kapitelböcker för barn som precis knäckt läskoden och vill läsa på egen hand. Varje bok handlar om ett av barnen i en lågstadieklass.

8-11 år
Den första striden

Ömer Oguz och Emmy Wahlström
Första delen i en serie om elektrogänget: Sienna blev bortlämnad som bebis, och sen dess har hon flyttats runt mellan olika fosterhem utan att få stanna. Fosterfamiljerna tycker att hon är obehaglig, trots att hon gör allt för att inte synas. Men plötsligt hamnar hon i ett fosterhem med tre andra barn, som visar sig ha magiska krafter.
Spännande och lite sorgligt för barn som vuxit ifrån Handbok för superhjältar, men inte riktigt klarar att läsa Harry Potter på egen hand än.

Lättläst för lågstadiebarnen och lagom spännande och läskigt för slukaråldern.Lättläst för lågstadiebarnen och lagom spännande och läskigt för slukaråldern.Lättläst för lågstadiebarnen och lagom spännande och läskigt för slukaråldern.
Lättläst för lågstadiebarnen och lagom spännande och läskigt för slukaråldern.

11-15 år
Kändisrush

Kirsti Kristoffersen
Karoline är fast på en campingplats med sin mormor hela sommaren medan bästisen är i sitt lyxiga sommarhus. Men bara efter ett par dagar träffar hon Mathias, och inleder livets första sommarflirt. Allt är helt perfekt – tills Mathias över en natt blir Norges största superkändis genom att vara med i en talangjakt på TV.
Romantiskt, fnissigt och alldeles underbart om den första, pirriga sommarflirten.

Kirsti Kristoffersen har tidigare varit PR-ansvarig för barnfavoriterna Marcus&Martinus.Kirsti Kristoffersen har tidigare varit PR-ansvarig för barnfavoriterna Marcus&Martinus.Kirsti Kristoffersen har tidigare varit PR-ansvarig för barnfavoriterna Marcus&Martinus.
Kirsti Kristoffersen har tidigare varit PR-ansvarig för barnfavoriterna Marcus&Martinus. Foto: Bonnier Carlsen / Bonnier Carlsen

Så många ord lär sig barn av högläsning

Visste du att en 17-åring som fått ta del av högläsning regelbundet under sin uppväxt och som själva läser mycket har ett ordförråd på 50 000 – 70 000 ord? Ett barn som inte har fått ta del av högläsning eller läst regelbundet har ett ordförråd på 15 000 – 20 000 ord.

 

För att kunna läsa en vanlig nyhetsartikel i en dagstidning och för att klara oss i samhället behöver vi ha ett ordförråd på cirka 50 000 ord.

Källa: Förskoletidningen 

 

 

LÄS MER: 22 barnböcker som gör succé hos 1-3-åringar

LÄS MER: Kändismammorna: Det läser vi för våra barn just nu