Varför slår hon sig själv - och andra?

Dottern slår sig själv och andra. Barn- och föräldrapsykolog Malin Alfvén ger råd.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Varför slår hon sig själv – och andra?

Känner mig så hjälplös och frustrerad. Min dotter är 20 månader och började för någon månad sedan slå sig själv. Ibland dunkade hon huvudet i golvet eller bet på sakerna runtomkring. Sedan sa hon att hon hade fått ont. Till en början tog vi tag i armen och sa att det var fel att slå sig själv. Hon fortsatte dock. Vi trodde att det skulle sluta med tiden bara vi orkade vara konsekventa.

Men… För ett antal veckor sedan började hon även slå oss vuxna och ibland även andra. Vi säger fortfarande att det är fel och sätter henne på en stol för att markera att det hon gör är fel. Det har inte gett någon som helst effekt. Är vi för hårda? Förstår hon oss eller gör vi helt fel? När vi straffar henne på de sätt som jag nämnde gråter hon ibland i timmar innan hon blir lugn igen, och då känner man sig verkligen som en värdelös förälder.

Vi vet inte riktigt vad vi ska göra. Ska vi ignorera beteendet? Och vad ska vi göra när hon säger att hon får ont? Snälla, hjälp oss!

Hanna

Svar

Det är inte bara du som är hjälplös och förtvivlad. Det är din lilla dotter också. Så här gör frustrerade barn ofta. Särskilt känsliga, envisa och temperamentsfulla barn. Det är något de vill, eller inte vill, eller som inte blir som de vill, som de inte kan uttrycka. Inte undra på att de blir förtvivlade, arga och frustrerade.

När ni märker att hon är på väg att slå sig själv eller dunka huvudet i golvet, så tar ni upp henne i famnen och säger till exempel: ”Nu är du arg” eller ”Nu är du ledsen”. ”Nu håller jag i dig tills det har gått över”. Och så håller du om henne ordentligt så att hon inte kan göra sig eller er illa. Egentligen gör hon ju inte något fel. Hon bara uttrycker sina känslor och sin frustration på det sätt hon kan. Om ni gör så här så kommer hon lära sig att hantera sina känslor på ett bättre sätt.

Malin Alfvén, barn- och föräldrapsykolog

Artikeln publicerades 2009. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + trådlösa in-ear hörlurar för 199 kr. Köp nu!