Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Liderina

Tvåbarnsmamman Elsa: "Porrindustrin ska inte diktera våra barns sexualitet"

Runt 50 procent av landets kommuner tillhandahåller inte porrfilter för de Ipads som används i skolor och förskolor. Nu har mammorna Jenny Holmström och Elsa Lantz dragit igång uppropet #porrfribarndom för att få till en förändring.

mamas bloggare Elaine Eksvärd startade under förra året Tre ska bli noll, för att bekämpa sexualbrott mot barn.

Härom månaden drog två andra mammor, Jenny Holmström och Emma Lantz, igång det lika viktiga föräldrauppropet  #porrfribarndom. Starten till uppropet kom efter att Elsa testat deras döttrars förskolas läsplatta och kommit rakt in på grov och våldsam porr.

– Jag lyfte frågan i förskolerådet och från förskolan fick vi svaret att enligt kommunen ska barnen ha ett filter i huvudet, berättar Jenny och utvecklar:

– Från kommunen har ett av motargumenten varit att det är för dyrt att installera filter. Jag har jobbat på arbetsplatser med filter, att mitt barn inte har det i förskolan är helt oacceptabelt. Föräldrar har självklart också ett stort ansvar. Vuxenvärlden behöver vakna upp och förstå vad barn möter på nätet idag, och handla därefter.

Elsa har två barn på fem respektive tre år, och Jenny har en treåring och en femmånaders.

Bortsett från att alla förskolor och skolor ska ha porrfilter på sina surfplattor och datorer kräver #porrfribarndom ett helhetsarbete där skolorna säkerställer att lärare och personal har en rutin för att samtala om pornografi och de sexuella övergrepp som porren visar och kan orsaka.

– Vi vill begränsa barns tillgång till porr. Snittåldern för att att börja se på nätporr regelbundet är tolv år för pojkar och cirka 90 procent av all porr innehåller våld och sexistiskt språk som "hora"*. Experter varnar för en tickande samhällsbomb. Sexuellt våld mellan barn ökar och både flickor och pojkar får en skev syn på samtycke, sex och samlevnad, berättar Jenny.

Har fått in 19 000 underskrifter

I skrivande stund har föräldrauppropet fått in nästan 19 000 underskrifter.

– Vi kräver att politiker tar sitt ansvar, förklarar Jenny och hoppas att fler vill skriva på uppropet.

I slutet av januari kommer hon och Elsa att träffa utbildningsminister Gustav Fridolin, och uppropet kommer även att skickas till barnminister Åsa Regnér och gymnasieminister Anna Ekström.

Elsa har sagt upp sig från sitt jobb och både hon och Jenny lägger åtskilliga timmar ideellt på projektet.

– Porrindustrin ska inte diktera våra barns sexualitet – den ska de få definiera själva, säger Elsa.

Här kan du skriva under och läsa mer.

*Källa: Magdalena Mattebo, Uppsala universitet