Tråkigt är det nya roligt Foto: unknown

Tråkigt är det nya roligt

Ni åker skridskor, spelar Wii, fikar på stan och bowlar. Men så fort det blir lugnt en minut på jullovet hörs vrålet: ”Mamma, jag har tråååkigt!” Så här släpper du rollen som lekledare – och lär barnen aktivera sig själva.

Du tänker just sjunka ner i soffan med en kopp kaffe då tystnaden bryts av ett missnöjt vrål: ”Mamma, jag har trååååkigt!”

 Men hur är det möjligt? Ni har ju precis kommit hem från simhallen. Dit ni åkte efter bowlingen. Direkt efter fikat hos kusinerna. Som ni var tillsammans med på leklandet hela förmiddagen. Ändå hinner ni knappt innanför dörren innan barnen börjar beklaga sig över att det inte finns någonting att göra och att de inte har några roliga leksaker, dataspel eller kompisar.

 Och när de skriker ut sin frustration hinner det inte gå en hundradels sekund innan du frenetiskt försöker hitta en lösning. För vem vill ha uttråkade ungar hemma? Det betyder ju att ditt hem är ett tråkställe och att du är en loserförälder av rang. Att du innerst inne förstår att det inte är rimligt att du ska behöva agera lekledare åt barnen jämt hjälper inte ett dugg. När uttråkadlarmet utlöses är du programmerad att åtgärda! ”Ska vi gå på bio? Vill du spela Wii? Vad sägs om lasergame? Kanske skridskor?” 

 Snart har du lyckats aktivera dem igen. Men bara en stund. Så fort Wii-spelet är bortplockat eller filmen är slut hörs vrålet igen. Vad är det som händer? Vad hände med de softa lovdagarna du själv hade som barn, då en ”Kitty”-bok eller ”Ivanhoe”-film kunde stå för underhållningen under en hel dag? Utan att någon blev uttråkad för det.

 För Åsa Sjöqvist, barnpsykolog och verksam inom skolan i Stockholm, är fenomenet bekant. – De flesta barn i dag är vana vid ett väldigt högt tempo, att det alltid finns mycket att göra och att någon ständigt levererar aktiviteter åt dem. De får helt enkelt aldrig chansen att ha tråkigt i bemärkelsen att vara sysslolös, säger hon.   Men vad gör det med våra barn, att vi är överambitiösa och ideligen hittar på saker åt dem att göra?  – Det kan bli så att de blir oförmögna att sysselsätta sig själva och risken finns att de till slut känner sig obekväma eller till och med rädda för att umgås med tråkighetskänslan. Det tycker jag är olyckligt, eftersom den känslan precis som alla andra känslor är en del av livet och något som vi behöver uppleva och lära oss att hantera.  Vad du säger är att det verkligen är nyttigt för barn att ha tråkigt? – Ja, barn behöver tristess. Den hjälper dem att utveckla sin fantasi och lek. Att utveckla leken är viktig eftersom det är där barn bearbetar allt de är med om, säger Åsa Sjöqvist. 

 Hon menar också att sysslolöshet och tristess ger oss en fantastisk möjlighet att lära känna oss själva och våra känslor.  – Att kunna känna efter ordentligt vad jag vill och hur jag mår är viktigt, inte minst i framtida relationer.

 Men gör inte tristess att barn börjar klättra på väggarna eller blir helt apatiska? – Tvärtom, ur stillhet och tomrum stimuleras kreativiteten och skapandet. Alla barn borde få tid och utrymme att bara ha tråkigt, säger Åsa Sjöqvist. 

 Hon tycker att det bara är att gå till sig själv för att inse att alla människor, stora som små, behöver stunder då vi bara får vara och kan reflektera över livet och allt som händer omkring oss. – Jag tror att sysslolöshet gör barn till bättre initiativtagare och problemlösare. 

 Men hur ska jag som förälder lära mig att tagga ner? – Jag tror inte att det handlar så mycket om att lära sig som att tillåta sig. Och att tillåta sig själv behöver inte vara svårt om man vet att det faktiskt kommer något gott ur att jag som förälder drar mig tillbaka. 

 Åsa Sjöqvist hävdar att ju mer man som förälder lämnar över ansvaret för sysselsättningen till sina barn, desto mer kommer de att börja ta för sig. Och med tiden kommer tystnaden alltmer sällan brytas av några missnöjda: ”Mamma, jag har trååååkigt!”

 Visst låter det logiskt? Innerst inne vet nog alla vi föräldrar att barnen, precis som vi, behöver få varva ner och ta igen sig när de är lediga. Det är bara så svårt att i konkurrensen med alla andra aktiva familjer känna sig som en bra förälder om man bara låter ungarna sitta och stirra in i väggen. 

Men om det är vad de små änglarna behöver för att bli till kreativa, trygga och välmående individer så kan det ju vara värt att testa. Eller hur?

Hitta lugnet på jullovet

1. MEDITERA OCH YOGA IHOP. Träna både kropp och själ och få samtidigt en skön stund tillsammans. Yogaböcker och avslappnings-cd för både vuxna och barn finns att låna på biblioteket.

 2. PYSSLA. Att klippa, klistra, rita och skriva är ett fritt och bra sätt att utveckla sin kreativitet.

 3. LYSSNA PÅ LJUDBÖCKER ELLER LÄS HÖGT. Tänd ett ljus och kryp ner under en filt i soffan tillsammans och njut av en riktigt bra klassiker.   4. GÅ PÅ SPA TILLSAMMANS. Ta sköna bad och bubbla tillsammans. Tänd ljus och lyssna på rogivande musik, ett bra sätt att njuta av nuet. 

 5. SPELA KORT ELLER SÄLLSKAPSSPEL. En underskattad aktivitet som är rolig samtidigt som den ger tillfälle för samtal och umgänge.

6. HANDARBETA OCH BAKA. 

Virka, sy, sticka, brodera eller baka bullar eller kakor tillsammans. Det ger utrymme för både fantasi och kreativitet. 

 

 

 7. LEK GÄRNA LEKAR TILLSAMMANS. 

Men låt barnen stå för idéerna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + trådlösa in-ear hörlurar för 199 kr. Köp nu!