mamas bloggare Paula ”Fenjima” Manrique: ”Det absolut första du måste göra som förälder är att skaffa dig ett konto på TikTok. Det är där det börjar”. Foto: Daniel Stigefelt

Spelexperten Fenjima: 3 saker alla föräldrar borde veta om TikTok

Vad är TikTok? Finns det någon åldersgräns? Vad behöver jag som förälder egentligen ha koll på? mamas bloggare, spelexperten Paula ”Fenjima” Manrique, vet. Här är hennes viktigaste råd.

mamas bloggare, spelexperten Paula ”Fenjima” Manrique har stenkoll på barnens favoritapp. Här är hennes tre viktigaste råd till dig som har barn som är nyfikna (eller redan hänger) på TikTok.

1. Se till att skapa ett konto på TikTok

Man måste inte ha ett konto för att se klippen på TikTok, men det behövs ett konto om man vill interagera med andra, gilla, kommentera och lägga upp egna videos. Dessutom finns det andra, ännu viktigare anledningar till att låta barnen ha ett konto.

– Har du barn som är under tretton år så rekommenderar jag inte att hen ska sitta och kolla på flödet utan ett konto. Anledningen till det är att vad som helst kan dyka upp. Om barnet använder TikTok utan att vara inloggad slänger appen bara upp innehåll på måfå, säger Paula ”Fenjima” Manrique”

Som förälder finns det två val när det kommer till att starta ett konto, berättar Fenjima.

– Om barnen är yngre än 13 och vill använda appen är det bäst om föräldern skaffar ett konto i sitt namn. Är barnen över 13 år så kan föräldern starta ett eget konto som paras ihop med barnets konto. På så sätt kan du som förälder begränsa innehållet så att det blir mer anpassat till en yngre publik.

På TikTok finns möjlighet att ha en stängd profil utan följare. Foto: Unsplash

2. Anpassa det barnen ser på TikTok

TikToks algoritm funkar som många andra sociala medier: När du har startat ett konto och börjar gilla och kommentera klipp börjar den anpassa innehållet i ditt flöde baserat på vad du gillar och var i världen du befinner dig. Även hur länge du kollar på ett klipp har betydelse, kollar du klart på det så prioriteras innehåll som liknar det i flödet. Fenjimas rekommendation är därför att som förälder lägga några timmar ett par dagar i rad på att gilla det du tycker är okej att barnen tittar på, och klicka bort sådant du vill undvika. På så sätt kommer algoritmen igång på ett bra sätt.

– Du kan också gå till inställningar och sätta en tidsgräns på hur länge du vill att appen ska användas. Och när du ändå är där och pillar kan du välja det begränsade läget för att verkligen vara säker på att vuxet innehåll inte dyker upp i flödet, säger Fenjima.

Har ditt barn redan använt TikTok under en längre tid? Det är aldrig för sent att förändra flödet – du kan gå in när som helst och gilla och klicka bort innehåll för att påverka vad som dyker upp!

3. Använd TikTok tillsammans med barnen

Appar som TikTok är en stor del av många barns liv, så se till att intressera dig för det liv de lever på nätet! 

– Använd appen tillsammans med barnen. Lär dig danserna och spela in små klipp ihop. Du kan ha en stängd profil utan följare om du inte vill att någon ska gilla och kommentera. Det rekommenderar jag att man har rent allmänt om barnen använder ditt konto, säger Paula ”Fenjima” Manrique.

Läs Paula ”Fenjima” Manriques blogginlägg om TikTok i sin helhet här!
Du kanske också är intresserad av den här artikeln: ”Allt du behöver veta om Roblox! Spelexperten Fenjima om barnens favoritspel”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + lampa till barnrummet & kokbok för 159 kr. Köp nu!