TV4-programledaren och tvåbarnsmamman Soraya Lavasani har förändrat julfirandet hemma hos sig. Foto: Kajsa Göransson

Soraya Lavasani: ”Vi gick från ett berg av julklappar till en var”

Känner du också att mycket tid och tankeverksamhet går åt till julklappar? Forskning visar att ett berg av presenter kan ge barn en sämre upplevelse, menar barnpsykologen Martin Forster som hellre rekommenderar en julklapp än flera. En som testat är tvåbarnsmamman Soraya Lavasani.
mamaredaktionen

Tomtens säck väger tungt och under granen staplas klapp på klapp... Känns den här scenen igen? Och tycker du att det känns lite jobbigt? Då är den här texten för dig! Barnpsykologen Martin Forster, även författare till den omtyckta boken ”Fem gånger mer kärlek”, pratade om just julklappar och barn i TV4:s ”Nyhetsmorgon”, med programledaren Soraya Lavasani. 

Martin kommenterar: 

– Julklappar är ju verkligen en sak som kan orsaka onödig stress, förväntningar och besvikelser, så där kan det vara bra att synka lite mellan föräldrar och släktingar som ska ge julklappar till barnen. Att man sätter en ganska låg ribba och nivå. Och också förmedlar det här att alla får en klapp eller någonting sånt. Med små barn kanske alla inte nöjer sig med en klapp, men, säger Martin Forster och programledaren Soraya Lavasani tar vid:

– Det här gjorde vi för två år sen i min familj! Det var något helt nytt. Från att ha gått från ett berg under granen till att bara, nej det här vill vi egentligen inte. Jättemycket tid går åt till att öppna presenter, bara en sån sak. Och då blev det en klapp. Och det har faktiskt förändrat julfirandet jättemycket för oss!, säger Soraya som är mamma till barnen Bianca och Winston.

Barnpsykologen Martin Forster – författare till böcker som ”Fem gånger mer kärlek” och ”Jag törs inte men gör det ändå” – tror att barnen skulle må bättre av att få EN julklapp istället för ett berg av dem. Foto: Getty images/Mia Carlsson

Barnpsykologen om antalet julklappar 

Vad säger då forskningen om barn och julklappar? Martin Forster berättar:

– Det finns faktiskt lite forskning om hur barn upplever julklappar eller presenter. Och om det är ett berg med presenter, då är det faktiskt så att ju fler presenter det är, desto sämre kan upplevelsen bli. För att alla de här små halvbra presenterna smutsar ner upplevelsen av den stora fina presenten.. Så ge EN bra julklapp!

Hela klippet där Martin Forster och Soraya Lavasani diskuterar julklappar hittar du här

LÄS ÄVEN: Sorayas klockrena bild från bebislivet: ”Vi är många som kämpar på...”
LÄS ÄVEN:
Fråga mama-psykologen: ”Hjälp, jag har blivit så ensam sedan jag blev mamma”