Prata i sömnen

Prata i sömnen – plötsligt börjar ditt sovande barn prata högt, mumla eller sjunga. Ibland hör du precis vad det säger, ibland är det bara grötigt gruffande.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Sömnforskaren om när barn pratar i sömnen

Gustaf Gredebäck, professor i utvecklingspsykologi. Foto: Mikael Wallerstedt. Foto: Mikael Wallerstedt

Gustaf Gredebäck: ”Den vanligaste förklaringen till drömmar, och att man då också ibland pratar fast man sover, är att hjärnan använder sömnen för att rensa bort slaggprodukter och också arbeta på att till exempel sortera minnen. Så visst speglar prat i sömnen till viss del det som rör sig i hjärnan, men jag tycker absolut inte att man ska ta det som sägs bokstavligt. Om ditt barn pratar om hemska saker, till exempel, är det inte alls säkert att de verkligen har hänt.”

Det här kan du göra som förälder

”Här behöver du som förälder inte göra så mycket, mer än att kanske lyssna på det som sägs (om det går att förstå) och kanske hoppas att det kan ge upphov till ett och annat fniss.”

Vid vilken ålder kan barn börja "prata" i sömnen?

"Från födseln."

Texten publicerades i september 2016.

Till huvudartikeln: Nattskräck, mardrömmar, gå i sömnen – så fixar du nattstrulet

Gustaf Gredebäck är professor i utvecklingspsykologi och föreståndare för Uppsala Barn- och Babylab på Uppsala universitet, där man forskar om spädbarns sömn.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday 70% rabatt på mama & 24 andra titlar. Köp här!