Hur får man sin bebis att sova i egen säng?

När ska barn sova i egen säng?

När ska barn börja sova i egen säng? Och hur får man sin bebis att sova i egen säng? Svar här, från två psykologer och en barnsjuksköterska.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

När ska barn börja sova i egen säng?

Malin Bergström, barnpsykolog:

Barnpsykolog Malin Bergström Foto: Stefan Tell

– Barn ska ingenting, de kan sova i föräldrarnas säng tills de blir 10 år om det passar familjen. De kan också sova i en egen säng de första tio åren, och det är lika bra. Det finns inget med ”sova i egen säng” som är gynnsamt för barnet, det handlar bara om hur alla i familjen sover bäst.

– Om man vill att barnet ska börja sova i egen säng ska man ladda sängen som en positiv plats och se till att barnet upplever trygghet när det sover där, det vill säga att en förälder finns tillgänglig när barnet vaknar på natten.

Eva-Lotta Funkquist, barnsjuksköterska:

Eva-Lotta Funkquist, barnsjuksköterska, barnmorska och amningsrådgivare. Foto: Copyright (c) Juliana Wiklund

– Den grundläggande förutsättningen är att de flesta barn vill sova nära sina föräldrar. Sedan är givetvis alla barn olika och det tycker jag att man ska vara lyhörd för. När barnet vill börja sova i egen säng kan det få göra det, men det finns ingen anledning att pressa på för att barnet ska göra det.

– I vår kultur har vi en stark förväntan på att barn ska vara självständiga och helst bli det så tidigt som möjligt. Det skapar många gånger orealistiska förväntningar på när barnet till exempel ska sova i egen säng. Jag tror inte att det är ”stärkande” för barnet att sova i egen säng. Men den dagen barnet själv vill det, är det något man ska vara noga med att tillmötesgå, så klart.

Hur får man sin bebis att sova i egen säng?

Eva Lyberg, psykolog:

Eva Lyberg, psykolog.

– Små barn har ett stort behov av närhet för att känna sig trygga. Hjälp din bebis att känna sig så trygg som möjligt i sin säng. Var lyhörd för vad just ditt barn behöver. För att lära ditt barn att somna på ett nytt sätt eller en ny plats är det viktigt att du själv känner dig säker och trygg i att det här är ett bra sätt för barnet att somna på; då är det enklare att stå emot eventuella protester. Berätta för barnet om det nya som gäller! Det går bäst att genomföra förändringar när det är så stabilt som möjligt i övrigt i vardagslivet.

Läs mer om att sova i egen säng HÄR

Aktuellt just nu