Så kan du styra upp bebisens sömn (och din!)

På Vi Föräldrars och mamas event om mat och sömn-krångel ville frågorna aldrig ta slut. Här är våra viktigaste lärdomar från kvällen – från vår barnpsykolog Malin Bergströms föreläsning om bebisars sömn.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Att bebisar vaknar på natten är normalt. Var 50:e minut går små barn upp i vakenhetstillstånd under sömnen, frågan är bara om de somnar om av sig själva eller inte, och det kan variera med ålder, dagsform och barn. Och även om det känns som att bebisen vaknar "hela tiden" sover en nyfödd i snitt 16–18 timmar per dygn, så det finns chans för föräldrarna att vila också.

– Men vi har ganska låg respekt för sömn i vårt samhälle, så vi gör ofta annat istället för att passa på att vila när vår bebis sover, säger Malin Bergström, Vi Föräldrars barnpsykolog och som på eventet pratade om ämnet sömn.

Hennes råd till föräldrar som funderar på om de borde styra upp sitt barns sömn är enkelt:

– Gör det som funkar idag, säger Malin Bergström. Vill din bebis sova ihop? Kan du själv sova då? Sov tillsammans. Din tonåring kommer inte att vilja sova i din säng.

Malin Bergström tycker att sovandet ska vara mysigt och tipsar om att lägga barnet när det är sömnigt, vare sig innan eller efter. Kvällen ska vara en tid då man tonar ner allt.

– Jag brukar säga att man ska göra allt mindre och mindre, prata mindre, prata tystare, röra sig mindre, säger hon och sänker rösten.

När det gäller barn som hunnit bli lite större kan nattningen bli ett bra tillfälle att få till det där småpratet som är så viktigt för att bekräfta närhet och fånga upp barnets tankar och eventuella orosmoln.

Trött småbarnsförälder? Gör en sömn-kartläggning

Finns det något som inte funkar bra med sömnen i din familj? Barnpsykolog Malin Bergström tipsade om att göra en kartläggning, för att få svar på om det finns något att förändra och vad som ska förändras i så fall. Kanske inser du att du faktiskt sover för dåligt med bebisen bredvid dig i sängen, även om du haft en bild av dig själv som en förälder som vill ge obegränsad närhet. Eller så hjälper frågorna dig att få syn på att du allt för ofta prioriterar saker som att slänga i en tvätt eller plocka ur diskmaskinen, istället för att slappa och slumra en stund på soffan.

Frågor till dig som är förälder:

Hur sover jag bäst?

Vad tycker jag är mysigt?

Hur får jag in tupplurar?

Vilka vanor hindrar min sömn?

Hur nära pallar jag vara?

Vad är viktigast för mig att förändra? (Malin: "Fundera gärna lite extra kring det här").

Frågor om din bebis

Hur sover hen bäst?

Vad tycker hen är mysigt?

Påverkar dagsömnen kväll och natt?

Vilka vanor hindrar hens sömn?

Hur nära vill hen helst vara?

Vad kan ni ta bort eller ändra? (Malin: "Gör en prio-lista!").

Vi Föräldrars chefredaktör Sara Tuncel, barndietisten Sara Ask, barnpsykologen Malin Bergström och mamas chefredaktör Louise Bratt Tidmarsh på Mat- & sömneventet. Foto: Jezzica Sunmo.

Artikeln publicerades i april 2017.

Stort tack till kvällens sponsorer!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!