Gör jag fel när jag bara går?

Sonen somnar snabbt om man lämnar honom ensam i sängen och går ut. Men gör det honom otrygg? Barn- och föräldrapsykolog Malin Alfvén ger råd.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Gör jag fel när jag bara går?

Jag har en pojke på 11 månader. Vi har aldrig haft nattproblem med hans sömn. Han sover hela natten och en gång per dag.

När jag ska lägga honom på dagen lägger jag ner honom i hans säng, klappar lite på rumpan och går ut. Då pjålar han lite, ibland mycket, men det är inte riktig gråt.

Jag har läst och hört att man ska gå tillbaka efter en stund. Men om jag gör det blir han bara ledsen när jag går.

Jag vill inte ha ett barn som känner sig otryggt och lämnat, men det går fortare för honom att somna om jag bara lämnar honom.

Hur ska jag göra? Blir han så rädd och ensam att det är skadligt? För mig är detta ett stort problem.

Snälla, hjälp mig

Svar från Malin Alfvén:

Tänk så dumt det är ibland med goda råd! Om du inte hade läst det där om att du ska in till barnet när det gråter, så hade du fortsatt att göra det som du intuitivt vet är det bästa för din bebis.

Du visste att han behövde ligga och ”pjåla” en stund innan han somnade och lät honom vara ifred för att han bäst kom till ro på det viset. Och det är förstås precis så som du ska göra.

Du vet ju att han somnar bäst om du går ut ur rummet.

Det är så här vi får trygga barn, det vill säga när vi lyssnar på just vårt barn och gör så att det blir bra för just vår bebis.

Malin Alfvén, barn- och föräldrapsykolog

Artikeln publicerades 2007.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!