Fredrik Backman: Sova med fienden

Fredrik Backman skriver krönikor om barn och föräldraskap i Vi Föräldrar.
Fredrik Backman

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

"Du är mitt barn. Och jag älskar dig. Verkligen. Men man har rätt mycket tid att tänka när man ligger på rygg på badrumsgolvet 04.15 på morgonen, det är allt jag säger. Visst, alla föräldrar älskar ju att sova bredvid sina barn. Självklart. Det är bara det att det är helt förbannat omöjligt att göra det utan att antingen du eller jag vaknar och ser ut som om vi trillat nedför en trappa på fyllan.

Först var du ju nyfödd, och skiten man gör när ni är nyfödda, herregud. Du vet när Tom Hanks ska flytta den där antimaterian i Änglar och Demoner? Nej, det är klart att du inte vet. Du kollar ju bara på Teletubbiesoch sånt skit. Men antimateria är världens mest instabila materia, och tappar han den så kommer han spränga Italien i luften. Det är en jävla massa döda Teletubbies det, det kan jag tala om för dig.

Och exakt så är det att sova bredvid en nyfödd unge. V-a-r-j-e natt. Ditt första halvår kommer att bekosta min kiropraktors sommarhus i Costa del Sol helt på egen hand. Antingen somnade du bredvid mig, och då var jag livrädd för att rulla runt och krossa dig. Eller så sov du på min mage, och då låg jag vaken hela natten för att jag trodde att jag skulle fisa i sömnen och ge dig en hjärnskakning.

Vi hade en kort period där när du sov i spjälsäng. Och det var ju asbra. Bortsett från att jag gick upp en gång i halvtimmen och kollade att du andades. Visst, det står på internet att ”plötsligt spädbarnsdöd” bara gäller spädbarn, men internet röstade fram Rädda menige Ryan till en av världshistoriens 40 bästa filmer. Så bra är den inte. Det vet både du, jag och Tom Hanks. Man kan fan inte lita på internet.

Sedan började du förskolan och fick sova på madrass på golvet, och då fick du för dig att du skulle göra det hemma också. Vem är du? Mowgli? Och mitt i natten väckte du mig för att du hade haft en mardröm, och sedan fick JAG ligga på golvet och kolla på Fåret Shaun tills du somnade om. Seriöst. De använder den skiten som tortyrmetod på Guantanamo.

Sedan hade du en ny period när du sov i vår säng. Och varje natt klockan 04.00 roterade du 90 grader och stämplade mig rakt på näsan. Så… ja. Man har rätt mycket tid att tänka på när man ligger på rygg på badrumsgolvet 04.15 och försöker stoppa näsblod. Nu senast tänkte jag på Bane, skurken i Batman, och den där masken han har för ansiktet. Det tillhör ju lite storyn att man inte ska veta exakt varför han har den på sig. Men min teori är ”småbarnsförälder”. Det skulle dessutom förklara det dåliga humöret och varför han försöker döda Batman hela tiden. Jag har väldigt likartade känslor för Fåret Shaun.

Så. Alltså. Det var väl bara det jag ville säga. Att det här har varit mitt liv i två och ett halvt år. Och det är ganska svårt att vänja sig av med.

Jag vet att du är en stor kille nu. Att du har ditt eget rum och att du sover i din egen säng. Men, ja, du vet. Man vänjer sig vid att bli sparkad i huvudet. Man glömmer hur man gör när man sover utan dig.

Så svara på frågan nu för fan.

Får jag sova här i natt eller inte?"

Fler krönikor av Fredrik Backman hittar du här!

Texten publicerades 2012.