Så mysigt med ett babynest till bebisen! Men är det säkert?

Babynest – är det säkert för din bebis?

Är samsovning säkert om bebisen sover i ett babynest i föräldrarnas säng? Vi har frågat en barnläkare och en utredare på Konsumentverket.
Johanna Paues Darlington

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

En mysig och ombonad plats för bebisen att sova på som dessutom är enkel att ta med sig. Många föräldrar vittnar om hur gott deras barn sover i ett babynest, eller en babybädd, som de också kallas – och om hur bra ett babynest är för att skapa ett eget utrymme för bebisen i föräldrasängen.

Men hur säkert är ett babynest?

Göran Wennergren, barnläkare. Foto: Ronald Eek

– Jag tycker att babynest är ett bra sätt att göra det så säkert som möjligt för spädbarnet vid samsovning, säger Göran Wennergren, överläkare på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus som har forskat kring plötsligt spädbarnsdöd och är med i den grupp experter som har tagit fram Socialstyrelsens riktlinjer för sovmiljön för spädbarn under 3 månader.

– Riktlinjerna säger att bebisar under 3 månader sover säkrast i egen säng, och så är det. Men eftersom vi vet att många föräldrar väljer att ha barnet hos sig ändå, är det inte rimligt att stenhårt driva den linjen. Därför tycker jag att om man, trots riktlinjerna, väljer att sova tillsammans med sitt spädbarn så är en babybädd bättre än inget fram till att barnet är mer rörligt och själv kan flytta sig om det inte skulle få luft. Det brukar vara när barnet är runt 6 månader, säger han.

Inget vetenskapligt stöd för babynest – men kanske för pepi-pod

Pepi-pod, som påminner om babynest, kan ha bidragit till att antalet fall av plötslig spädbarnsdöd har minskat i Nya Zeeland. Foto: Emma Brittenden

Något vetenskapligt stöd för att samsovning skulle bli säkrare med ett babynest finns inte. Däremot har det kommit indikationer på att en liknande produkt som har utvecklats på Nya Zeeland, en så kallad pepi-pod, kan ha bidragit till att antalet barn som drabbats av plötsligt spädbarnsdöd där har minskat.

Nu ser visserligen en pepi-pod, som är ett slags korg med höga kanter, ganska annorlunda ut i jämförelse med de babybäddar vi använder i Nordeuropa, men Göran Wennergren tycker ändå att vi kan ta fasta på att själva principen att skapa ett eget utrymme för bebisen i den gemensamma sängen är bra:

En pepi-pod. Pepi beyder bebis på maori, språket som talas av den nya zeeländska ursprungsbefolkningen. Foto: Emma Brittenden

– Det som gäller är att minska risken för att täcken och kuddar ska kunna kväva barnet, och för att barnet ska rulla in mot föräldern och på så vis inte få luft. Ett babynest ska heller inte vara för fluffigt, det får inte finns någon risk för att barnet ska kunna borra in ansiktet i det och inte kunna andas.

– Sedan är det bra att ha med sig att, även om man har ett babynest, inte sova med sitt barn om man har rökt, druckit alkohol eller av någon annan anledning är extra svårväckt.

Ju mindre mysig babybädd desto bättre

De mjuka täckena är till för föräldrarna – av säkerhetsskäl ska bebisen inte ha det för mjukt och gosigt i sitt babynest. Foto: Shutterstock

Att babybädden inte får vara för mjuk och fluffig håller Maria Holmberg på Konsumentverket med om. Hon arbetar med standardisering av produkter kopplade till barns sovmiljö.

Maria Holmberg, utredare, Konsumentverket

– Ju mindre fluff och ju omysigare babybädden är, desto bättre ur säkerhetssynpunkt, säger hon och berättar att det som konsument tyvärr är svårt att veta hur säkra olika babybäddar är, vilket beror på att det än så länge inte finns någon säkerhetsstandard framtagen för produkten.

– Alla tillverkare, säkerhetsstandard eller ej, är ansvariga för att göra en riskbedömning av sin produkt, men det är det tyvärr långt ifrån alla som gör. Många mindre företag, små webbutiker till exempel, vet inte ens hur man gör en riskbedömning, säger Maria Holmberg.

Även om vi inte känner till något fall där ett barn som legat i en babybädd har dött av plötsligt spädbarnsdöd, så kan det fortfarande ha hänt, menar hon.

– Det kan handla om att den sjukvårdspersonal och polis som tagit hand om fallet inte har ställt de frågor man behövt ställa för att få reda på orsaken, säger hon.

Var medveten om riskerna med babynest

Maria Holmberg kan förstå varför man vill ha en babybädd.

– Det blir ombonat och många bebisar trivs helt klart i dem, men det finns risker som det är viktigt att vara medveten om: Väljer du att köpa en babybädd; var noga med att den inte får vara för fluffig och mjuk, varken på kanterna eller själva madrassen. Det ska heller inte finnas några långa snoddar eller band som barnet kan trassla in sig i.

Att sy sin egen babybädd är hon skeptisk mot.

– Jag tror att det är väldigt svårt att vara säker på att man gör en produkt som är så säker som möjligt om man syr den själv, säger Maria Holmberg.

Här finns fler artiklar om barn sömn och hur din bebis sover säkert

Aktuellt just nu