Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Solcreme, solhattar och UV-kläder – vi har valt solskydd för barn till stranden, i bilen och i vagnen.Solcreme, solhattar och UV-kläder – vi har valt solskydd för barn till stranden, i bilen och i vagnen.Solcreme, solhattar och UV-kläder – vi har valt solskydd för barn till stranden, i bilen och i vagnen.
Solcreme, solhattar och UV-kläder – vi har valt solskydd för barn till stranden, i bilen och i vagnen.

Bästa solskydden till barnen – för bilen, stranden och vagnen

Skydda barnen mot solen och säg hej härliga stranddagar, långpromenader och lek i parker! Vi tipsar om de bästa sol- och uv-skydden för bilen, vagnen samt barnets ansikte och kropp! 

Skydda kidsen från solens skadliga strålar – på rätt sätt! mama har pratat med tvåbarnsmamman Véronique Delvigne, scientific director på La Roche-Posay, för att få svar på allt du behöver veta om solskydd – specifikt för barnen. 

Från vilken ålder är det okej att börja använda solskydd?
– Rekommendationerna säger att barn under 1 år inte ska använda solskyddsfaktor. Barns hud har inte utvecklats på samma sätt som hos vuxna och huden är tunnare och känsligare, vilket också är anledningen till att barn ofta blir torra och kan få eksem.

Vilken solcreme ska jag använda till mitt barn?  
– Det finns två typer av solskydd, fysikaliskt och kemiskt. Till barn rekommenderas fysikaliska solskydd. Solskyddet lägger sig som en hinna på huden och är alltså bättre för barns känsliga hud. Då går det också lättare att se var solkrämen applicerats. Solskyddet ska vara minst spf 30, gärna 50+. Kom också ihåg att kolla så att solskyddsfaktorn har både UVA- och UVB-stämpel.

Hur skyddar jag mitt barn som är under 1 år?
– Barn under 1 år ska inte vistas i direkt solljus, utan hållas i skuggan. När barnet börjar gå blir det så klart svårare, men försök att undvika att vara ute i direktsol mellan klockan 11 och 15, då är solen som starkast.

Hur ofta ska jag smörja mitt barns hud?
– Varannan timme och alltid efter bad! Kom ihåg att torka av huden ordentligt från vatten och sand innan du smörjer.

Hur mycket solkräm krävs?
– Det beror på hur stort ditt barn är, men för ett barn som är runt 6 år är en matsked ett bra mått. Man kan också tänka en skopad hand. 

Uv-dräkt eller solskydd med SPF till barn – vad ska man välja? 

UV-dräkt eller solskydd – vilket är bäst?
– UV-dräkten är jättebra i flera syften och jag tycker att alla barn ska ha det, minst till 6 års ålder. Barn leker ofta i sanden, men sand kan irritera huden och nöta bort solskyddsfaktorn snabbare. UV-dräkten blir då som ett extra skydd. Med UV-dräkt behöver du inte heller vara rädd att ha missat något parti på kroppen – men kom ihåg att smörja ansikte, händer, fötter och öron. Glöm inte heller solglasögon och solhatt.

Ska solskydd användas bara på sommaren?
– Det är självklart att använda solskydd på sommaren, men många glömmer att ta med det på skidsemestern. Då är det minst lika viktigt att använda glasögon och solskydd. Snö gör att solens strålar reflekterar mot ansiktet, precis som vatten. Glöm inte att vårsolen är stark så skydda ansiktet ordentligt då också.

Vad är skillnaden på UVA- och UVB-strålar och hur vet jag att mitt solskydd täcker båda?
– Både UVA- och UVB-strålar är skadliga för huden. UVA-strålar tränger djupare i huden än UVB-strålarna. Det är UVB-strålarna som gör att vi bränner oss. Alla solskydd skyddar mot UVB, men är produkten märkt med UVA och en cirkel, betyder det att UVA-skyddet är minst en tredjedel av spf:en, förklarar Véronique Delvigne.

Solskydd för barn 2.0 – gör smörjandet roligare!

Att smörja sitt barn är inte alltid en rolig historia – vi vet. Men gör smörjandet till en lek och involvera barnen. Rita till exempel en glad gubbe på magen, gör ett konstverk på ryggen där barnet ska gissa vad det är du ritar, eller smörj tillsammans med ditt barn. Är du osäker på om du använt rätt mängd är en spf i sprejflaska perfekt att applicera i farten. Och kom ihåg… Smörj innan ni åker till stranden så att solcremen hinner tränga in!

Solskydd med SPF - solcremer för barn

mama-redaktionens bästa tips på solcremer för barnen: ACO, La Roche-Posay, EVY, Garnier och Apoteket.mama-redaktionens bästa tips på solcremer för barnen: ACO, La Roche-Posay, EVY, Garnier och Apoteket.mama-redaktionens bästa tips på solcremer för barnen: ACO, La Roche-Posay, EVY, Garnier och Apoteket.
mama-redaktionens bästa tips på solcremer för barnen: ACO, La Roche-Posay, EVY, Garnier och Apoteket.

1. Solskydd för atopisk hud från Aco Mer info – köp här (länk till återförsäljare)
2.
Solskyddslotion från La Roche-Posay Mer info – köp här (länk till återförsäljare)
3.
Solskyddsmousse från Evy Mer info – köp här (länk till återförsäljare)
4.
Solskyddslotion från Garnier Mer info – köp här (länk till återförsäljare)
5.
Solspray från Apoteket Mer info – köp här (länk till återförsäljare)

Solhattar för barn

Är solhatten rolig eller gullig blir det lättare att få på den!Är solhatten rolig eller gullig blir det lättare att få på den!Är solhatten rolig eller gullig blir det lättare att få på den!
Är solhatten rolig eller gullig blir det lättare att få på den!

1. Solhatt med djurtema och öron från Liewood. Mer info – köp här (länk till återförsäljare)
2. Solhatt med öron och katt från Elodie details
Mer info – köp här (länk till återförsäljare)
3. UV-keps, Polarn & Pyret.
Mer info – köp här (länk till återförsäljare)

Solskydd för barnvagnen

Fina solskydd för vagnen gör promenaden roligare. Tänk på att aldrig täcka över suffletten helt, eftersom det kan göra vagnen farligt varm.Fina solskydd för vagnen gör promenaden roligare. Tänk på att aldrig täcka över suffletten helt, eftersom det kan göra vagnen farligt varm.Fina solskydd för vagnen gör promenaden roligare. Tänk på att aldrig täcka över suffletten helt, eftersom det kan göra vagnen farligt varm.
Fina solskydd för vagnen gör promenaden roligare. Tänk på att aldrig täcka över suffletten helt, eftersom det kan göra vagnen farligt varm.

1. Parasoll till barnvagnen, Buddy & Hope. Mer info –  köp här (länk till återförsäljare)
2. Barnvagnsgardin, Petit Chérie.
Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

Sötaste solglasögonen till barnen

Solglasögon för de minsta coolingarna.Solglasögon för de minsta coolingarna.Solglasögon för de minsta coolingarna.
Solglasögon för de minsta coolingarna.

1. Solglasögon med band från Reima Mer info – köp här (länk till återförsäljare)
2. Solglasögon från Izipizi
Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

Solskydd till barnen i bilen

Det är inte kul att få solen i ögonen under resan. Dessa solskydd till bilen gör det både bekvämare och lite roligare för stora och små barn.Det är inte kul att få solen i ögonen under resan. Dessa solskydd till bilen gör det både bekvämare och lite roligare för stora och små barn.Det är inte kul att få solen i ögonen under resan. Dessa solskydd till bilen gör det både bekvämare och lite roligare för stora och små barn.
Det är inte kul att få solen i ögonen under resan. Dessa solskydd till bilen gör det både bekvämare och lite roligare för stora och små barn.

1. Rullgardin, Babblarna Mer info – köp här (länk till återförsäljare)
2. Solskydd till babyskydd från Dooky
Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

Bästa UV-dräkterna på stranden

1. Uv-dräkt från Kuling Mer info – köp här (länk till återförsäljare)
2. Tvådelat uv-set från Mini rodini
Mer info – köp här (länk till återförsäljare)
3. Långärmad UV-dräkt från Arket
Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

Av: Veronica Henriksson, Sara Fridh