Är det dags att börja potträna och få barnet att sluta med blöja? Foto: Istock

Potträning: Sluta med blöja – 17 tips som fungerar

Dags för ditt barn att sluta med blöja? Då är ni med andra ord inne på att börja med potträningen. mama har samlat 17 beprövade tips.

1. Ställ pottan i vardagsrummet. Detta gör ofta barnet nyfiket och inbjuder till att hen kan sätta sig och testa, även med kläder på. Plötsligt kanske hen drar ner byxorna och kissar.

2. Studiebesök. Låt barnet hänga med på toa och kolla hur mamma eller pappa gör.

3. Läbbigt? En liten osäker kille eller tjej kan behöva mammas eller pappas trygga omfamning vid första försöken på toaletten. Ett stort hål med vatten kanske man inte gärna vill hamna i.

4. Separationsångest? Vill barnet prompt ha blöjan kvar? Prova att göra hål i den så att hen ändå kan göra behoven på toaletten.

5. Prata. Förklara hela tiden för ditt barn vad som händer i kroppen, vad bajs är och var kisset hamnar. Kommunikation ger trygghet. 

6. Gör det tillsammans. Det är bra om båda föräldrarna (om ni är två) har samma inställning och regler. De första dagarna kan det vara smart att hålla sig hemma så att barnet känner sig tryggt och ni kan hålla koll på signalerna.

7. Slösa med hejarop. Beröm barnet även när hen inte lyckas. Det är ju fantastiskt bra att bara försöka, eller hur!

8. Potta, insats eller toalett? Vill barnet börja sin potträning på just pottan, eller kanske med en insats i toaletten. Alternativt direkt på vanliga toasitsen? Anpassa er efter barnet.

9. Fira med måtta. Beröm när barnet lyckas men undvik tårta och paket. Förstorar du upp de lyckade toalettbesöken för mycket kan det kännas svårt att misslyckas nästa gång.

10. Tryck på knappen. Låt den stolta toalettbesökaren själv spola när det är klart. Bara en så spännande upplevelse gör det ju värt att testa ett toalett­besök igen.

Ska barnet sluta med blöja och börja potträna på toaletten eller pottan? Foto: Istock

11. Tidsfördriv. Det kan vara tråkigt att sitta still så ta med en sagobok till toaletten och ha högläsning medan ni försöker. Eller sjung några visor ihop. Sysselsätter ni er tillsammans och tänker på annat kan det hända att kisset och bajset kommer av bara farten.

12. Byt blöjan mot en byxblöja. Det gör det enkelt för barnet att själv dra ner brallorna när det är dags och får många att känna sig duktiga och stora.

13. Fixa ett fotstöd. En liten pall vid toaletten kan vara bekvämt och bra för att kunna ta i (även bra för gravidförstoppade mammor!).

14. Börja på dagen. Det är vanligt att det tar längre tid för barnet att bli torr nattetid än dagtid. Undvik att dricka ett par timmar före sänggående och försök se till att barnet tömmer blåsan innan ni går och lägger er.

15. Köp underkläder. Att få gå och välja ut sina första underbyxor är en stor grej som kan motivera till att sluta med blöjan.

16. Testa en metod. Många föräldrar vittnar om att boken ”Potträning på 3 dagar” har fått deras barn att sluta med blöja. Läs mer och köp här. 

17. Är ni verkligen redo? Är det svårt för ditt barn att bli torrt är hen kanske inte redo. Var lyhörd för barnets mognad, är det inte dags än så får man helt enkelt vänta.

Läs också: Barns bajs – vad är normalt? 15 frågor och svar

Av: Helén Bjurberg

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!