Artikeln innehåller annonslänkar

Vi har valt ut sällskapsspelen som roar både barn och vuxna.

mama har testat: Bästa sällskapsspelen för hela familjen

Har du tröttnat på att spela Svälta räv med barnen? mamas redaktion har testat massor av sällskapsspel och valt ut de som både barnen och vi själva tycker är roliga – på riktigt.

Dobble 

Tillverkare: Bergsala Enigma.
Passar åldrarna: 6+ enligt tillverkaren, men kan funka på lite yngre också (minst 2 spelare)
Så funkar spelet: Alla spelare får en hög med runda kort som de håller med motiven uppåt, och ett kort läggs i mitten. Sedan gäller det att matcha någon av symbolerna på det egna kortet med de på kortet som ligger på bordet. Lätt beroendeframkallande.
mamas omdöme: Snabbt, roligt och passar alla åldrar då man kan anpassa antalet kort efter de som spelar. Föräldrar kan ha lite fler, barn och äldre släktingar kan ha färre. Alla har samma chans att vinna och barnen är oftast snabbast. Perfekt att ta med på resan, då det endast består av en liten rund burk – men akta er för att fastna i säkerhetskontrollen, spelet har nämligen en tendens att pipa!
Betyg: mmmmm  Mer info - köp här (länk till återförsäljare) 

Alla har chans att vinna, men barnen är oftast snabbast! Foto: Pressbild

Ryktet går 

Tillverkare: WoW.
Passar åldrarna: 8+, men yngre barn som kan läsa kan också vara med (4–8 spelare)
Så funkar spelet: Alla spelare har varsitt block och får dra varsitt hemligt ord. Sedan gäller det att rita det hemliga ordet innan man skickar blocket vidare. Nästa spelare ska titta på bilden och skriva ned vad (den tror att) det är, innan blocket återigen skickas vidare. Nästa person får rita det som står, vilket alltså kan vara något helt annat. När blocken vandrat hela varvet runt går man igenom resultatet och får poäng. Beskrivs som viskleken i ritform.
mamas omdöme: Lite knepiga regler, men väldigt kul när alla fattar. Perfekt spel för flera generationer där alla har samma chans att vinna. Hög skrattfaktor när 6-åringen läser vind-ruva och därför målar en man som ruvar ett ägg, istället för en frukt.
Betyg: mmmmm Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

Ryktet går är ett sällskapsspel som även är roligt för vuxna.

Vampyrjakten 

Tillverkare: What a world of entertainment.
Passar åldrarna: 5+ (2–6 spelare)
Så funkar spelet: Ett gäng barn har hamnat i Draculas borg där de ska lyckas ta varsin nyckel för att komma ut. Men det gäller att inte bli tagen av Dracula, för då blir man en zombie. Man slår både åt sig själv och åt Dracula, vilket gör att man kan försöka ta kompisarna och förvandla dem. Den som först kommer ut ur borgen vinner.
mamas omdöme: Ett helt okej sällskapsspel som är lagom strategiskt för yngre barn och inte tar allt för lång tid att spela. Dock inget för dåliga förlorare, eftersom det gäller att fånga varandra.
Betyg: mmm  Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

Sällskapsspelet Vampyrjakten är inget för dåliga förlorare.

Barn–Alias

Tillverkare: Tactic
Passar åldrarna: 5+ (4+ spelare)
Så funkar spelet: Man spelar i lag om två: Ena spelaren drar ett kort och ska sedan med gester och ord förklara vad bilden på kortet föreställer för sin medspelare. När timglaset runnit ut räknar laget ihop sina klarade kort, och får hoppa fram lika många steg på spelplanen. Först i mål vinner.
mamas omdöme: Succé! Många skratt, hög energi och massor av uppfinningsrikedom utlovas när till synes busenkla ord som ”paraply”, ”hink” och ”tåg” ska förklaras i rasande snabbt tempo. Efter bara en omgång hade även familjens 5-åring fått upp tempot och klarade av att förklara orden i nästan samma takt som resten av oss (och nu vill hon spela Barn Alias varje kväll). Perfekt spel för att få upp familjens puls och humör en stund!
Betyg: mmmmm Mer info – köp här (länk till återförsäljare)  

Höj pulsen och stämningen med bildförklaringsspelet Barn Alias!

Spöktrappan

Tillverkare: Drei Magier Spiele
Passar åldrarna: 4+ (2-4 spelare)
Så funkar spelet: Fint spel med söta spök-spelpjäser i trä. Här gäller det att hålla stenkoll på alla spöken som klättar uppför spelplanens trappa. Vilket spöke är ditt eget, och vilket är din motspelares? Och vem var det egentligen som vann? Det avslöjas när ni lyfter på spökkåporna på slutet och ser vilka spelare som döljer sig därunder.
mamas omdöme: Har du barn som är duktiga på Memory eller andra spel som kräver ett knivskarpt minne, lär de förmodligen briljera även här. Relativt snabb speltid (ca 10 minuter) gör att man lätt orkar spela flera gånger.
Betyg: mmmmm Mer info – köp här (länk till återförsäljare)  

Minns du vilket spöke som egentligen var ditt? Släpp inte spelplanen med blicken när du spelar Spöktrappan.

Den försvunna diamanten

Tillverkare: Alga
Passar åldrarna: 6+ (2-5 spelare)
Så funkar spelet: Klassiskt spel som många av oss föräldrar säkert minns från vår egen barndom. Här gäller det att ge sig ut på äventyrsexpedition i Afrika och leta efter en försvunnen diamant. På vägen kan du samla olika juveler, men du riskerar också att stöta på banditer som rånar dig på alla pengarna. Hitta diamanten och ta dig snabbt tillbaka till mål.
mamas omdöme: Håller definitivt måttet än i dag! Precis som förr är det lika pirrigt att vända på brickorna och se om man fått en skatt eller en bandit, och man blir precis lika frustrerad över att inte hitta ett visum exakt när man behöver det. Och precis som förr slutar spelet alltför ofta med att någon, som inte riktigt lärt sig hantera nederlagskänslor ännu, i protest vänder upp och ned på hela spelplanen så brickorna flyger åt alla håll, om någon annan hinner i mål före. Förhoppningsvis är det inte längre du…
Betyg: mmmm Mer info – köp här (länk till återförsäljare)  

Gamla klassikern från vår egen barndom – precis lika kul att spela (och trist att förlora) nu som då!

Barnens Alfapet

Tillverkare: Alga
Passar åldrarna: 5+ (2-4 spelare)
Så funkar spelet: Bygg ord med hjälp av bokstavsbrickor och plocka poäng – den som samlat flest poäng vinner. Smart upplägg med två svårighetsnivåer. Spelplanen är nämligen vändbar; på ena sidan finns en variant för barn som inte kan läsa ännu och på andra sidan för de som kan läsa.
mamas omdöme: Gammal klassiker i barntappning! Lättbegripligt spel som funkar fint även för de minsta som får öva på att använda bokstäver och koppla ihop dem med olika bilder.
Betyg: mmmm Mer info –  köp här (länk till återförsäljare)  

Kul spel för att öva på läs- och ordförståelse med barnen!

Ninjajakten

Tillverkare: WOW
Passar åldrarna: 6+ (1-4 spelare)
Så funkar spelet: Spännande äventyrsspel som kräver samarbete mellan alla spelare, man vinner eller förlorar nämligen tillsammans som ett lag! Smyg runt i ninjaborgen, samla på er ninjautrustning, hjälp varandra och smit ut genom porten utan att er lärare Sensei fångar er.
mamas omdöme: Härligt befriande med ett spel där man inte tävlar mot varandra, utan mot en gemensam ”fiende”, nämligen Sensei. Det var fint att se hur barnen skyndade över spelplanen för att rädda varandra ur olika knipor, och spänningen var nästan olidlig när vi på marginalen precis hann i mål allihop innan Sensei tog oss. (Obs, trots det fina upplägget att spela som ett gemensamt team finns ingen garanti för ett helt bråkfritt spel. Dåliga förlorare är dåliga förlorare även om man är det tillsammans, tydligen…)
Betyg: mmmmm Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

Hög spänningsfaktor och kul att alla spelar i samma lag – tillsammans ska ni besegra Sensei!

Frågespelet Sverige Jr 

Tillverkare: Tactic.
Passar åldrarna: 7+ (2–6 spelare)
Så funkar spelet: Frågespel med frågor om geografi, musik, historia och annat som har med Sverige att göra. Alla frågor har tre svarsalternativ och alla spelare svarar på alla frågor. Istället för tärning används ett snurrbräde.
mamas omdöme: Det är alltid roligt med frågespel, men många frågor är för svåra för barnen och samtidigt för lätta för oss vuxna. Däremot blir det mer jämnt eftersom det finns svarsalternativ, samt ett ”fusk” på spelplanen som gör att den som ligger sist har chans att hoppa framåt. Går ganska fort att spela då spelplanen är kort.
Betyg: mmm Mer ochinfo – köp här (länk till återförsäljare)  

Detta frågespel är lite för svårt för barnen, men desto roligare för oss vuxna.

Karibiens guld 

Tillverkare: Egmont kärnan.
Passar åldrarna: 8+, men funkar från 6. (2–4 spelare)
Så funkar spelet: Här gäller det att ta sig runt bland Karibiens öar i jakt på pärlor och en kompass, innan man får dyka efter skatten.
mamas omdöme: Inspirerande spelplan med vackra stenar (pärlor), som nästan är mer intressanta än själva spelet. Upplägget är klassiskt brädspel med en twist, men det är synd att den som vinner i princip gör det på tur, trots att man kämpat ihop pengar inför dyket. En favorit hos 6-åringen, bortsett från den lilla detaljen att man kan stjäla från en motspelare, vilket har en tendens att skapa bråk runt bordet.
Betyg: mmm+ Mer info – köp här (länk till återförsäljare)

Karibiens guld har många roliga moment.

Ord för ord 

Tillverkare: WoW.
Passar åldrarna: 5+ (4–16 spelare)
Så funkar spelet: I princip ett klassiskt beskrivar-spel à la Alias och Charader, men med en spelplan där man flyttas framåt om man har rätt, och därmed tydligt kan vinna. Dessutom får motståndarlaget störa om de vet svaret.
mamas omdöme: Smart uppbyggt med enklare bilder för barnen och svårare, skrivna ord, för vuxna. Beroende på hur man delar in lagen kan båda sidorna på kortet användas. Mycket skratt när en 6-åring ska beskriva ett ägg och börjar med att förklara hur hönor ser ut. Momentet där motståndarlaget får störa ger extra nerv.
Betyg: mmmmm
Mer info – köp här (länk till återförsäljare).  

Att höra barnen beskriva saker ger upphov till mycket skratt.

Bä bä vita lamm

Tillverkare: Tactic
Passar åldrarna: 3+ (2–4 spelare)
Så funkar spelet: Här gäller det att hitta kläder till barnen genom att stoppa ner handen i en ullig påse och leta. Tanken är att barnet ska känna igen formen på en halsduk, mössa och tröja. Dessutom ska man hitta ett lamm som ska placeras på ängen, för att kunna vinna spelet.
mamas omdöme: Reglerna är enkla att förstå för en treåring. Och åh så spännande att stoppa ner handen i påsen leta! Uppmärksamheten höll i sig under hela spelets gång. Ett mysigt spel!
Betyg: mmmm
Mer info – köp här (länk till återförsäljare)  

Bä bä vita lamm bjuder på överraskningar.

Båtresan 

Tillverkare: Tactic
Passar åldrarna: 3+ (2-4 spelare)
Så funkar spelet: Kasta tärningen, vänd pusselbitarna (ja, lite som memory) och bygg ihop ett eget tåg (ja som pussel) från ett till fem (ja man tränar på att räkna).
mamas omdöme: Som förälder var det här ett himla trevlig spel, eftersom det känns väldigt lärorikt när barnet får träna minnet, räkna och pussla. Allt i ett. Men det är ändå relativt enkelt att förstå för treåringen (som gillade grodan mest av allt).
Betyg: mmmm
Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

Båtresan uppskattas av både stora och små!

Bamse Aktivitetsspel  

Tillverkare: Kärnan
Passar åldrarna: 3+ (2-4 spelare)  
Så funkar spelet: Vinn brickor genom att följa instruktionerna som står på dem, det kan vara något i stil med ”spring som en häst”, ”smyg som en katt” och ”låt som en racerbil”. Om man har otur kommer vargen och tar en bricka.
mamas omdöme: Treåringen gick all in när hon fick ett uppdrag, att gå som en elefant eller hoppa som en groda var jättekul. Men det var fruktansvärt irriterande när Vargen kom och snodde en bricka. Ett spel som triggar alla känslor med andra ord!
Betyg: mmmm Mer info – köp här (länk till återförsäljare)  

”Smyg som en katt” är en av uppmaningarna du får i Bamse Aktivitetsspel.

Jenga 

Tillverkare: Hasbro
Passar åldrarna: 6+ enligt tillverkaren, men funkar på yngre också – vilka barn gillar inte att rasa torn, liksom? (Minst 2 spelare)
Så funkar spelet: Dra ut en stapel och lägg en högst upp, utan att rasa tornet. Turas om och se vem som blir den som välter och därmed förlorar.
mamas omdöme: Spännande och rättvist, eftersom alla har i princip samma chans att vinna. Man kan behöva köra lite snällare regler för yngre barn för att undvika tårar.
Betyg: mmmm Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

Vem välter tornet först?

Mitt första spel: Var är katten? 

Tillverkare: Tactic
Passar åldrarna: 3+ (2-4 spelare)  
Så funkar spelet: Du kastar en (stor) tärning som visar gul, blå eller röd och vänder sedan på de runda korten som ligger upp och ner. På korten finns katter, möss och fiskar. Får du en katt är den din, en mus vänds tillbaka och fisken gör att du behöver lämna ifrån dig en katt. När alla kattbrickor är slut är vinnaren den med flest katter!
mamas omdöme: Jag som testspelar gör det med en 2-åring, alltså ett helt år för ung. Och nej, vi spelar kanske inte riktigt spelet. Men har vi kul? Absolut! Tärningen kastas över hela rummet. Vi övar färger och låtsas vara katter.
Betyg: mmm
Läs mer – köp här (länk till återförsäljare)  

Var är katten – kul även för småttingar. Foto: Tactic

Du kanske också vill ha tips på saker att göra hemma i med barnen?
Eller testa att skriva en saga med ditt barn – här är författarens bästa tips! 

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hudvård & molnlampa för endast 159 kr. Köp nu!