Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Så tacklar ni tv-spelandet - 10 tips

Data- och tv-spel kan vara roliga, utvecklande... och extremt beroendeframkallande. Här är tio tips som hjälper er att sätta rimliga gränser.

Markus Wilhelmson

1. Förbered bra argument.Barn är smarta och då håller inte korkade argument av typen: Man får fyrkantiga ögon av att titta på tv. Berätta för ditt barn att livet består av många saker – att röra på sig, vara ute, träffa kompisar. Skuldbelägg inte ditt barn och säg att dataspelande är skadligt. Framhåll i stället allt annat som ingår i ett bra liv.

2. Gör läxorna först. Grundregel: Alltid läxorna först och spelet sedan. Förhör ditt barn på läxorna så att det inte bara slarvar igenom skolarbetet för att snabbt kunna börja spela.

3. Ge barnen ökande ansvar. Barn som börjar bli lite äldre kan få en sammanlagd veckospeltid. Om de får exempelvis tio timmar i veckan så kan de själva planera hur de vill använda tiden.4. Fråga barnen. Barnen är klokare än vi tror. Att diskutera vad de tycker är en rimlig speltid får dem att känna att de är med och påverkar sin situation. Då kan det också gå lättare att få dem att sluta när speltiden är över.5. Se till helheten. Rör ditt barn för lite på sig? Tittar han/hon väldigt mycket på tv? Låt begränsningen i så fall kallas skärmtid så att det innefattar även tv-tittande. 6. Det handlar inte bara om tid. Barn som verkligen tycker om att spela kan ha svårt att motstå frestelsen. Precis som de flesta barnfamiljer inte har en godisskål stående framme hela veckan. En fast konsol i vardagsrummet tar bort möjligheten att smyga in på sitt rum och spela.7. Våldsspel eller barnvänligt? Vilkens sorts spel ditt barn spelar är av lika stort intresse som hur länge han/hon spelar. Det är skillnad på Mulle Meck och World of Warcraft. Sitt med när ditt barn spelar och kolla vilka handlingar som premieras och vilka värderingar som förmedlas. 

8. Prata ihop dig med andra. Om man är ensam om att begränsa speltiden för sina barn, så blir det genast mer intressant att leka hos en kompis. Prata ihop dig med föräldrarna till de barn som ditt barn umgås med. Kanske kan ni komma överens om att ha samma inställning och syn på dataspelande. 

9. Att vara förälder är att säga nej. 

 

Det är roligare att säga ja, men att säga nej är ditt jobb.

 

10. Välj rätt tillfälle att prata. 

 

Blir det ofta konflikter när speltiden är slut, för att ditt barn ”bara ska avsluta den här banan, bara vinna den här”? Vänta till rätt tillfälle, i lugn och ro, med att ta diskussionen om hur speltiden kan fungera bättre.