Så skapar du en giftfri vardag åt dina barn

Redan på bb har nyfödda bebisar mängder av syntetiska kemikalier i blodet. Sedan flyttar de till moderna hem, fulla av fiendepartiklar. Så här skapar du en giftfri barnvardag.

Läs mer om kemikalierna

Vi har plockat tipsen från böckerna ”Den onda badankan” och ”Handla rätt för en giftfri barndom”. Böckerna innehåller utförligare guider till hur du gör ditt barns uppväxt så giftfri som möjligt.

Du kan också läsa mer här:

kemi.se. Kemikalieinspektionens ­informationssajt.

Danmark ligger i framkant när det gäller kemikalier, se forbrugerkemi.dk och klartilstorken.dk.

healthystuff.org. Amerikansk sajt där du bland annat kan kolla hur mycket kemikalier dina barns leksaker innehåller.

Naturskyddsföreningens rapport ”Från god morgon till Bolibompa” kart­lägger plast och mijögifter i barnens ­vardag, naturskyddsforeningen.se.

Håll i er nu. Nyfödda bebisar har i snitt tvåhundra syntetiska kemikalier i sitt blod; bekämpningsmedel, industrikemikalier och flamskyddsmedel. Nu har man beslutat att börja samla uppgifter om vilka hormonstörande ämnen som finns i gravida kvinnor och deras foster i en stor internationell databas.

Världsproduktionen av kemikalier var vid millennieskiftet uppe i 400 miljoner ton per år. Misstänkt skadliga kemikalier finns ­överallt omkring oss; i våra sängar, kläder, stekpannor, hudkrämer … Några är förbjudna i vissa sammanhang, andra får bara finnas i en viss halt men de allra flesta används utan restriktioner.

Det finns en hel del forskning som tyder på att vissa av kemikalierna påverkar hormonsystemet och kan leda till problem som nedsatt fertilitet, övervikt, koncentrationssvårigheter och försämrad inlärnings­förmåga. Men studierna är ­antingen gjorda på djur eller för små för att det ska anses helt bevisat.

– Vi ska inte gripas av panik. Ämnena är inte akut giftiga, det är inte som att äta diskmedel. Men jag tycker att man ska vara försiktig och det finns många ganska enkla saker man kan göra för att få ner kemikalie­nivåerna, säger Karin Wallis som forskar på fosterutveckling vid Karolinska institutet och är en av författarna till ”Handla rätt för en giftfri barndom”, en handbok med konkreta shoppingtips på vad och var man kan handla kemikaliesäkert.

En sådan sak är att handla mer begagnat, för ju mer nytt vi köper desto fler giftiga ämnen utsätter vi oss för. Kemikalierna stannar ju inte i produkterna vi bär hem. Datorer, möbler, tyger och leksaker läcker partiklar som flyger omkring i luften och samlas i damm på golvet. Och just där kryper våra minsta – och känsligaste – barn omkring och stoppar glatt det mesta de hittar i munnen.

– Var och en måste själv sätta ambitions­nivån. Men bara du ökar din kunskap lite kommer du per automatik att göra bättre val, säger Katarina Johansson som också är aktuell med en bok i ämnet ”Den onda badankan – ditt barn och de osynliga gifterna”.

– Jag förespråkar utfasning för det funkar inte att göra sig av med allt på en gång. Men en sak tycker jag att alla ska göra redan nu och det är att rensa ut alla leksaker och regnkläder i PVC-plast.

Läs också: Viktig info för gravida: Plastmattor avger farliga ftalater

Barnrummet

Enligt en dansk undersökning är det här hemmets mest förorenade rum. Till och med garaget, där kemikalierna står i tillslutna burkar och flaskor, är renare.

Tips:

Undvik att renovera hemma under barnets första år.

Välj miljömärkta byggnadsmaterial. Tapetsera hellre än att måla. Välj papperstapet. Undvik plastgolv av PVC, välj i stället trä eller linoleum.

Tvätta nya sängkläder ett par gånger innan de används, köp helst miljömärkt eller second hand.

Vädra nya madrasser tills den kemiska lukten försvinner. Alternativt köp en miljömärkt eller ännu hellre en av naturmaterial.

Köp madrasskydd som är PVC-fritt. Eller använd ett dubbelvikt frottébadlakan.

Släng alla plastleksaker som är äldre än 2007, då förbjöds de farligaste ftalaterna i leksaker.

Lita på näsan. Köp aldrig en leksak som luktar plastigt.

Köp leksaker hos seriösa handlare, helst leksaker som är tillverkade i Europa.

Välj gosedjur av ekologiska naturmaterial.

Tvätta eller diska alla leksaker och gosedjur innan de används.

Förvara barnens leksaker och elektronik i lådor i ett annat rum än där barnet sover.

Se upp för:Ftalater – Kan framkalla beteende-, hormon- och fertilitetsstörningar.

Bly – Kan ge skador på hjärnan och nervsystemet.

PVC – Plastsort som kan innehålla bly och ftalater.

BPA – Bisfenol A. Hormonstörande även i låga doser.

Hygienen

Det finns en uppsjö av oljor, krämer och våtservetter som riktar sig till våra allra minsta. Men vill vi verkligen dränka våra barns hud i allergiframkallande parfymer och hudirriterande tvålämnen?

Tips:

Spädbarns hud är mycket tunnare och­ ­känsligare än vuxnas. Det räcker med ett bad i veckan, max. Undvik tvål, använd lite badolja om barnets hud känns torr.

När barnet är lite äldre kan du välja en mild och oparfymerad tvål.

Välj badskum och schampo baserat på ­mildare tensider som slutar med -glycoside och -glutamate.

Titta efter miljömärkta hygienprodukter som även är godkända av de nordiska Astma- och allergiförbunden.

Våtservetter innehåller konserveringsmedel och ofta parfymer som blir kvar på barnets hud efter tvätt (och kan hamna i munnen om de används på händer och ansikte). Använd tyg- eller pappersservetter i så lång utsträckning som möjligt.

Se upp för:

Sodium lauryl sulfate (natriumlaurylsulfat) – hudirriterande, förstör hudens och hårbottnens naturliga fettlager och kan ge sår och ­blåsor i munnen.

Parfymer – Är ofta allergiframkallande.

Triclosan – Potentiellt hormonstörande.

Parabener – Grupp misstänkt hormon­störande konserveringsmedel (metyl- och ­­etylparaben är okej).

Kläderna

Nya kläder kan innehålla många ovälkomna ämnen. Men utbudet av ekologiska barn­kläder har ökat kraftigt de senaste åren och även de stora kedjorna har hängt på.

Tips:

Tvätta alltid nya kläder ett par gånger före användning.

Köp begagnat eller kläder av ekologiska naturmaterial, som ekologisk bomull, hampa, bambu och lin.

Lita inte på kedjornas egna organic-märkning. Den internationella certifieringen för ekologisk bomull heter GOTS.

Undvik kläder med plasttryck.

Köp inte kläder som marknadsförs som antibakteriella eller luktfria.

Välj skor och sandaler av naturmaterial, helst ekologiskt tillverkade. Välj regnstövlar av gummi och inte PVC.

Efterfråga overaller som inte är behandlade med fluorföreningar. Välj regnkläder av polyuretan, inte PVC. Kolla årets tester av regnkläder på sajterna Testfakta och Råd & rön.Se upp för:
Formaldehyd – Allergiframkallande, misstänks kunna orsaka cancer.

PFC – Fluorföreningar som kan vara reproduktionsstörande och cancerframkallande.

Bly, ftalater, PVC – se under rubriken "Barnrummet" längre upp.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 3 nr av mama för endast 99 kr. Köp nu!