Så mycket pengar lägger vi på barnens aktiviteter och höstkläder

Höstterminen är igång, och med den även barnens fritidsaktiviteter och de utgifter som kommer med dem. Samtidigt ska höstgarderoberna uppdateras, vilket innebär stora hål i plånböckerna. mama tipsar om enkla sätt att sänka kostnaderna.

Hösten är här och barnens fritidsaktiviteter drar igång. I och med det är det också dags att inventera – och uppdatera – eventuell utrustning. Hur många skostorlekar kan ett barn växa på en sommar egentligen?

Enligt Blockets Sifo-undersökning lägger svenskarna i snitt 2970 kronor per barn och år i inköp av utrustning till hobbys och aktiviteter. När barnen sedan tröttnat eller växt ur utrustningen stuvar hela 35 procent av de tillfrågade i undersökningen undan grejerna på vinden eller källaren, där de sedan lätt glöms bort.

Hur fort kan ett barn växa ur sina fotbollsskor egentligen? Foto: fightbegin

MISSA INTE: Ta med hela familjen och spring Topploppet!

Enligt undersökningen är det många föräldrar som gärna ser att barnen tar över deras egna fritidsintressen, men endast 28 procent har med framgång lyckats.

– Försöken att intressera sitt barn för en viss fritidsaktivitet är ofta förknippade med inköp av utrustning, kläder och avgifter. I många fall blir varorna liggande. Genom att sälja vidare prylarna begagnat kan en stor del av utgifterna tjänas tillbaka, säger Linnéa Aguero, presschef på Blocket.

NYHET: Digitala kurser med branschens bästa föreläsare

Dyrt med höstkläder

Detta är dock inte den enda utgiften som kommer i samband med att terminen börjar. Hösten innebär som bekant att barnen ofta behöver galonbyxor, gympaskor, överdragskläder och stövlar – plagg som kostar mycket. Svenska föräldrar lägger i snitt 1708 kronor på nya kläder till barnen när hösten kommer och hela 55 procent uppger att de inte köper någonting begagnat.

På hösten behövs alltid mycket funktionsplagg. Foto: skynesher

– Många betalar nypris för kläder och skor till barnen trots att det finns kvalitativa varumärken och kompletta klädpaket till en tredjedel av kostnaden på andrahandsmarknaden. Här finns möjligheter att konsumera smartare. De pengar man sparar på att handla begagnat kan göra större nytta på barnens sparkonto eller som reskassa på höstlovet, säger Linnéa Aguero och fortsätter:

– Genom att rensa ur hemma och sälja vidare sådant som tar onödig plats i garderoben gör man en insats både för ekonomin, miljön och hemmet. Dessutom skapar man glädje och möjligheter för andra som föredrar begagnat framför nytt.

Så spar du in pengar i höst:

Sälj de kläder och prylar som ni inte använder på nätet

…och köp "nya" grejer begagnat

Ordna en klädbytardag med vännerna, barnens idrottsklubb eller på förskolan

Arrangera en liten loppis utanför huset eller på innergården

Fråga äldre barn i släkten om de har saker som dina barn kan ärva

Åk till en outlet och fynda

LÄS OCKSÅ: Mini Rodini x adidas Originals fjärde kollektion – här är alla plaggen

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!