Så mycket förlorar du på att barnbidraget inte höjs
Barnfamiljer är de som drabbas absolut hårdast av inflationen. Nu bjuder ansvarig minister in mama för att diskutera den ekonomiska krisen.
– Vi vill veta vad makthavarna ska göra för att Sveriges mammor ska klara det här, säger mamas chefredaktör Emelie Lindblom Dalén.
Genomsnittssvenskens månadskostnader har ökat med 12 procent. Men barnfamiljerna är de som drabbas hårdas av inflationen. För dem ligger inflationen på 17 procent, berättade förste vice riksbankschef Anna Bremen den 8 mars i år.
Att just barnfamiljer drabbas beror på en mängd samverkande faktorer: höjda boräntor, höjda bensinpriser och de skenande priserna på mat. Samtidigt ligger barnbidraget kvar på samma nivå som det gjorde för fem år sen.
Sedan 2018 är barnbidraget 1250 kronor per barn. Flerbarnstillägget ligger på 150 kronor för föräldrar som har två barn, och blir högre ju fler barn föräldrarna har.
Om barnbidraget hade hängt med i inflationen skulle en tvåbarnsfamilj ha fått 37 910 kronor om året, i stället för de 31 800 kronor som de får nu. Det är alltså 6 108 kronor som ”förloras” på grund av inflationen.
Motsvarar 340 liter mjölk
Med dagens matpriser motsvarar 6 108 kronor ungefär 340 liter mjölk – lika mycket som en genomsnittlig tvåbarnsfamilj dricker under ett helt år.
De flesta andra bidrag, som föräldraförsäkringen och SGI:n höjs alltid i takt med inflationen. Men det gör alltså inte barnbidraget. Istället måste politikerna bestämma om och hur mycket barnbidraget ska höjas. Den nuvarande regeringen har valt att inte höja barnbidraget.
– Istället väljer vi att förlänga det tillfälliga tilläggsbidraget för barnfamiljer med bostadsbidrag, sa socialförsäkringsminister Anna Tenje under en riksdagsdebatt den 17 januari.
Så mycket har värdet på barnbidraget sjunkit
Barnbidraget höjdes senast för fem år sen från 1050 kronor till 1250 kronor per barn, före flerbarnstillägget.
Så här stor är mellanskillnaden efter inflationen:
1 barn: 2 880 kronor per år
2 barn: 6 108 kronor per år
3 barn: 10 320 kronor per år
4 barn: 15 540 kronor per år
5 barn: 21 300 kronor per år
6 barn barn: 27 072
Källa: Statistiska centralbyrån och Försäkringskassan
Oppositionspartiet Socialdemokraterna vill inte heller höja barnbidraget. Istället ville de ge barnfamiljer 200 kronor extra per barn i januari, februari och mars 2023, vilket regeringen inte höll med om. De 200 kronorna skulle ha varit engångsbelopp, och barnbidraget hade alltså inte höjts permanent.
Under nästa vecka kommer mamas chefredaktör Emelie Lindblom Dalén att träffa socialförsäkringsminister Anna Tenje för att diskutera hur barnfamiljer drabbas av den ekonomiska krisen. Vad vill ni läsare veta? Ställ era frågor till ministern på mama@mag.bonnier.se eller i vår Facebook-grupp mamapower!
LÄS MER: Här finns tusenlappar att spara för barnfamiljer – mammornas egna bästa tips