Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Foto: Copyright (c) 2007 by Edyta Linek. All rights rese

Så får du barnen att hjälpa till hemma

”Men ååå, måste jag?!” Att få barnen att hjälpa till hemma är ungefär lika jobbigt som att knäskura hela huset med tandborste – eller? mama vet hur du motiverar den lilla städhjälpen.

Caisa Jansson

Varför ska barn hjälpa till? Visst ska vi ”låta barn vara barn”, men som föräldrar vill vi också att våra älskade minimänniskor ska växa upp till ansvarsfulla, självständiga och kompetenta vuxna. I sin nyutkomna bok ”Jag törs inte men gör det ändå” förklarar psykologen Martin Forster att en förutsättning för att barn ska må bra är att de får lära sig nya saker, och att de får känna att de klarar av grejer på egen hand.

Vad kan barn hjälpa till med? I dag är de flesta överrens om att det är bra att barn hjälper till hemma, men det varierar vad vi förväntar oss av dem. ”Det beror helt på barnet och föräldrarna. Det viktiga är att värdera det barnen gör, det blir de glada av”, menar Ingrid Söderlind, forskare vid Institutet för framtidsstudier och medförfattare till ”Barndom och arbete”.

När kan barn börja hjälpa till? Få in rutiner redan när barnen är små. Har du inte gjort det kan det vara svårt att plötsligt börja begära att de ska hjälpa till från en dag till en annan. Redan i 2-årsåldern kan du lära dem att lägga tillbaka leksakerna när de har lekt färdigt, eller införa det som en del av kvällsrutinen före läggdags. 

Hur får du barn att hjälpa till? Barns motivation tryter om det inte finns något roligt och meningsfullt att sträva efter, menar Martin Forster. Men det betyder inte att du måste ge konstanta belöningar. Det här funkar också, testat och godkänt av mama-redaktionen:

1. Tävla om vem av er som snabbast kan plocka undan (att slå nytt rekord är en utmärkt morot).

2. Inför diskostädning varje måndagskväll (eller valfri dag) där alla får välja var sin låt att svabba, skrubba och plocka ihop till.

3. Låt barnet vara med och välja vad hen vill göra. Alla har något de tycker är kul eller mindre tråkigt att göra – kanske har du närt en dammsugarkung vid din barm?

4. Att låta 10-åringen laga mat en dag i veckan avlastar och kan samtidigt inspirera till att smaka på nya matvaror. 

5. Poängsystem kopplat till månadspeng funkar finfint i många familjer. Inför en fast tariff, kanske duka av bordet – 5 kr, vattna blommor – 2 kr. Anpassa sysslorna efter barnens ålder. 

6. För äldre barn kan du berätta vad du vill ha hjälp med och varför. Förklara att det skulle betyda mycket för dig. Var beredd på att behöva påminna, och framför allt: visa att du är glad när det blir gjort. När alla känner sig viktiga och behövda blir det enklare att hjälpas åt.

7. För de mindre kan du rita en städlista! Gör symboler för olika områden och en ruta där de kan bocka av, garanterad succé!