Foto: Caroline Borg

Ta med barnen till Österlen – mama guidar till bästa upplevelserna

När mamas Caroline Borg, 29, packar in sambon Jens, 32, och sonen Sam, 3, i bilen för en tur på Österlen står både gourmetpizza, strandhäng och Mandelmanns gård på menyn. Här guidar hon till sina Österlen-favoriter.

Närproducerad lyxfrukost

Koppla av i hängmattan på Karlaby kro.

Vill ni unna er den lyxigaste formen av avkoppling så bo över på Karlaby kro. Här bor ni i en klassisk skånelänga och ägnar dagarna åt poolbad i det frodiga orangeriet eller att vila i sköna sängar som hänger från äppelträden i trädgården. Här finns södra Sveriges kanske godaste frukostbuffé, med lika många närproducerade ostar och nybakade brödsorter som rapsfälten har gula strån. Njutet är totalt!

www.karlabykro.se

Middag i pizzahimlen

Hotelldelen på Kafferosteriet är en våt dröm för dig som gillar skandinavisk design à la Norrgavel, men vi åker hit för de himmelska pizzorna. Inrymt i en renoverad skolbyggnad ligger den lilla restaurangen där det osar nyrostade kaffebönor och vedugnsbakade pizzor. Sörpla kaffe i bersån och njut av skånskt mathantverk medan barnen leker loss på bouleplanen.

www.kafferost.com

Ät pizza på Kafferosteriet.

Bohemhäng i Brösarp

Med vidsträckt utsikt över Brösarps backar ligger Talldungen gårdshotell – en pärla med små spartanska rum och en av Skånes bästa restauranger. I matsalen trängs loppisfyndade möbler, ett hundratal krukväxter och ägarnas två hundar med krogfolk och barnfamiljer som lockats hit av den goda maten och familjära stämningen. Efter fyrarättersmenyn flyttar vi ut till gårdsplanen, spelar kort och gosar med huskatten under kulörta lampor.

www.talldungen.se

mamas Caroline Borg och sonen Sam guidar till sina favoriter på Österlen.

Äppelbonanza i Kivik

Ingen Österlenvistelse utan äppelsafari i Kivik. I den anrika byn åker vi runt bland äppelodlingarna, sörplar nymustade äpplen på lokala musterier, letar fynd på loppisar och kikar in i alla konstnärsateljéer.

www.kivikturism.se

Plocka äpplen i Kivik! Foto: ArtMarie

Hisnande måste-se

Ska jag vara helt ärlig så åker vi till Ales stenar nästan enbart för att bocka av det på måste-göra-listan. Men väl uppe på den 32 meter höga toppen häpnar vi över utsikten och hur mäktigt det ändå är med stenmonumentet. Vi prickar dessutom in en magisk solnedgång och får hälsa på får och lamm som betar i hagen.

Ales stenar, Löderup

En dag på stranden

Världens största sandlåda kallas Sandhammaren skämtsamt för, med sina 12 kilometer av kritvit sand och stora sanddyner. När ni tröttnar på lek och bad kan ni fantisera om alla förlista fartyg som ligger begravda utanför kusten, för Sandhammaren har inte bara blivit utsedd till Sveriges bästa strand, utan påstås även husera Sveriges största skeppskyrkogård. Spännande!

Sandhammarvägen, Löderup

Sandhammaren – en enda stor sandlåda för alla barn.

Exotiskt paradis

Blunda. När du öppnar ögonen har du förflyttats till en exotisk strand på valfri paradisö. Klart vatten, finkornig vit sand och skuggande träd som böjer sig likt palmer. Den snåriga och branta promenaden till Rörums strand är lite trixig, så lämna det minst nödvändiga hemma och njut bara av den häftiga miljön tillsammans med familjen.

Knäbäckshusen, Simrishamn

Magisk växthusmiddag

Hinner du inte norpa ett av de åtta magiska hotellrummen så se åtminstone till att åka till Mellby klockargård för en middag. När vi kommer hit står regnet som spön i backen, vilket bidrar till en närmast filmisk stämning i det gamla växthuset där vi äter med tända ljus och filtar om axlarna.

www.mellbyklockargard.se

Mellby klockargård bjuder på matmagi.

WEBBKURS: Bli din egen PT

Upplev Mandelmanns på riktigt

Marie och Gustav Mandelmann är numera tjenis med hela svenska folket efter tv-succén ”Mandelmanns gård”. Promenera runt bland de stora grönsaksodlingarna, hälsa på djuren och ät lunch vid dammen. Missa inte barnvandringen där de små får lära sig om djur och natur!

www.mandelmann.se

Upplev tv-kända Mandelmanns i verkligheten.

Äventyrsdags

När kidsen är mätta på Österlens alla pizzor, äpplen, loppisar och rapsfält kan ni ta er tillflykt till Tosselilla – Skånes eget äventyrsland. Lek loss i vattenlandet, svinga er i lianer i Tarzanskogen, testa fartfyllda attraktioner på tivolit, kör gokart, klättra i klätterborgen eller ta en roddtur på sjön. Här finns något för alla i familjen!

www.tosselilla.se

Foto: Caroline Borg

Artikeln är tidigare publicerad i mama nr 6 2017, som finns att köpa i butik eller läsa i appen mama PLUS.