Tågluffa med barn i Europa – Emma Sundh visar vägen till Frankrike!

Drömmer du om pampiga slott, pittoreska byar och en dos bubblande Paris? Gärna med miljösmart twist? Följ med vintage-experten Emma Sundh med familj på tågluff till Frankrike. 

Vi svischar genomvajande majsfält, tyska bokskogar, pittoreska byar och prunkande dalar med tinnande chateau-torn. Vår bebis Majken, 6 månader, sover i sätet medan det hypermoderna tåget glider fram över kontinenten. Tyst, snabbt och bekvämt.

Det känns som att vi tagit pendeltåget nästgårds om Stockholm, men vår packning talar om något annat. Liksom skådespelet utanför tågfönstret.

I gryningen hade jag och min man John slängt på oss välpackade ryggsäckar, lagt ner en sovande bebis i resevagnen och gett oss i väg på vårt efterlängtande, miljösmarta äventyr. Frankrike – med tåg! Centralstationen i Stockholm var tom på människor när vi pirrigt tog den första tågresan mot Köpenhamn. Mot kontinenten.

John och Majken på tågluff till Frankrike! Foto: Emma Sundh

Så rullar vi. Majken leker tittut med en barnkär farbror, medan vi far genom morgondimmigt Sverige och lunchvackert Danmark. Eftermiddagen spenderar vi i Tyskland till tonerna av Majkens jollersamtal med påhejande medresenärer. När kvällen kommer, stiger vi av tåget i Frankfurt, hittar ett stycke extremt dammig skoltyska i hjärnarkivet och tar in på ett hotell. Efter vårt äventyr – tre länder på en dag, socialt uppåttjack och proppfulla landskapsögon – somnar vi som tre briocher på en ugnsplåt.

Dagen därpå kryper vi ur frasiga hotellakan, äter hotellfrukost, köper takeaway-kaffe och en andra frukost på den magnifika stationen. Sedan språkar vi med några nyfunna Majken-fans från Kina och sätter oss på tåget mot Paris. 

Det är något visst med att stiga på de franska scifi-moderna höghastighetstågen. Det klirrar av champagneglas (ja, det serveras givetvis champagne i den flådiga baren på de franska tågen) och samtidigt som vi glider fram i 300 kilometer i timmen försöker vi fånga en glimt av filmen som spelas upp utanför tågfönstret. De mest hänförande vyer svischar förbi medan vi fumligt och försent mumlar ”Instagram”. Bilder av drömska dalar, små Disney-doftande slott och milsvida ängar etsar sig fast på näthinnan.

Emma Sundh och lilla Majken på tågluff genom franska dalar.

Efter ett croissantstopp på Gare de l’est vinkar vi au revoir till Paris och tar pendeltåget söderut. En skakig historia på en timme. Målet är den lilla byn Maisse, söder om Paris, intill Fontainebleau-skogen, där vi hyrt ett litet château tillsammans med nio vänner (med tillhörande kids). 

Under en vecka äter vi frukost med nybakat bröd från det lokala bageriet, kuskar runt i pittoreska byar, slott:ar oss, besöker berömda Fontainebleau-skogen (hälften av sällskapet passar på att klättra), tar dagsturer till Paris, sitter på uteserveringar och luskar reda på vintageparadis och barnbutiker. Och upptäcker meningen med livet: pain au chocolat!

John och Majken är riktiga frankofiler!

När skymningen faller letar vi oss hemåt, sammanstrålar med vännerna, leker loss och äter middag (lagad av kvällens matlag) i den stora slottssalen. Majken somnar i soffan tillsammans med bebiskollegan Ruth i rummet intill, medan vi babblar, skålar i franskt bubbel, mumsar ostar och spelar spel. Då och då anlägger bebisarna rapport via babywatchern och det blir kapplöpning mot skriken mellan inblandade föräldrar.

Efter en veckas kollektivt slottshäng lämnar vi byidyllen, vännerna och lugnet för en sekelskifteslägenhet i Paris, via Airbnb. Hotell i all ära, men det är något visst med att botanisera i franska affärer, köpa en nybakad ”de tradition” (baguette) och gå loss på pastöriserade förnödenheter. Så i stället för att bo på hotell hyr vi en charmig tvårummare med kök, tvättmaskin (tackar!) och fransk balkong.

[adSpace placement="manual"]

Majken soffhänger i sekelskifteslägenheten i Paris.

Varje morgon börjar med långfrukost, sedan packar vi vagnen med bärsele, barnmat och bebis och ger oss ut på oplanerat äventyr. När Majken somnat i vagnen till det behagliga (?) bruset av accelererande vespor slår vi oss ner på första bästa uteservering för croissant och kaffe. Paris vaknar upp och vi tittar på. Med koffein i benen flanerar vi genom smala gator, in i butiker, förbi pampiga palats och barnkära fransoser, mot floden Seine. 

Efter timmar av Paris sjunker vi sedan ner i badkaret med Majken som plaskar och härjar tills ögonlocken faller ner. Då ploppar vi i nappen och avnjuter härlig take-away-mat. Några kvällar slår vi till och kalasar loss på restaurang (med Majken sovande i vagnen). 

Efter totalt två veckor tar vi våra nu maxade ryggsäckar och sätter oss på tåget hem medan vi förbereder Majken på social detox – och inser att det här är att resa. På riktigt.

Emma Sundhs tågluffstips i Frankrike: Slottsbesök

 

Det står ett slott i vart franskt hörn – perfekta utflyktsmål en mulen dag. Fyll ögonen med bladguld, strosa genom de pampiga slottsparkerna, ät lunch på en uteservering med magnifik utsikt och lek i labyrinter. Slottet

i området 

Fontainebleau

, söder om Paris, är maffigt, lagom stort och helt klart värt ett besök. Har ni oanat med energi? Inta

 Versailles

.

Slottet i Versailles är ett utflyktsmåste på tågluffen genom Frankrike.

Emma Sundhs tågluffstips i Frankrike: Byhoppa

Hoppa mellan förtrollande söta byar. Stanna till vid prunkande vattenhål och upptäck små butiker, ät smaskig crêpes-lunch och avsluta med ett bakverk på ett pâtisserie. Några favoriter är konstnärsbyarna Milly-la-Forêt, Grez-sur-Loing och Barbizon.

Familjen Sundh i pittoreska byn Milly-la-Forêt.

Emma Sundhs tågluffstips i Frankrike: Fontainebleau-skogen

Kärt utflyktsmål för klorofyllsuktande parisare, cirka 5,5 mil söder om Paris stadskärna. Ett Mecka för klättrare! Kalka händerna och ge dig upp till topp, eller picknicka och lek kurragömma i vackra eklundar.

Slottet i Fontainebleau-skogen.

Emma Sundhs tågluffstips i Frankrike: Vintageparadis

I byarna anordnas vintage- och antikmarknader titt som tätt, och antikbutiker är kutym i varje fransk småstad. En butik som fick mina ögon att ploppa ut var Pasquier Antiquites i Saint-Pierre-lès-Nemours. Tips! Fråga om du får se det GIGANTISKA lagret och koppla därefter på en fraktvagn på tåget hem. Adress: 22, Rue du Clos Saint-Jean.

Fyndjakt på parisiska antikmarknader.

Emma Sundhs tågluffstips i Frankrike:Vidga vyerna

Vill du vidga dina franska vyer? Avsätt en dag, eller två, och ta en tur till närliggande vingårdar, ta en titt på Atlantkusten, åk söderut mot Provence, eller gör som vi – åk till Paris. 

Utforska Paris på Emmas vis!

Alla vägar bär till Paris.

Emma Sundhs bästa Paris-tips: Inredningsbutiker

Förutom att hålla utkik efter gruvligt söta barnkläder på franska Bonpoint, Bonton och Jacardi, bör du spana in butiken Womb – fylld med leksaker, inredning och prylar. Adress: 93, Rue Réaumur. Besök även Les Fleurs, en underbar liten butik med lekfull inredning, småprylar och leksaker – för både vuxna och barn. Ett måste på Paris-besöket. Adress: 6, Passage Josset. Missa inte heller ett besök på inredningsmeckat Merci som inte bara stoltserar med hypade designerprylar, utan även en barnvänlig restaurang. Här hittar du även skötbord. Adress: 111, Boulevard Beaumarchais.

Missa inte inredningsbutikerna Bonpoint, Les Fleurs och Merci i Paris.


[adSpace placement="manual"]

Emma Sundhs bästa Paris-tips: Restauranger

Hungrig? Här är tre restaurangfavoriter:

★ Paris Feni: Kryddstark, smakrik bangladeshisk mat. Adress: 15, Rue Ternaux.

★ Charbon: Lyxigt franskt, brasserie. Adress: 109, Rue Oberkampf. 

★ La Favorite: Allt från pizza, hamburgare till råbiff. Adress: 6, Rue de Rivoli.

★ Hank vegan burger: Megagoda veganska burgare. Vad sägs om en burgare av koriander och tortillachips? Perfekt takeaway-mat! Adress: 55, Rue des Archives.

Nomnomnom på Le Favorite.

Emma Sundhs bästa Paris-tips: Parklek

 Luxembourgträdgården på den vänstra stranden är min absoluta favoritplats i Paris. Förutom att den är ett underbart avbrott från stadens puls, så finns här helt fabulösa lekområden och klassiska karuseller.

Åk karusell i Luxembourgträdgården.

Emma Sundhs bästa Paris-tips: Inomhusshopping

Tillbringa dagen på något av de anrika varuhusen. Här hittar du allskönsbekvämligheter, restauranger, spektakulär utsikt och barnavdelningar to die for. Tre tips: Galeries Lafayette, 40, Boulevard Haussmann. Le Bon Marché, 24, Rue de Sèvres. Le BHV Marais, 64, Rue de Rivoli.

Snabbfakta: Tågluffa i Europa och Frankrike

Resa: Tåg mellan Stockholm–Paris tar ungefär ett dygn. Välj nattåg eller gör som vi – övernatta på vägen.

Kostnad: 6 500 kr per vuxen inklusive övernattning på hotell (att övernatta på vägen är billigare än nattåg). Barn åker för några hundralappar. Ta hjälp av resebyrå (exempelvis Big travel) för att boka tågbiljetterna. Tyvärr finns inget gemensamt bokningssystem för tåg ännu.

Boende: Litet château i Maisse, söder om Paris (14 bäddar, med en total kostnad på 13 000 kr/vecka, en.gites-de-france.com) och lägenhet via airbnb.se i Paris (4 700 kr/vecka).

Ta sig runt: Enklast tar du dig runt bland små byar, slott och skogar med hyrbil. Pendeltåg tar dig in till Paris på en timme. Paris upptäcker ni bäst till fots, fungerar finfint så länge du inte kör en tung trippelvagn. Trottoarerna är smala, en resevagn är optimalt! Tunnelbanan går förvisso snabbt och smidigt väl på perrongen, men det saknas ofta både hiss och rulltrappa på stationerna. Vill ni resa kollektivt rekommenderas buss. Tunnelbanan erövrar du med en bärsele eller smidig paraplyvagn på axeln.

Ryggsäck är bra när man har en gullig bebis på armen mest hela tiden.

Tips inför tågluff med barn

★ Rymliga ryggsäckar. Packa smart. Ju färre kollin desto bättre.

★ Resebarnvagn. En smidig paraply-variant som går snabbt att fälla ihop.

★ Bärsele. Perfekt vid på- och avstigning, för trötta barn på tåget, och på utflykt.

★ Barnmat. Ladda med barnmat och klämmisar inför resan. Vattenkokare och termos rekommenderas för att alltid ha tillgång till friskt vatten.

★ Matsäck. Köp med smörgåsar, snacks och vatten till resan. Det finns ofta restaurangvagnar med gediget utbud, men en plan b är alltid bra att ha.

★ Böcker. Vi använde oss av pekböcker som även blev en språköverskridande hit i kommunikationen med andra barn på tåget.

★ Napphållare. Billig försäkring för att hålla kvar napp och leksaker i vagnen.

★ Offline-film. Ladda smartphone och Ipad med filmer (som funkar offline) medan du fortfarande befinner dig i Sverige.

★ Mysprylar. Ta med en mörkläggande sjal som du kan hänga över tågstolarna, och kudde, täcke och filtar att bulla upp tågstolarna med.

★ Skötbord. På de franska tågen finns ibland skötbord, men det är tyvärr inte standard. Däremot är toaletterna på de utländska tågen tipptopp-fräscha. Tips: Ta med en reseskötbädd.

Text och foto: Emma Sundh

Vill du ha fler restips för hela familjen – mama guidar dig till Mallorca.