1 AV 2
2 AV 2
Ska ni tillbringa sportlovet i Stockholm? Då kommer dessa gratis-tips väl till pass.
Foto: Istock

Stockholm med barn på sportlovet – aktiviteter som är helt gratis

Sportlovet är här och de som inte tar sig till skidbacken kanske planerar några dagar i huvudstaden. mama har samlat tips på barnvänliga aktiviteter i Stockholm som passar både dig som är turist och dig som redan bor där. Dessutom är de gratis.

Lisa Nylén

Har ni skippat skidbackarna och valt att hänga i huvudstaden på sportlovet? Härligt! Det är ju dock inte direkt gratis att resa med barn, så passa på att blanda upp dyra restaurangmiddagar och heldagar på Skansen med lite gratisaktiviteter.

Även du som redan är bosatt i Stockholm och har tagit ledigt kan du säkert behöva lite nya tips.

Första tipset för turister: Om ni planerar att ta er runt mycket kommunalt, köp ett SL-kort. För en vuxen kostar det 310 kronor för tre dygn, och då åker man fritt i hela Stockholm, även på Djurgårdsfärjan (som är en utflykt i sig). Barn under 7 år åker gratis när de reser med någon som har giltig biljett och du får då ta med hur många barn som helst. Barn mellan 7 och 11 år åker dessutom gratis från fredag klockan 12.00 till söndag klockan 24.00 i vuxet sällskap (max sex barn per vuxen). Barnvagnar plus en vuxen åker också gratis på bussarna (med några få undantag).

Aktiviteter som är gratis att göra med barn i Stockholm på sportlovet

Kulturhuset

Kulturhuset vid T-Centralen kan man lätt tillbringa många timmar bland verkstäder och utställningar. Under 2019 pågår renovering, vilket gör att populära Rum för barn har flyttat in på bottenvåningen. Just nu kallas verksamheten istället för Lånelabyrinten – en labyrint där man kan låna hem böcker, sällskapsspel och mindre instrument.

Naturhistoriska riksmuseet är en dröm för alla dinosaurieälskare. Foto: Martin Stenmark

Museer med fri entré

I Stockholm finns massor av museer med fri entré, där vi nedan listar några. På sportlovet har dessutom många av dem speciella lov-aktiviteter – så kolla in deras hemsidor för att veta vad som händer just denna vecka.

Naturhistoriska riksmuseet: Nästan alla barn har en dinosaurieperiod och då är det hit man ska gå. Fri entré till allt utom skaparverkstaden samt Cosmonova, som är en upplevelse i sig med sin gigantiska bioduk och häftiga filmer. Tänk på att det är 5-årsgräns där.

En sak som är dålig med Armémuseum är att utställningarna är så spännande att man bli irriterad när barnen springer vidare! Kanske för att de har fullt upp med sin tipsrunda.

Precis som det låter visar Sjöhistoriska utställningar om fartygsinteriörer, vapen, sjömansarbeten och konst. I skaparverkstaden Ruskpricken får vuxna och barn skapa egna alster utifrån Sjöhistoriskas olika teman. Material kostar 50 kronor per barn, men inträdet till museet är gratis. Aktivitetsrummet Blubb är dessutom en perfekt lekplats för barn mellan 0 och 6 år.

Här finns alla Stockholms museer samlade.

Besök en 4H-gård

4H-gårdar är perfekta för familjer som gillar djur (och att vara utomhus). Testa exempelvis Augustendal i Solna med efterföljande lunch på Café Båthuset (blå tunnelbanelinje mot Hjulsta, kliv av antingen Västra Skogen eller Huvudsta), Aspuddsparken i Aspudden (röd tunnelbanelinje mot Norsborg) eller Stora skuggans 4H-gård på Norra djurgården (röd tunnelbanelinje mot Mörby centrum, kliv av vid Universitetet, eller buss 50 och 540 till Universitetet norra).

Djur och frisk luft i ett – 4H-gårdar är ett perfekt utflyktsmål.

Upplev Gamla stan

Är man på besök i Stockholm är det svårt att missa Gamla Stan, men prova att lämna turistiga Västerlånggatan och leta er in i de smala gränderna istället. Det blir ett historiskt äventyr i sig.

Dieselverkstaden

Ta bussen några hållplatser från Slussen och hamna i ett kulturmecka i miniformat på Dieselverkstaden i Sickla (vid hållplatsen med samma namn). Här samsas ett kulturhus med bland annat konsthall och bibliotek och ibland spelas det barnteater.

Historia i kyrkan

Gå in i någon av Stockholms alla kyrkor och upplev ett stycke gratis (förutom Storkyrkan vissa dagar) historia. Har ni tur är det någon kör eller organist som repeterar. Tyska kyrkan i Gamla stan är riktigt maffig.

Botanisera i saluhallarna

Att gå runt och titta och provsmaka i en saluhall brukar vara populärt för hela familjen – och gratis. Hötorgshallen och Östermalms saluhall är de största.

Klättra

Om man har större barn som klarar av att klättra utan att riskera livet är Skinnarviksberget (T-bana Zinkensdamm) på Södermalm fantastiskt med sin utsikt över stan.

Njut av böcker

Stadsbiblioteket vid Odenplan har en väldigt fin barnavdelning som passar att besöka under iskalla dagar eller bara för avkoppling. Biblioteken på alla orter är perfekta utflyktsmål, så kolla vad som händer på just ditt!

Vi håller tummarna för snö på sportlovet!

Lekparkerna

Stockholm är fullt av bra lekparker:

Upptäck Bryggartäppan på Södermalm, som är inspirerad av Per Anders Fogelströms roman ”Mina drömmars stad”.

Även Anders Franzens park i Hammarby sjöstad är en upplevelse för hela familjen.

Vasaparken i Vasastan har såväl lekplats med studsmattor som skridskobana.

Kronobergsparken på Kungsholmen är som en liten oas mitt i stan.

I Solna finns Mulle Mecks lekpark, inspirerad av böckerna med samma namn.

Spännande tunnel

Brunkebergstunneln (T-bana Hötorget) går under David Bagares gata och är en lite hemlig genväg mellan Sveavägen och Birger Jarlsgatan. Räkna med att barnen blir springtokiga och måste rusa genom tunneln.

Upplev böckerna på riktigt

Några av de sagor vi läser för barnen utspelar sig i Stockholm. Passa på att besöka till exempel Mariatorget (T-bana Mariatorget), där branden och trafikolyckan i ”Örnis bilar” utspelar sig. Gå runt i Vasastan (T-bana Odenplan) och försök lista ut var Karlsson på taket och Mio min Mio bor eller leta efter trädet som Peter och Petra bor under i Vasaparken.

Om ni ändå är i Vasaparken kan ni spana in Astrid Lindgrens hus på Dalagatan 46. För att besöka lägenheten krävs dock förbeställning, plus att det är inträde och har åldersgräns.

Läs också vår lista på 51 saker att göra med barn i Stockholm

Bio är ett säkert kort, om än inte gratis.

9 aktiviteter som alla kan göra på sportlovet – var ni än befinner er

1. Gör snögubbar eller snölyktor. Om vädret tillåter.

2. Arrangera en sällskapsspels-turnering. Spela exempelvis ett frågespel, ett parti Finns i sjön, en omgång charader och lite Pictionary. Anpassa efter barnens ålder.

3. Spela in en egen film med mobilen. Varför inte kombinerat med en promenad i närområdet, som barnen får dokumentera?

4. Fixa filmmys med popcorn i soffan. Mitt på dagen!

5. Klä ut er! Låt barnen testa dina kläder och skor, och försök att krångla på dig något av deras plagg. Garanterat kul – för dem åtminstone.

6. Baka tillsammans. Och njut av resultatet utomhus med en filt och varm choklad. Eller inne i soffan.

7. Åk skridskor eller pulka. Om det finns snö och is, alltså.

8. Ha pysselmaraton. Plocka fram allt som går att pyssla med; papper, tejp, piprensare, paljetter, tygbitar, pärlor, lim, pennor, kritor… och låt kreativiteten flöda.

9. Gå på bio. Dock inte gratis. Ta med vatten eller saft i flaska och poppa popcornen hemma så håller ni nere priset iallafall.

Även om aktiviteterna är gratis kan man behöva äta. Kolla in dessa 12 brunchställen där barn är självklara gäster.