På höstlovet kan barnen roa sig med massor av kul aktiviteter i Stockholm. Foto: Andreas Burmester, Istock, Polismuseet, Martin Stenmark.

Stockholm med barn! 28 gratis och billiga saker att göra på höstlovet

Befinner ni er i Stockholm på höstlovet? mama tipsar om 28 barnvänliga aktiviteter som är billiga eller helt gratis.

mamaredaktionen

Höstlovet, eller läslovet som det också kallas numera, infaller alltid vecka 44. Om du befinner dig i Stockholm har vi listat 28 saker som är gratis, eller åtminstone prisvärda, för familjer i huvudstaden.

Kom ihåg att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer! Kolla respektive hemsida för specifika öppettider och eventuella förändringar. Många har också infört kostnadsfria biljetter nu i coronatider för att undvika trängsel.

Läs också: Skrämmande enkelt halloweenpyssel (fram med den svarta färgpennan!) 

Första tipset! Om ni planerar att ta er runt mycket kommunalt, köp ett SL-kort. För en vuxen kostar det 315 kronor för tre dygn, och då åker man fritt i hela Stockholm, även på Djurgårdsfärjan. Barn under 7 år åker gratis när de reser med någon som har giltig biljett och du får då ta med hur många barn som helst. Barn mellan 7 och 11 år åker dessutom gratis från fredag klockan 12.00 till söndag klockan 24.00 i vuxet sällskap. Barnvagnar plus en vuxen åker också gratis på bussarna (med några få undantag).

16 gratis saker att göra med barn i Stockholm på höstlovet

1. Kulturhuset
Kulturhuset vid T-Centralen finns Rum för barn. Det riktar sig till barn mellan 0 till 9 år och det finns böcker på över 50 språk och många mysiga platser för att läsa tillsammans. I dessa tider bokar man en biljett (gratis!) och får en specifik tidsperiod när man får vara där. 

Glöm inte heller och spana in om det finns någon kul utställning när ni är där!

Vilken bebis skulle inte vilja krypa runt och uppleva den här lurviga utställningen!? Foto: Matilda Rahm

Finns det äldre barn i familjen? I ungdomsavdelningen TioTretton (för – just det – 10- till 13-åringar) får barnen chansen att animera film, göra en tidning eller pyssla ihop sin egen dagbok, och tonårsrummet Lava ordnar systuga och dansklasser.

2. Workshop på konsthallen
Är vattenplask ljudet av en strand eller en tvättmaskin? På Bonniers konsthall hålls under höstlovet 2021 workshopen ”Robotfabriken”, där barn mellan 6 och 12 år får skapa ett ljudmemory tillsammans. Gratis, men föranmälan krävs!

3. Museer med fri entré
I Stockholm finns massor av museer med fri entré, där vi här listar några. På höstlovet har dessutom många av dem speciella aktiviteter och teaterföreställningar.

Naturhistoriska riksmuseet: Nästan alla barn har en dinosaurieperiod och då är det hit man ska gå. I övrigt finns flera utställningar om Sveriges djur och natur och många olika experiment som barnen kan prova på. Fri entré, förutom till Cosmonova, som är en upplevelse i sig med sin gigantiska bioduk och häftiga filmer. Tänk på att det är 5-årsgräns där.

En sak som är dålig med Armémuseum är att utställningarna är så spännande att man bli irriterad när barnen springer vidare! Här finns alltid en tipsrunda för kidsen, och i coronatider kan även ni som inte befinner er i Stockholm ta del av museets digitala sändningar för barn.

Historiska museet har alltid fri entré, men man rekommenderas att vara minst 6 år för deras visningar. På höstlovet kan barnen bland annat spela Sveriges äldsta brädspel och spana på äkta guldskatter som har grävts upp ur marken.

Precis som det låter visar Sjöhistoriska utställningar om fartygsinteriörer, vapen, sjömansarbeten och konst. På höstlovet blir temat Mumintrollen och Östersjön, med miljövandring och exklusiv förhandsvisning av den nya serien om Mumindalen.

Här finns alla Stockholms museer samlade.

Är ditt barn inne i en dinosaurieperiod? Då är Naturhistoriska riksmuseet perfekt att besöka på höstlovet! Foto: Martin Stenmark

Annons: Läs mama och över 50 andra magasin digitalt i appen ARCY

Nordiska museet och en Djurgårdspromenad är en perfekt kombo.

4. Besök en 4H-gård
4H-gårdar är perfekta för familjer som gillar djur. Testa exempelvis Augustendal i Solna med efterföljande lunch på Café Båthuset (blå tunnelbanelinje mot Hjulsta, kliv av antingen Västra Skogen eller Huvudsta), Aspuddsparken i Aspudden (röd tunnelbanelinje mot Norsborg) eller Stora skuggans 4H-gård på Norra djurgården (röd tunnelbanelinje mot Mörby centrum, kliv av vid Universitetet eller buss 50 och 540 till Universitetet norra).

5. Upplev Gamla stan
Är man på besök i Stockholm är det svårt att missa Gamla Stan, men prova att lämna Västerlånggatan och leta er in i de smala gränderna istället. Det blir ett historiskt äventyr i sig.

Spana in de bästa dekorationerna och pynten för Halloween (som är lagom läskiga) 

Besök en 4H-gård på höstlovet, perfekt för familjer som gillar djur och utomhuslek.
Gamla stan är kanske svårt att missa, men våga lämna Västerlånggatan och leta er in i de smala gränderna istället. Foto: Istock

6. Dieselverkstaden
Ta bussen några hållplatser från Slussen och hamna i ett kulturmecka i miniformat på Dieselverkstaden i Sickla (vid hållplatsen med samma namn). Här samsas ett kulturhus med bland annat konsthall och bibliotek. 

7. Historia i kyrkan
Gå in i någon av Stockholms alla kyrkor och upplev ett stycke gratis (förutom Storkyrkan vissa dagar) historia. Har ni tur är det någon kör eller organist som repeterar. Tyska kyrkan i Gamla stan är riktigt maffig.

8. Botanisera i saluhallarna
Att gå runt och titta och provsmaka i en saluhall brukar vara populärt för hela familjen – och gratis. Hötorgshallen och Östermalms saluhall är de största.

9. Klättra
Om man har större barn som klarar av att klättra utan att riskera livet är Skinnarviksberget (T-bana Zinkensdamm) på Södermalm fantastiskt med sin utsikt över stan.

10. Klättra lite till
En annan hög plats är Fåfängan (promenera eller ta buss från Slussen till hållplats Londonviadukten), dit det är lättare att promenera upp. Här får ni vacker utsikt som belöning.

Om man har större barn som klarar av att klättra utan att riskera livet är Skinnarviksberget en kul utmaning. Annars är en promenad upp till Fåfängan kul. Foto: Istock
”Jag trodde inte jag gillade sushi”. I någon av Stockholms saluhallar kan ni testa nya smakupplevelser. Foto: Istock

11. Njut av böcker
Stadsbiblioteket vid Odenplan har en väldigt fin barnavdelning  som passar att besöka under regniga dagar eller bara för avkoppling. Sprillans nya Tranströmerbiblioteket på Medborgarplatsen anordnar författarträffar och högläsning under höstlovet. Även biblioteken i alla olika förorter är perfekta utflyktsmål, så kolla vad som händer på just ditt!

12. Lekparkerna
Stockholm är fullt av bra lekparker. Upptäck exempelvis Bryggartäppan på Södermalm, som är inspirerad av Per Anders Fogelströms roman ”Mina drömmars stad”. Även Anders Franzens park i Hammarby sjöstad är en upplevelse för hela familjen. Vasaparken i Vasastan har såväl lekplats med studsmattor som stora gröna ytor och Kronobergsparken på Kungsholmen är som en liten oas mitt i stan. I Solna finns Mulle Mecks lekpark, inspirerad av böckerna med samma namn.

13. Hälsa på kungafamiljen
Visst går det att flanera runt Stockholms slott i Gamla stan (entré kostar), men man kan också ta sig till kungaparets permanenta bostad Drottningholm. Dit går det att ta sig både med buss (passa på att utnyttja SL-kortet), bil och båt. Här finns stora gräsytor samt en labyrint som är kul att springa runt i. Och har ni tur får ni en skymt av någon kunglighet! 

14. Spännande tunnel
Brunkebergstunneln (T-bana Hötorget) går under David Bagares gata och är en lite hemlig genväg mellan Sveavägen och Birger Jarlsgatan. Räkna med att barnen blir springtokiga och måste rusa genom tunneln.

15. Gömda platser
Det finns många vackra platser i Stockholm som är svåra att hitta om man inte vet om dem. En sådan är Monteliusvägen (T-bana Mariatorget eller Zinkensdamm) som slingrar sig längs med berget ovanför Söder Mälarstrand och ger den perfekta vyn över Stockholm. Här ligger också en fin och rolig lekplats vid Ivar Los park.

16. Upplev böckerna på riktigt
Några av de sagor vi läser för barnen utspelar sig i Stockholm. Passa på att besöka till exempel Mariatorget (T-bana Mariatorget), där branden och trafikolyckan i ”Örnis bilar” utspelar sig. Gå runt i Vasastan (T-bana Odenplan) och försök lista ut var Karlsson på taket och Mio min Mio bor eller leta efter trädet som Peter och Petra bor under i Vasaparken. Om ni ändå är i Vasaparken kan ni spana in Astrid Lindgrens hus på Dalagatan 46.

Läs också vår lista på 39 saker att göra med barn i Stockholm

3 prisvärda saker att göra med barn i Stockholm

17. Ta en tur med Djurgårdsfärjan
Om ni har ett SL-kort är det bara att hoppa på Djurgårdsfärjan vid Slussen för en tur över till Djurgården eller Skeppsholmen (med fantastisk utsikt!). Även om många av museerna och sevärdheterna på Djurgården kostar är det en fantastisk plats att springa runt på, vilket ju är helt gratis.

18. Gå på teater.
Flera scener, såsom Dockteatern Tittut och Teater Tre, erbjuder barnföreställningar på höstlovet. Upplevelsen kostar förstås en liten slant men blir ett minne för såväl mamma som mini. 

Ut på tur!

Spana in läskigt gott (och nyttigt!) halloweengodis att göra med barnen

9 aktiviteter som alla kan göra – var ni än är

19. Åk till badhuset. Att tillbringa några timmar i en pool i någon av landets alla simhallar är en perfekt lov-aktivitet. Dessutom blir alla så härligt mosiga efteråt. 

20. Skapa skulpturer av löv.

21. Gå på bio.

22. Arrangera en sällskapsspels-turnering. Spela exempelvis ett frågespel, ett parti Finns i sjön, en omgång charader och lite Pictionary. Anpassa efter barnens ålder.

23. Upptäck din stad. Visst finns det områden som ni aldrig har besökt? Gå på upptäcksfärd – kanske upptäcker ni en helt ny pärla!

24. Spela in en egen skräckfilm med mobilen. 

25. Gör Halloweenpyssel. 

26. Fixa filmmys med popcorn i soffan. Mitt på dagen!

27. Klä ut er! Låt barnen testa dina kläder och skor, och försök att tränga ned dig i något av deras plagg – garanterat kul för dem åtminstone.

28. Baka tillsammans. Och njut av resultatet utomhus med en filt och varm choklad, eller inne i soffan.

Pyssla är både kul, billigt och mysigt att göra tillsammans. Foto: Istock

Av: Lisa Nylén, Sara Fridh