Sommaren 2020 är vi många som tillbringar hela semestern på hemmaplan.
Sommaren 2020 är vi många som tillbringar hela semestern på hemmaplan. Foto: Unsplash

Sommarlov 2020 – 17 saker att hitta på trots corona

Utlandssemestern är inställd och mormor och morfar är i riskgrupp. För många blir sommaren 2020 inte riktigt som planerat i och med corona. Vi frågade därför medlemmarna i Facebookgruppen mamapower vad de ska göra – och fick ihop 17 tips på saker att hitta på där ni bor eller i närheten.

1. Ha hemmet som bas och gör dagsutflykter som är en bilresa bort. Skapa ett dokument där familjen får fylla på med idéer – är barnen engagerade tycker de förmodligen att det är roligare när ni väl åker. 

2. Slottsparker brukar vara bra utflyktsmål med stora ytor och historiska vibbar som lite äldre barn kanske kan tycka är spännande.

3. För många blir det nog mycket picknick i sommar, så investera i bra picknickprylar! Matlådor med flera fack, termosar, vattenflaskor, filtar…
Här finns tips på bra picknickmat! 

4. Har ni en trädgård? Uppdatera med lite nya utomhussaker såsom basketkorg, hopprep, kubb, sandlåda, gungställning, fotbollsmål, vattenspridare eller pool.

5. Åk på bärplock och låt barnen plocka kvällens efterrätt.

Jordgubbar eller hallon till efterrätt? Foto: Unsplash

6. Bor ni i lägenhet med balkong? Om sommaren är varm är det supermysigt att testa att sova på balkongen en natt! Dra ut en madrass, bädda mysigt och läs böcker tills ögonlocken börjar fladdra.

7. Kolla upp om det finns en bondgård i närheten där ni får hyra in er. Garanterat mycket aktiviteter för hela familjen! 

8. Varva ned tillsammans! Det är inte alltid nöjesfält, djurparker och äventyrsbad som blir de bästa upplevelserna. Testa att utföra lite mindfulness i naturen ihop: Lägg er ner på marken och stirra rakt upp i himlen. Var helt tysta så att ni endast hör naturens egna ljud. Efter en stund får alla berätta vad de hört, sett och känt, till exempel: ”Jag ser trädtopparna, jag hör fåglarna och jag känner mossan som jag ligger på”.

9. 4H-gårdar är mysiga – och gratis.

10. Testa husvagns- eller husbilssemester och upptäck Sverige.

Det kan bli mycket picknickar i sommar! Foto: Unsplash

11. Ta långa promenader på nya platser i barnens takt – men se till att ha med små belöningar i ryggsäcken!

12. Investera i en cykelvagn och upptäck närområdet på två hjul.

13. Köp ett tält och campa i trädgården (om ni har en). Lagom spännande för mindre barn, och nära till både den mjuka sängen och toaletten om det krisar. Blir campingdygnet på hemmaplan en succé kanske ni vågar er ut lite längre nästa gång. Väl i naturen finns det så mycket att hitta på och barn är ofta duktiga på att roa sig bland stenar, myror och klätterträd. 

14. Hyr en segelbåt eller motorbåt och tillbringa en vecka på vatten med nya kobbar som mål.

15.  Åk till stranden (om ni har en nära) och leta fossiler. Perfekt för barn som snöat in på dinosaurier!

Hälsa på djur på en 4H-gård, eller bo på en bondgård några nätter. Foto: Unsplash

16. Låt fantasin flöda! Lägg bort telefoner och skärmar en hel dag och låt barnen styra. Lyssna på vad de verkligen vill och inte vad ni tror att de vill. Det måste inte vara massa aktiviteter jämt.

17. Geocaching, det vill säga en GPS-stödd variant av skattjakt utomhus, är en uppskattad aktivitet för större barn.

Här finns över 40 förslag på saker att göra med barnen under långa hemmadagar!
Och här finns tips på saker att göra i:
Malmö
Stockholm
Gästrikland
Göteborg

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 3 nr av mama för endast 99 kr. Köp nu!