Sabbatsår på Teneriffa

Känns Thailand snäppet för långt borta? Lyft blicken mot Kanarieöarna och Teneriffa, där Svenska skolan öppnar sina dörrar för både små och större barn. Helena Kubicek Boye guidar till en overallfri vinter med mammapackning.

”SKYNDA ER!” ropar Victor. Idrotts­läraren, som också har spanskalektioner en halvtimme per dag, skyndar på de solbrända barnen som kommer utspringande, med bara fötter och i tunna träningskläder.

Det är dags för idrott för de cirka 30 barn som går i Colegio Sueco. Eleverna, som viner omkring skrattandes och busandes, är i åldrarna sju till tretton år och två morgnar i veckan står bollekar, friidrott, bollspel och simning på schemat.– Det bästa med skolan är att man får vara ute så mycket, säger ett av barnen.

Kompisarna instämmer.Susanne Liljedahl, rektor för Svenska skolan sedan ett år, flyttade ner till Teneriffa från Arvika. Familjen följde givetvis med och förverkligade liksom sina föregångare drömmen om ett liv i värmen. Alla är välkomna till skolan och Susanne intygar att det går alldeles utmärkt att stanna i såväl korta som långa perioder.– Vi har elever som är här allt från några veckor till månader och de som går här permanent. Det fungerar väldigt bra eftersom man tar med sig sin utvecklingsplan hemifrån och jobbar utifrån den. Allt är ju målstyrt i dag.Skolan ligger i enkla lokaler nära strandpromenaden i Los Cristianos. När det är rast befinner sig eleverna ute på gården bakom byggnaden där de kastar boll och leker. Elever från både förskolan och skolan har rast samtidigt. – Det skapar en väldigt god stämning och barnen leker och hjälper varandra. Det som skiljer sig mest från en skola hemma är att den är åldersblandad. Klass och årskurs är inte längre lika viktigt som förr, säger Susanne. 

En av familjerna som valt att övervintra på Teneriffa är Camilla Wallin och dottern Dixie, 8, från Göteborg. Slutet närmar sig snart på deras sex månader långa vistelse på ön. – Det har varit helt fantastiskt. Vi hoppas kunna komma tillbaka nästa säsong, berättar Camilla som håller på att starta en verksamhet med inriktning mot hälsa och termalbad på Teneriffa.– Vi svenskar behöver verkligen komma hit och stressa ner. Jag är så lugn här, man behöver så lite och lever så enkelt!

Beslutet att åka till Teneriffa och bryta upp från den invanda tryggheten var dock inte helt okomplicerat, även om Camilla i många år velat bo utomlands i värmen. – Till slut tänkte jag nu eller aldrig!

Lägenheten fick hyras ut och det krävdes en grundlig planering för att allt skulle stämma. De reste under hösten och det gick fint för Dixie att börja sin nya skola halvvägs in på höstterminen. – Men det var inte lätt att få några svar när jag väl började dra i det. Man får göra sin resa själv och hitta lösningar. Att skolan fanns här underlättade mycket. 

För dottern Dixie, som hållit kontakt över nätet med vännerna hemma, har det varit ett äventyr. – Det roligaste är att bada varje dag och jag har fått nya kompisar. 

Det enda Dixie saknar hemma i Sverige förutom sina kompisar är stuvade makaroner.

 

– Ja, men det är väl bättre att vi kan vara på stranden varje dag än att sitta i mörkret och äta makaroner, skrattar Camilla och kramar om sin dotter.

Praktiska planer

Resa hit: Stora researrangörer som Ving, Fritidsresor och Apollo flyger till Teneriffa under vinterhalvåret och där kan man få tag på flygstolar från cirka 1 900 kr per person. Flera lågprisbolag flyger även till Teneriffa från Sverige, är man ute i god tid går det att fynda biljetter till budgetpris.

Boende: Hyran för en lägenhet är cirka 4 000 kr i månaden för två–tre rum, hus från cirka 7 000 kr. Det finns en uppsjö av förmedlare på internet, och det läggs ut objekt på Blocket. Du kan hyra i förväg över nätet på exempelvis tenerifeproperties.es. Ett stort utbud av hus och lägenheter finns i området kring Svenska skolan i Los Cristianos, Playa de Las Americas, Fanabe, El Medano och Playa Paraiso.

Hyra bil: Kostar från cirka 1 000 kr i veckan. 

Husdjur: Om ditt djur har pass och är vaccinerat enligt Jordbruksverkets föreskrifter kan du ta med dig ditt djur till Teneriffa. Ta hjälp av din veterinär. Fastighetsägare som hyr ut i andra hand kan dock säga nej. Du bör också se över vilka regler som gäller för flygbolaget ni åker med.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + trådlösa in-ear hörlurar för 199 kr. Köp nu!