Resa med barn - så funkar det!

Resa med barn - så funkar det!

Hög tid för sommarplaneringen men tanken på att resa med barn kan skrämma den mest hugade. Men det behöver inte vara så trassligt. Lösenordet är planering.

En del kanske drar sig för att resa långt med sina småbarn för att det verkar jobbigt att sitta fast på ett plan med barn som far runt, busar och måste underhållas. Men för Karin Mazuir, som arbetar och bor med sin familj i Paris, är det ett måste om hon vill träffa sina nära och kära. Var tredje månad hälsar hon på föräldrarna i Ronneby tillsammans med Anton, 4, och Viktoria, 2. Och däremellan reser familjen till släkt i Marseille och flyger till kompisar i Panama, Washington och Nice.

Vad gör ni under långa flygresor?
– Jag tar alltid med mig en bärbar dvd till Anton. Viktoria får man roa med böcker och leksaker. De sover ju i några timmar och så brukar jag plocka fram en surprise med godis eller någon leksak.

Vad är svårast med att resa?
– Incheckningen, som kan ta nästan en timme. Barnen springer åt olika håll och samma sak vid säkerhetskontrollen. Då gäller det att ha planerat. Jag brukar försöka boka flyg vid lunchtid så att barnen är hyfsat pigga vid incheckningen och när planet lyfter kommer lunchen på en gång. När barnen ammade försökte jag tima in det också – så att jag kunde amma när planet lyfte. Det är bra för att förhindra lock för bebisens öron.

Finns det nåt som får dig att stanna hemma?
– Även om vi ”bara” ska resa till Sverige är det viktigt att alla är friska. Är något barn förkylt åker vi inte. Men man ska vara positivt inställd. Och det finns alltid hjälp att få på flygplatser och av kabinpersonal. De har faktiskt varit med om det mesta tidigare!

Reseproffset Karin Mazuirs bästa tips:

- Planera handbagaget så att du har allt du behöver även om resväskan skulle komma bort eller om du landar sent på kvällen.

- Boka flyg som går vid lunchtid – så att barnen är pigga innan ni går på och ni får mat ganska snart.

- Planera så att du kan amma din bebis vid start och landning (för att förhindra lock i bebisens öron).

- Ta med gröt och välling – särskilt välling finns knappt utomlands. Blöjor finns överallt.

- Kolla upp var akuten ligger direkt när du kommer fram eller skriv ner ett telefonnummer du kan ringa om någon skulle bli sjuk.

- Paraplyvagn är bra vart man än åker – det är långa avstånd på flygplatser.

- Packa ner mediciner som febernedsättande, myggkrämer och så vidare. Det är inte alltid man förstår vad som står på förpackningarna.

När du passerar säkerhetskontrollen får du ta med:

- Välling och barnmatsburkar som räcker för hela din bortavaro. Obs! Inga öppna burkar får tas in i USA, 100 dollar i böter.

- Tabletter och mediciner i vätskeform, som hostmedicin och näsdroppar så att det räcker under din bortavaro.

- Säkerhetskontrollanten kan göra stickprov på dina mediciner och din barnmat. Du kan bli ombedd att smaka av vätska alternativt stryka lite vätska på handen och visa upp läkarintyg och recept.

På planet får du ta med dig:

- Barnvagn till spädbarn (upp till 2 år) checkar du in utan extra kostnad.

- Paraplyvagn (upp till barnet är 2 år), om den går att lägga på bagagehyllan.

- En del flygbolag låter dig boka en plats för ditt spädbarn och ställa en bilbarnstol i sätet. Kostar som en barnbiljett.

- 10 kilo bagage för din bebis (reser du till USA med SAS får spädbarn checka in 23 kilo).

- En del flygbolag har specialmat för barn, leksaker, spädbarnssängar, sovsäckar, filmer och små presentpåsar.

- Observera att flygbolag och resebyråer har olika regler– kolla innan du bokar!

Att packa i handbagaget:

• Blöjor
• Flera ombyten kläder
• Våtservetter
• Alcogel (max 50 ml)
• Barnmatsburkar (så de räcker även när du landat - det är inte säkert att affärerna är öppna)
• Haklapp
• Pipmugg
• Kräkpåsar (kan behövas både i taxis och på båtar)
• Några få lätta leksaker. • Magic pens är bra - ritblock med speciella pennor man doppar i vatten och som inte kladdar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + trådlösa in-ear hörlurar för 199 kr. Köp nu!