Planera sommarlovet 2019 – restips, smarta upplägg och mysiga aktiviteter

Har du också fått mejlet om att det är dags att lämna in sommarens ledighetsansökan till förskola och fritids? Som att man har en aaaaaning om vad man ska göra om fyra månader? För att underlätta planering och pusslande för alla familjer har mama samlat sina bästa tips!

I samma stund som förskolor och fritids vill ha in semesterlapparna från oss föräldrar börjar pusslandet och planeringen inför sommarlovet. Men hur optimerar man egentligen sommaren så att barnen får ett långt lov samtidigt som vi föräldrar får ledigt ihop (med vår eventuella partner), samt chans till återhämtning?

Skolbarn har cirka 16 veckors lov per år medan deras föräldrar (om de inte är lärare) oftast har 5-6 vardera. Inte så konstigt då att det blir en utmaning att planera. Är en förälder föräldraledig eller har dagar sparade underlättar det naturligtvis, men även som ensam ledig med barnen kan det vara trixigt att komma på saker att göra.

mama har samlat 13 tips på hur ni gör sommarlovet 2019 optimalt för hela familjen.

Läs även vår artikel om att resa med barn: Bästa tipsen, härligaste resmålen och perfekta packlistan

Planera sommarlovet 2019

Fritids och förskola är inte dåligt

Sommarlovet är tio veckor långt och för de flesta familjer är det svårt att lyckas vara lediga hela. Kom ihåg att ditt barn går på fritids och förskola årets övriga veckor och därmed klarar av att vara där även några veckor på sommaren. Ofta är det färre barn och större chans till roliga aktiviteter med pedagogerna just på loven.

Ta varsin vecka med barnen

Om du lever i en parrelation kan ni genom att ta varsin semestervecka ensam med barnen förlänga deras lov. Om ni vill ha ett riktigt maffigt sommarlov kan en förälder exempelvis ta ledigt vecka 27, för att sedan jobba vecka 28 när den andra är ledig. Efter det är ni lediga 29-32 tillsammans. Sex härliga veckor för barnen och fem vardera för er vuxna.

”Vi tar semester plus föräldraledighet med varsitt barn. Vi räknar med att vi har ungefär varsin vecka då vi är själva med barnen och resten tillsammans, cirka 6-7 veckor. Om det behövs finns även mor- och farföräldrar som kan ställa upp,” skriver mama-läsaren Maud.

En paus från familjen

Beroende på hur gamla barnen är kan semester kännas mer som en enda lång logistikmånad (någon som känner igen sig?). Även om det är mysigt att hänga med familjen kan man behöva få en paus och ha en egen semester från semestern. Dra iväg med vännerna över en natt eller tre och kom tillbaka utvilad. Eller uppmuntra din eventuella partner att ta med barnen till en nöjespark ett par nätter så att du får ladda batterierna. Tips: Gör samma tjänst tillbaka!

Läs mamas 10 skönaste tips för din bästa momcation.

Dela med andra föräldrar

Har ditt barn en bästis där ni också känner föräldrarna? Eller har dina eventuella syskon barn i samma ålder? Hjälps åt under en vecka! Om ni är fyra föräldrar tar ni ledigt varsin dag och rattar kids, lunch och aktiviteter. Sista dagen får ni köra sten-sax-påse om!

Kolla med äldre släktingar

Är mor- och farföräldrarna pensionärer kanske de kan ställa upp ett par dagar var när ni behöver jobba?

Läger eller kollo

Att bryta av fritidsvistelsen med ett läger är också ett knep. Det finns massor av olika läger för skolbarn i alla åldrar, både med övernattning och på dagtid.

”Vi har i alla år (sonen är nu 11) tagit tre veckors semester vardera med endast en vecka ihop. Det fungerade bra innan skolan och tio veckors sommarlov dök upp, då fick farmor och farfar stötta med en vecka i vardera ände av lovet. Ytterligare en vecka eller två har sonen varit på dagsläger, vilket har gjort att han åtminstone varit sysselsatt 9-15. Resterande dagar har vi haft med honom på jobbet. Det är inte lätt att pussla ihop tio veckor varje år,” säger Charlotte, och berättar att hennes kommun inte erbjuder barnomsorg på sommaren.

Ta med barnet till jobbet

Sista veckan på sommarlovet kan ofta vara knepig att få ihop, då de flesta föräldrar är tillbaka på jobbet, men skolan inte har börjat än. Funkar det inte att vara på förskola eller på fritids kanske ni kan ta en enstaka semesterdag var samt ta med barnet till jobbet varsin dag. Om ni har arbetsplatser där det funkar, såklart.

Läs även vår guide till mysiga Österlen!

Resor och aktiviteter på sommarlovet

Mysiga dagsutflykter

Man måste inte åka långt bort eller länge för att upptäcka saker ihop. Ofta räcker det med en dagsutflykt för att få nya upplevelser.

Bor ni nära vatten? Ta en färjetur över dagen.

Åk till en 4H-gård och titta på djur.

Gå på självplock av exempelvis blommor eller jordgubbar.

Finns det en djur- eller nöjespark i närheten? Lämna hemmet tidigt och kör en heldag. Ta med matsäck ifall ni vill hålla nere kostnaderna.

Gå på museum.

Plocka äpplen och åk till ett musteri.

”Då jag fortfarande är mammaledig efter sex år är inkomsterna inte de högsta. Vi väljer husvagn i två veckor framför stuga eller hotell. Jag önskar att vi kunde resa mer utomlands men det får bli när jag jobbar och yngsta går i skolan,” förklarar mama-läsaren Evelina.

Åk till en nöjespark

Storstäder och charter i all ära, men varför inte tillbringa några dagar i valfri nöjespark? mama-redaktionen har testat fem av Nordens roligaste:

• Astrid Lindgrens världläs mer här.

• Kolmården – läs mer här.

• Legolandläs mer här.

• Furuvik – läs mer här.

• Liseberg – läs mer här.

Fler nöjesparker att testa:

Tomteland i Mora.

Gröna lund i Stockholm.

Muminland i Åbo.

Tivoli i Köpenhamn.

Parken Zoo i Eskilstuna.

Den blå planet i Köpenhamn.

”Vi är lediga fem veckor ihop. Är utomlands tre av dessa och resten hemma. Ingen av oss orkar ta de tre barnen själv efter att ha jobbat ett helt år,” skriver Eva.

Tågluffa

I dessa klimatmedvetna tider blir allt fler familjer sugna på att åka tåg istället för flyg. Vad sägs om att tågluffa till Tyskland, Grekland eller Italien? Då blir resan en del av målet med stopp på nya orter längs vägen. Kräver en del planering så det är tur att det är fyra månader kvar. Samtidigt vägs logistiken upp av alla upplevelser ni kommer få!

Hälsa på vänner och släktingar

Har ni vänner och släktingar med egen sommarstuga eller ett stort bostadshus? Bjud in er! Knepet är att alltid stanna två nätter för att undvika att varje dag blir resdag. Lägg upp en rutt mellan olika kompisar så blir det en roadtrip. Kanske kan ni ta in på hotell eller besöka en nöjespark på vägen om avstånden är för långa.

Tips för dig med små barn: Ät middag hos dem ni besöker och res sedan vidare. Då somnar förhoppningsvis barnen i bilen och ni kan ta ett glas med nästa värdpar medan barnen sussar vidare!

”Vi tar ledigt en månad ihop. Två till tre veckor åker vi runt i Sverige och hälsar på alla nära och kära samt åker på äventyrsland. Fyra dagar tar mormor barnen så att vi får ta en långweekend själva,” tipsar mama-läsaren Madeleine.

Hitta på roliga aktiviteter hemma

Har ni inte råd eller lust att lämna hemmet finns det mycket att göra i närområdet. Börja redan nu att skriva en lista på saker ni kommer på och testa att pricka av dem i sommar. Här är några förslag:

• Bada! Om vädret är bra känns ju en badutflykt given.

• Arrangera en sällskapsspels-turnering. Spela exempelvis ett frågespel, ett parti Finns i sjön, en omgång charader och lite Pictionary. Anpassa efter barnens ålder.

• Spela in en egen film med mobilen. Varför inte kombinerat med en promenad i närområdet, som barnen får dokumentera? Eller skapa en musikvideo till barnens favoritlåtar.

• Fixa filmmys med popcorn i soffan. Mitt på dagen!

• Klä ut er. Låt barnen testa dina kläder och skor, och försök att krångla på dig något av deras plagg.

• Baka tillsammans. Och njut av resultatet på en picknickfilt ute eller inne i soffan.

• Ha pysselmaraton. Plocka fram allt som går att pyssla med: papper, tejp, piprensare, paljetter, tygbitar, pärlor, lim, pennor, kritor… och låt kreativiteten flöda.

• Ha picknick i trädgården. Ta ut kuddar, eventuell myspöl, filtar och täcken i trädgården (om ni har en) och ha picknick och lässtund.

• Gå ut i skogen. Eller hitta ett mysigt naturreservat.

Kvinno- och barnkollektiv

Inget är så lätt som att bo ihop med kvinnor (källa: mamas webbredaktör Lisa)! Gå ihop 3-4 vänner, ta med barnen och bosätt er ihop i en vecka. Samtidigt kan den eventuella partnern jobba och därmed spara fem semesterdagar.

– Jag och tre vänner har de senaste tre somrarna haft kvinnokollektiv vecka 28. Då är vi fyra vuxna och fem barn och alla njuter lika mycket av denna happening. Vi har bott tillsammans i ett hus och hjälpts åt med barn, matlagning, disk och städning. Aldrig är livet så enkelt som när man lever med andra kvinnor – det är alltid någon som har koll på blodsockernivåer och inköp om man själv inte har det. Barnen är underhållna av varandra och vi mammor njuter av vinkvällarna när de små somnat. Jag rekommenderar alla att göra detta! säger Lisa.

Här finns 51 tips på saker att göra med barnen – åtminstone om du är i Stockholm i sommar!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + lampa till barnrummet & kokbok för 159 kr. Köp nu!