Dags att planera barnsemestern? mama har testat temaparker. Liseberg, Kolmården eller Legoland? Här är våra favoriter!
Dags att planera barnsemestern? mama har testat temaparker. Liseberg, Kolmården eller Legoland? Här är våra favoriter!

Barnsemester i Sverige? Vi har listat Nordens 5 bästa temaparker

Dags att planera barnsemestern? mama har gett sig ut i Sverige och våra grannländer för att testa våra härliga temaparker. Liseberg, Kolmården eller Legoland? Här är våra favoriter!

Kolmården: "Godiståget blir en succé"

Barnen ger kolmården får full pott i betyg!

Barnbetyg: mmmmm
Vuxenbetyg: mmmm

Djur är inget, karuseller är allt. Åtminstone om man frågar Abbe, 6. Så fort vi kommit innanför Kolmårdens grindar börjar han fråga om vi snart är framme hos världens starkaste björn och hans gäng. Han struntar fullkomligt i att lillebror Valter, 2, vill stanna och titta på sjölejon. Så vi forcerar fram och kastar oss ombord på bergochdalbanan Godiståget, som Abbe känner igen från filmen ”Bamse och tjuvstaden”. Omedelbar succé! Samtidigt öser Valter loss i Skalmans bilar, sedan blir det teater och till lunch käkar vi självklart farmors köttbullar och pannkakor.

Efter det är till och med Abbe redo att möta alla vilda djur under en tur i safari-linbanan, som blir höjdpunkten för lillebror. På kvällen bor vi på Vildmarkshotellet, som får höga betyg för rummen och den sköna spa- och badavdelningen, medan den inte alls prisvärda middagsbuffén får en fet tumme ner av oss föräldrar.

Nästa dag är det raka spåret till parken igen, och den här gången får delfinerna och girafferna desto mer uppmärksamhet.

Allt du behöver veta om Kolmården

Vad: Kolmården med Bamses värld, Norrköping.

Pris: Vuxen 429 kr/dag. Barn 3–12 år, 379 kr/dag.

Nyheter i sommar: Åkturen Skalmans ballonger i Bamses värld, och i djurparken öppnas Wildfire, enligt utsago världens bästa bergochdalbana av trä.

Bäst enligt de små: Abbe, 6, älskade Godiståget i Bamses värld, och berg- och dalbanan Delfinexpressen i djurparken. Valter, 2, gick i gång på delfinshowen och safari-linbanan.

Bäst enligt de stora: Safari-linbanan.

mama-tips: Gå direkt till Bamses värld när parken öppnar, så slipper ni de värsta köerna till åkattraktionerna. Sedan spanar ni in djuren. Om ni bor på Vildmarkshotellet – ät middag i parken innan ni går hem.

Astrid Lindgrens värld: ”Lottas största dröm har gått i uppfyllelse”

mama-tipset: Åk i september - fortfarande varmt och skönt ute men inte lika fullt med människor som under högsäsongen.

Barnbetyg: mmmmm
Vuxenbetyg: mmmmm

Om man är tre år och har Pippi som största idol (och klär ut sig till henne exakt varje dag sedan två års ålder …) då finns det verkligen ingenting större än att få hälsa på i Villa Villerkulla. När Pippi efter föreställningen, som spelas upp ett par gånger per dag, öppnar grindarna och bjuder in alla barnen på kramkalas vet Lotta inte riktigt vart hon ska ta vägen. Stum av förundran, och utan att röra en min, kliver hon in och ger Pippi en jättekram. Det är inte förrän senare, när vi äter barnsligt god, och prisvärd, pannkaksbuffé (med strössel!) i ”Den lilla, lilla staden”, som det på riktigt går upp för henne att hennes största dröm gått i uppfyllelse: Hon har fått träffa Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump!

Under resten av helgen hinner vi besöka Pippi ett par gånger till, med små avstickare till Emil i Lönneberga, Ronja Rövardotter och Saltkråkan. Roligast för oss vuxna är helgens sista aktivitet innan vi lämnar Smålands-skogarna: Allsången med Prussiluskan och Kling och Klang, det är som att vara på ståupp och vi skrattar så vi får ont i magen.

Vi hinner inte med att besöka ens hälften av alla sagovärldar och karaktärer, det bara måste bli ett till besök i denna otroligt välgjorda värld. Det enda minuset är priset, men å andra sidan håller allt en galet hög standard. Det är rent, snyggt och otroligt proffsigt allting.

Allt du behöver veta om Astrid Lindgrens värld

Vad: Astrid Lindgrens värld i Vimmerby, Småland.

Pris: Vuxen 400 kr/dag. Barn 3–14 år, 290 kr/dag.

Nyheter i sommar: Ny ”värld” med Bröderna Lejonhjärta-tema.

Bäst enligt de små: Utöver allt med Pippi tyckte Lotta att det var riktigt skoj när Emil hissade upp Ida i flaggstången.

Bäst enligt de stora: Allsången och all bra mat.

mama-tips: Vi åkte i september, fortfarande varmt och skönt ute, men inte lika fullt med människor som under högsäsongen. Dessutom betydligt billigare.

Muminvärlden: ”Som på riktigt – på låtsas”

Muminvärlden ligger på en egen liten ö, fylld av aktiviteter och underhållning för barnen, i ett skönt tempo för deras föräldrar.

Barnbetyg: mmmmm
Vuxenbetyg: mmmm

”Det är precis som i RIKTIGA Mumindalen!” säger min granne, som besökt Muminvärlden tidigare, euforiskt innan vi hoppar på Finlands-färjan. Och det är det. Inte för att det riktiga Mumindalen finns, men för den som kan sin Tove Jansson är Muminvärlden i Nådendal verkligen som att stiga in i en av hennes böcker. Där finns Tootikkis båthus och det mysiga Muminhuset, bland bergen sprakar hattifnattar, Morran lurar i sin grotta, och Stinky och Lilla My spelar spratt bland besökarna.

Muminvärlden ligger på en egen liten ö, fylld av aktiviteter och underhållning för barnen, i ett skönt tempo för deras föräldrar. Abbe, 6, och Valter, 2, upptäcker och utforskar i labyrinter, rutschkanor, i skogen och på stranden. Binder armband med Snusmumriken, kastas i finkan, och skriksjunger med Lilla My på finska (Pikko My!). Allt är så trevligt, så ohysteriskt, och i skötrummen finns gratis blöjor med Mumin-motiv.

Det enda som inte känns autentiskt är maten, som aldrig skulle fått okej av Muminmamman. Men det bekymrar knappast Valter, som aldrig vill lämna vattenleken vid Muminpappans båt Äventyret.

Allt du behöver veta om Muminvärlden

Vad: Muminvärlden i Nådendal, utanför Åbo, Finland.

Pris: Vuxen 260 kr/dag. Barn från 2 år, 260 kr/dag.

Nyheter i sommar: Alisas flygskola med Tofslan och Vifslan, samt flera nya teaterföreställnigar.

Bäst enligt de små: Att styra fontänen vid Muminhuset med hjälp av en pump och få den att spruta jättehögt är det Abbe, 6, minns bäst. Valter, 2, älskade att gå fram och tillbaka över bron vid forsen (INTE mammas favorit).

Bäst enligt de stora:  Det sköna tempot och att barnen fick aktivera sig själva.

mama-tips: Både Viking line och Tallink Silja har paketresor där färjeresa, hotell och inträde ingår. Granne med Muminvärlden ligger äventyrsön Väski, för lågstadiebarn. Hoppa på ett sjörövarskepp och styr ut i bukten!

Legoland: ”Wow-faktorn är skyhög”

Missa inte äventyrsbadet Lalandia på gångavstånd från Legoland. Foto: David Trood

Barnbetyg: mmmm+
Vuxenbetyg: mmmm

Vi anländer till hotell Legoland på danska Jylland långt efter normal nattningstid. De sömndruckna testarna kvicknar dock till snabbare än vi hinner säga ”ninjago”. Redan vid incheckningen hörs diverse glädjetjut när Minos, 8, och Alvin, 9, upptäcker att det finns lego precis ö v e r a l l t på hotellet – ja, faktiskt ända in i badrumskaklet: ”wow!”

Hotellet har egen vip-entré direkt in till parken. Förutom Legolands signum – Miniland med miniatyrer av allt från Nyhavn till Vita huset och Taj Mahal – finns här massor av åkattraktioner för alla åldrar. Bäst är Lloyds laser maze, hinderbanan där det underlättar att vara smidig och liten i kroppen när man så ninjalikt som möjligt ska undvika att snudda vid laserstrålarna. Vandringen genom spökhuset Ghost – the haunted house får också tummen upp för att man, enligt en testare, ”blev lite skrämd, det var bra”.

Mellan alla åkturer väntar några för oss oväntade och överraskande aktiviteter på området: det stora akvariet Atlantis by sea life, där vi spanar på komulerockor, japanska jättekrabbor, hajar och sjöhästungar. Och Penguin bay med sin gulliga pingvinkoloni. I landet av lego kan man absolut spendera två dagar.

Allt du behöver veta om Legoland

Vad: Legoland, samt övernattning på hotell Legoland i Billund, Danmark.

Pris: Vuxen, 435 kr/1 dag, barn 3–12 år, 410 kr/1 dag, 535 kr. Rabatter finns för 2 dagar eller fler.

Prisex: Hotell Legoland, 2 700 kr/natt, 2 vuxna och 2 barn. Resa dit med Stena line-färja Göteborg–Fredrikshamn tar 3,5 tim, pris-ex: t/r, 2 vuxna, 2 barn, bil, 1 426 kr. Stena line trafikerar även Varberg–Grenå som tar 4,5 tim.

Nyheter i sommar: Ninjago-world med höjdpunkterna Ninjago the Ride, en interaktiv åktur och hinderbanan Lloyds laser maze.

Bäst enligt de små: Kålormen, Lloyds laser och spökhuset Ghost – the haunted house.

Bäst enligt de stora: Falck fire brigade, där man familjevis tävlar om att släcka bränder, Miniland med miniatyrstäder uppbyggda av 20 miljoner legobitar.

mama-tips: Missa inte äventyrsbadet Lalandia på gångavstånd från Legoland. Stort, fräscht, och kul – även för vuxna – med spa-pooler och eukalyptusdoftande bastubad. Även parken Givskud zoo (med bland annat lejonsafari) 30 minuters bilresa från Legoland, är värt ett besök. Ett lejon stod två meter från vår bil – mäktigt! Planerar ni att besöka dem också – köp ett resortkort och få allt till paketpris.

Liseberg: ”Vem bryr sig om man blir blöt?”

Liseberg får högsta betyg av de vuxna.

Barnbetyg: mmmm
Vuxenbetyg: mmmmm

Lite vatten är inget som avskräcker Hedda, 10, och Elton, 8. Direkt efter första åkturen i Flumeride, Lisebergs kanske mest klassiska attraktion där man åker runt en vattenbana i en urgröpt timmerstock, är de sugna på en till. Och tur är det, för blöt blir man – garanterat. Det blir man även i en annan av dagens populäraste åkturer, Kållerado, där man forsar fram i runda båtar som snurrar åt alla möjliga håll under färden. Elton skrattade högt mellan stänken.

Och trots att vädrets makter inte står på vår sida blir det stora pariserhjulet en succé – ”man kan se typ hela Göteborg”. Lisebergs-banan blir en annan favorit – en alldeles lagom läskig bergochdalbana för en 10-åring, även om sätena är lite hårda. De andra bergochdalbanorna hoppar vi över den här gången.

Åkattraktioner i all ära, som vuxen tycker man nog att det allra bästa med Liseberg är grönskan och storleken, det känns betydligt luftigare och mindre hopträngt än till exempel Gröna Lund. När vi dessutom vinner en gigantisk chokladkaka i chokladhjulet är lyckan fullständig.

Allt du behöver veta om Liseberg

Vad: Liseberg i Göteborg.

Pris: Endagspass 440 kr, enbart entrébiljett 95 kr, barn under 110 cm gratis.

Nyheter i sommar: Aerospin, en attraktion där du snurrar i flygplan 35 meter över marken, samt lekplatsen Barnens paradis och Blomsterkarusellen som vänder sig till de allra yngsta.

Bäst enligt de små: Flumeride och Lisebergsbanan.

Bäst enligt de stora: Lisebergshjulet och grönskan.

mama-tips: Häng på låset och gå till de populära berg- ochdalbanorna och Flumeride först så slipper ni köa. Kontrollmät barnen i Gästservice så får de ett intyg på hur långa de är, och ni slipper onödiga mätningar vid attraktionerna.

Av: Nina Hampusson, Elin Fundell, Anastelle Wieslander & Niklas Sessler 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + hudvårdskit från SENSAI för 199 kr. Köp nu!