mama testar Liseberg md barnen. Foto: Gustav Dalesjö

mama testar Liseberg: ”Den bästa dagen i mitt liv!”

mamas projektredaktör Matilda Andersson testar Liseberg med kidsen. 

Liseberg

Var: Göteborg.

Pris: Entré 100 kr. Lilla åkpasset, för 23 småbarnsattraktioner, 250 kr. Stora åkpasset – åk så mycket du vill, 385 kr.

Nyheter i sommar: Valkyria, med ett vertikalt drop på 50 meter.

Bäst enligt de små: Minsta älskade Kaninresan, stora ville aldrig lämna Kålorado.

Bäst enligt de stora: Rabalder: En berg-och-dal-bana är alltid en berg-och-dalbana.

Mer info: www.liseberg.se

Klockan närmar sig 21 när vi med trötta ben beger oss mot utgången och femåringen säger: ”Det här var den bästa

dagen i mitt liv”. Han har precis upplevt sitt första Lisebergsbesök. Och utlåtandet säger ju en del.

Att åka till nöjespark med en snart tvååring och en på fem är något av en utmaning, så vi bestämmer oss för att gå efter våra familjerutiner och inte hänga på låset vid öppning. Vi satsar i stället på eftermiddag/kväll och laddar upp med lunch på stan innan vi går in på Liseberg vid 14. Att äta lunch precis innan är ett genidrag (tänk vad en ändå lärt sig under åren som mamma)!

Extrakläder är ett hett tips om ni planerar att bli blöta! Foto: Gustav Dalesjö

Kaninlandet passar alla

Eftersom tvååringen precis klarar 90-centimeterspärren, fokuserar vi på Kaninlandet. Smidigt placerat nära ingången med pastelliga miljöer och anpassat för både stora och små. För oss som inte har så karusellvana kids passar det prima. Vi börjar med Kaninresan, glider runt i båt och njuter av omgivningen. En lagom uppladdning inför mer fartfyllda attraktioner.

Vi sitter nog inte mer än en kvart under hela dagen – turas om att varva barn och attraktioner och fixar matstopp i farten med jämna mellanrum. Glöm allt vad bra kostråd heter – se bara till att hålla blodsockret på en jämn nivå; våfflor, korv, popcorn…

"En gång till!"

Hela familjen är på härligt humör mest hela tiden – bortsett från när vi förlorar på lotterierna. Har ni små kids, låt bli att spela – det är varken värt fighten eller pengarna. Lägg pengarna på godis i stället, och köp en mjuk liten souvenir mot slutet av dagen.

Sammanfattningsvis är Kaninlandet topp för kids i förskoleålder – fint, bra nivå på attraktionerna och nära till både mat och toaletter. Har ni större barn? Dela upp er och låt barnen leda vägen.

Barnbetyg: mmmmm

Vuxenbetyg: mmmm

mama-tips – exklusivt för webben

Mät barnen i gästservice så får de ett intyg på hur långa de är – sparar en väldigt massa tid i köerna till varje attraktion.

Planerar ni att åka attraktioner som innehåller vatten? Packa ombyte till både kropp och fötter.

Ladda ned Lisebergs-appen så kan ni kolla kötiderna för att undvika lång väntan på plats vid varje attraktion – ingen gillar att köa, speciellt inte en snart tvååring med mycket spring i benen…

Skriv barnets namn och ditt telefonnummer både på barnets arm och en lapp att lägga i fickan.

Om ni ändå planerar att vara mycket i Kaninlandet: Gå inte in i parken samma tid som alla andra – eftermiddag/kväll är det mycket lugnare vid alla småbarnsattraktioner.

Inte från Göteborg? Kombinera Lisebergsbesöket med lite klassisk sightseeing – att åka spårvagn och stå längst bak i vagnen är en upplevelse i sig.