På väg genom Big bend national park i västra Texas.

Jonas Crambys roadtrip i Texas med familjen

Inte går det väl att dra i väg på en klassisk roadtrip genom USA med två små barn? Jodå, det är klart det gör. Skribenten Jonas Cramby tog med familjen på en resa med tre gjutna stopp – och shopping, coola hotell och äkta texmexkäk.

För oss småbarnsföräldrar som finner det utmattande bara att ta barnen till förskolan på morgonen känns det kanske avlägset att packa allt man behöver i en hyrbil och åka med barnen på roadtrip genom USA. Men

grejen är att det går. Eller det bara inte går förresten, det är på många sätt den ultimata resformen, även för familjer. Att varje dag få upptäcka något nytt ställer nämligen föräldrarna på samma nivå som barnen och snart finner man sig vara intresserad av exakt samma saker (cowboyer, tarantellaspindlar, jättestora lastbilar och hamburgare).

En roadtrip vidgar helt enkelt ens horisonter för att samtidigt föra familjen samman.

Vill man ha den där riktiga ”Thelma & Louise”-känslan under sin roadtrip är det dock varken Route 66 eller Highway one som gäller – utan att resa runt i sydvästra USA. Det är nämligen här som precis varenda roadmovie och cowboyfilm med självaktning spelats in och americanan kan ibland nå direkt svindlande höjder. Vill man uppleva både detta slags USA-romantik OCH stadsliv med shopping, designhotell och restaurangbesök är Texas oöverträffat. Och tre gjutna stopp är Austin, San Antonio och Marfa.

Austin - tacos och livemusik

För den som tror att Texas bara består av oljeborrtorn och konservativa George Bush-typer rekommenderas ett besök i Austin. Deras officiella motto är nämligen ”Keep Austin weird” och staden är en av de mest liberala och moderna i USA. Främst, kanske, på grund av musikscenen. Austin har sedan 50-talet varit centrum för den alternativa countryscenen och fortfarande kan man varje dag se fler band live här än på någon annan plats i USA.

I Austin finns också bra shopping, fantastiska restauranger och snygga hotell – alla med samma moderna, bohemiska Texaskänsla. Koncentrera dig på området runt South Congress och 1st street, stadens absolut mysigaste delar.

Förutom stadsaktiviteter är Austin även en bra utgångspunkt för vidare utforskningar i centrala Texas. På bara någon timme med bil kan man komma till vackra gamla cowboystäder som Gruene, Fredricksburg eller Shiner, och när det vankas lunch får man absolut inte missa att äta BBQ på någon av områdets gamla inrökta ”german meat markets”. Ett besök på till exempel Black’s i Lockhart, Snow’s i Lexington, Louie Mueller BBQ i Taylor eller City market i Luling är ett minne för livet. Austin är helt enkelt en fantastisk matstad, inte minst för barnfamiljer.

Austintips

Bo: The San José hotel är ett vackert ombyggt gammalt 30-talsmotell som ligger perfekt på den mest livliga delen av South Congress.

Ät: Det man vill äta här är streetfood: enkel, billig, läppsmackande god. Och eftersom de bästa ställena ofta är väldigt robusta behöver man heller inte oroa sig för att barnen ska störa de andra gästerna. Längs South Congress och 1st street står det till exempel hundratals food trucks som säljer allt från delikatessdonuts till mat från lokala finkrogar. Vill man ha tacos, och det vill man ju, rekommenderas Torchys tacos som finns både som food truck och vanlig restaurang.

I klassiska texmexkrogen Gueros trädgård, som de käkar på i Tarantinos ”Death proof”, spelas det livemusik och säljs tacos al pastor – perfekt för barnfamiljen som vill lyssna på musik utan att krypa in i en rökig bar. Sedan får man så klart inte missa att äta BBQ när man är i Texas. Franklin barbecue är det mest omtalade BBQ-stället i Austin och hela USA, men de har ständigt minst två timmars kö så jag rekommenderar i stället LA barbecue. De säljer fantastisk bringa, ribs och korv från en truck på 1st street, och varje dag är en gatufest med livemusik och smakprover medan du väntar.

San Antonio - historia & västernridning

San Antonio är staden för dig som vill turista lite mer traditionellt. Här finns museer, sevärdheter och till och med en gammal ruin. Glöm inte att köpa en Davy Crockett-mössa till barnen.

Vill du lära dig lite om Texas spännande historia kan du lämpligen börja på Buckhorn saloon, som är Texas äldsta bar och så späckad av uppstoppade djur att till och med Jan Guillou skulle skaka på huvudet och mumla något om ”överdrivet”. Men de har även ett stort barnvänligt museum. El Mercado är stadens mexikanska marknadsområde fyllt av restauranger och souvenirbutiker. Turistigt, visst, men fint turistigt.

Längtar du efter en mer genuin marknad rekommenderas La Villita där det säljs mexikanskt hantverk, enkel streetfood och där barnen kan få en snygg ansiktsmålning i form av en mexikansk sockerdödskalle. Missa heller inte The Alamo – fortet där Jim Bowie och Davy Crockett stred och Texas frihetskrig avgjordes (spoiler alert: de förlorade). Det är också här Ozzy Osbourne en gång blev arresterad iklädd sin frus klänning efter att ha kissat på Texas nationalmonument. Någon timme med bil från stan ligger Banderas, ”the cowboy capital of the world”. Här kan barn och föräldrar rida västernhäst, fösa kor och kasta ut det sista av sitt kaffe i den öppna elden på någon av områdets rancher.

San Antonio-tips

Bo: Havana hotel ligger vid San Antonios berömda riverwalk och är en vacker före detta privatvilla, byggd i sydamerikansk stil från 1914. Hotellets restaurang Ocho serverar stans bästa frukostar.

Ät: San Antonio är texmexkökets Paris. Och till skillnad från Austin är det inte uppdaterat, modernt hipstertexmex vi snackar om utan gammaldags, enkel arbetarklassmat direkt härstammande från de ”chili queens” som i början av 1900-talet kokade och sålde sin chili på torg och i gathörn. Vilket texmexställe som egentligen är bäst är en sådan sak som San Antonio-bor kan gräla om till döddagar, men ett säkert val är El Mirador eller Rosarios.

Marfa – hipsters & Hollywoodfilmer

Marfa är en av USA:s allra underligaste städer. Med ett invånarantal på knappt 2 500 är det som om en bit av Brooklynstadsdelen Williamsburg släppts ner mitt i den mest otillgängliga delen av västra Texas ökenområden. Musik- och konstlivet blomstrar och bohemiska hipsters lever sida vid sida med hårda cowboyer. Det är också hit som Hollywood kommer om de verkligen vill ha den där storslagna Texaskänslan: både James Dean-filmen ”Jätten”, ”There will be blood” och ”No country for old men” spelades in i trakten.

Mitt i öknen utanför Marfa finns en fullt utrustad Pradabutik. Den har dock kallats för ”en elak hägring” eftersom den inte har en dörr

– det är nämligen en konstinstallation. Missa inte heller ett besök till närbelägna Terlingua ghost-town som kallats för ”The most remote place in America”. Det är en oerhört vacker gammal gruvstad i ruiner vars närhet till nationalparken Big bend har gjort att friluftare och allmänt udda existenser letat sig hit och små mysiga fik och bed and breakfasts börjat poppa upp bland ruinerna.

Marfatips

Bo: Naturligtvis har Marfa två av USA:s allra coolaste hotell. Det vackert uppdaterade Thunderbird Motel och El Cosmico – där du bor i en enkel tipi eller i en av fem svinsnyggt renoverade 50-talshusvagnar. Om du tycker att det låter alldeles FÖR enkelt kan jag meddela att det var barnens favorit under hela resan och att veckan före vårt besök bodde Beyoncé där.

Ät: Ett besök på familjevänliga men häftiga Starlight lounge är ett måste, liksom att testa den världsberömda food trucken Food shark. Den drivs av konstnären, musikern och kocken Adam Bork som på helgkvällar även har popupkrogen Museum of electronic wonders and Late night grilled cheese parlour – i en gammal skolbuss. Tacos del norte serverar traditionell mexikansk mat, och på Marfa burrito är du välkommen direkt in i ägarinnans kök för fantastiska breakfast burritos.

Det kanske börjar bli dags att tvätta? I Marfa är till och med tvättinrättningarna coola – på Tumbleweed laundry finns stans bästa fik Frama, komplett med drop coffee och lokalt rostade bönor.

Aktuellt just nu