Vad kan man göra med barn i Göteborg? Det vet mammorna som redan bor där – och som har delat med sig av sina bästa tips för hela familjen. Foto: Istock, Alfons Åbergs kulturhus, Liseberg

Mot Västkusten! 31 roliga saker att göra med barn i Göteborg

Dags att ta med barnen till Göteborg? Eller bor du kanske i Västkuststaden och behöver inspiration för en ledig dag? Vi har samlat utflyktsmålen och aktiviteterna som passar hela familjen.

Lisa Nylén

Vi frågade flera Göteborgs-mammor vad man kan göra med barnen i Göteborg – och de kom med massor av bra tips för alla familjer som besöker Sveriges näst största stad. Dessa aktiviteter är därmed väl beprövade av andra familjer!

Lek och bus i parkerna

1. Plikta i Slottsskogen
Härligt kreativ lekpark med en lång rutschkana, roliga gungor, vattenlek och mycket mer.
Adress: Plikta, Slottsskogen.
Läs mer om Plikta här 

2. Jubileumsparken
Jubileumsparken utvecklas som en del i firandet av Göteborgs 400-årsjubileum 2021. Här finns bland annat en bastu, en flytande simbassäng och Göteborgs första utomhusbana för roller derby, där det är fritt fram för alla åksugna när det inte är träning eller match.
Adress: Lundbyvassen.
Läs mer om Jubileumsparken här 

3. Positivparken
Här finns såväl parkour och studsmattor som en lekplats med bondgårds-tema för de lite mindre barnen.
Adress: Positivgatan 7.
Läs mer om Positivparken här 

4. Angeredsparken
I Angeredsparken är det cirkustema både vad gäller färg, form och lekredskap. Här finns även grillplatser, bouleplan, stora gräsmattor och utegym.
Adress: Länkharvsgatan 120
Läs mer om Angeredsparken här 

5. Regnlekplatsen
Regnar det alltid i Göteborg? Nej, men ofta, vilket togs i beaktande när Regnlekplatsen skulle byggas. Här kan barnen hoppa i vattenpussar, ta skydd under tak formade som löv eller klättra på lekredskapet ”spön i backen”. Det unika med regnlekplatsen är att det uppstår nya möjligheter till lek just när det regnar
Adress: Näckrosdammen, Renströmsparken
Läs mer om Regnlekplatsen här 

Besök Göteborgs lekplatser med familjen. Foto: Park- och naturförvaltningen
Låt barnen hälsa på Alfons eller bada mitt i Göteborg. Foto: Alfons Åbergs kulturhus

Massor av museer

6. Världskulturmuseet
På Världskulturmuseet finns det mycket att göra för familjer. Utställningen Tillsammans är alltid öppen. Fri entré, med undantag för vissa utställningar och aktiviteter.
Adress: Södra Vägen 54
Läs mer om Världskulturmuseet här 

7. Stadsmuseet
I utställningen Barnens museum kan barnen klättra i höghus, krypa i tunnlar, bygga en borg eller skyskrapa, gunga i Eriksbergskranen eller ta med familjen på en spårvagnstur. Barnens Museum är mest populärt i åldrarna 0-5 år men även äldre barn är varmt välkomna. Fri entré upp till 25 år, sedan 60 kr.
Adress: Norra Hamngatan 12
Läs mer om Stadsmuseet här 

8. Upptäck och experimentera
Hitta nya kompisar på Universeum! Vetenskapscentrumet Universeum är Nordens största science center ­med sina sju våningar. Här kan nu utforska några av Europas största akvarier, prova på spännande experiment och besöka en hel regnskog inomhus. Pris: Barn 0-3 år: Gratis. Barn 3-17 år: 175 (225 kr på sommaren), vuxen: 225 kr (275 kr på sommaren)
Adress: Södra Vägen 50
Läs mer om Universeum här 

9. Maritiman
Klättra ner i en riktigt u-båt! Maritiman är ett flytande museum som består av flera fartyg, där ni kan lära er om livet till sjöss. Vad sägs om att klättra ner i en riktig u-båt eller mönstra på ett fyrskepp eller lastfartyg? Och du, vet du vad en monitor är för något? I Virvelinas verkstad kan barnen dessutom experimentera.
Adress: Packhusplatsen 12
Läs mer om Maritiman här 

10. Hälsa på Alfons
Alfons Åbergs kulturhus, inspirerat av Gunilla Bergströms böcker, är fyllt med mängder av olika aktiviteter som har med kultur, barn och deras utveckling att göra. Här presenteras upp till fyra programpunkter om dagen varav minst två är teater eller gestaltning.
Adress: Slussgatan 1
Läs mer om Alfons Åbergs kulturhus här 

11. Botanisera bland böcker
Barnavdelningen på Stadsbiblioteket har böcker, tidningar, skivor och filmer för barn 0-12 år. Miini är rummet för de minsta barnen, 0-5 år, och här hittar ni bilderböcker, pekböcker, lite leksaker och spel. Tellus är ett scenrum i rummet där det arrangeras sagostunder, filmvisningar och andra arrangemang. När där inte är program är Tellus ett rum för mys och läsning.
Adress: Götaplatsen 3
Läs mer om Stadsbiblioteket här 

Hälsa på djur

12. Kättilsröd 4h-gård
På Kättilsröds 4H-gård får man möjlighet att uppleva arbetet på en traditionell bondgård. Här finns kor, grisar, getter, får, hästar, kaniner, höns och ankor. Ta med egen matsäck eller köp fika i självserveringen, som är öppen på helgerna.
Adress: Västra Tuvevägen 100
Läs mer om Kättilsröd här 

13. Slottsskogens djurpark
Slottsskogens djurpark är öppen året runt och är gratis att besöka. Här har man riktat in sig på tama och vilda nordiska djur, och målet är att lära både barn och vuxna om djurlivet vi har runt omkring oss. På sommaren flyttar några av djuren till Barnens zoo, där besökarna får gå in i en hage för att klappa några av djuren, eller kanske passa på att ta en ridtur på ett Gotlandsruss. 
Adress: Slottsskogspromenaden 35
Läs mer om Slottsskogens djurpark här 

Bad och plask

14. Plaska på torget
I fontänen vid Odinsplatsen finns en belyst fontän som är tillåten att leka i!
Adress: Odinsplatsen
Läs mer om fontänen här 

15. Olskrokstorget
Vid Olskrokstorget finns en liten vattenränna med pump och en svamp som sprutar vatten. ”Inget stort eller fancy, men alldeles lagom för en liten under varma dagar”, tipsar en mama-läsare.
Adress: Olskrokstorget

16. Bada mitt i stan
Plaskdammen i Majorna är fylld med vatten 10-12 veckor per år, och är gratis. I området kring Mariaplan ligger också en hel del loppisar, mysiga caféer och gamla vackra landshövdingehus.
Adress: Älvsborgsplan 5-6
Läs mer om plaskdammen här 

17. Jubileumsparken
Jubileumsparken utvecklas som en del i firandet av Göteborgs 400-årsjubileum 2021. Här finns bland annat en bastu, en flytande simbassäng och Göteborgs första utomhusbana för roller derby, där det är fritt fram för alla åksugna när det inte är träning eller match.
Adress: Lundbyvassen.
Läs mer om Jubileumsparken här 

18. Bästa badplatserna
Under sommaren är det perfekt att göra en utflykt till någon av de härliga badplatserna i Torslanda, såsom Hästevik och Sillvik. Under höst- och vintermånaderna är det fint att promenera längs stränderna, plocka snäckor och utforska klipporna. Bara den saltiga doften gör det värt!
Läs mer om badplatserna här 

Gör en utflykt till i Skärgården

Ta båten till exempelvis Donsö eller Brännö för en heldag i Skärgården. Här blir även resan en del av målet då ni får uppleva Göteborgs skärgård på nära håll.

19. Donsö
Donsö bjuder på naturstigar, bad, vackra vyer och picknickplatser. Från Radarberget har ni strålande utsikt.Här finns även en restaurang med såväl mat som fika.
Läs mer om Donsö här 

20. Brännö
På Brännö finns affär, restaurang, bageri, kafé och kyrka. På Brännö värdshus/pensionat Baggen kan man äta eller övernatta. Ön är bilfri men det finns cyklar att hyra vid Brännö Rödsten.
Läs mer om Brännö här 

Upplev havet utomhus på någon av öarna, elelr inomhus på Universeum. Foto: Ola Kjelbye/Univereum

Njut av växter och blommor

Ibland är det enkla det bästa – att titta på vackra blommor och springa på välansade gräsmattor.

21. Trädgårdsföreningen
Ibland är det enkla det mest uppskattade hos barn, som att komma nära vackra blommor. På sommaren är Rosariet i Trädgårdsföreningen fyllt av tusentals färggranna, doftande rosor och pampiga Palmhuset är fyllt av exotiska växter, indelat i 5 tropiska och subtropiska avdelningar med olika temperatur och klimat.
Adress: Slussgatan 1
Läs mer om Trädgårdsföreningen här 

22. Göteborgs botaniska trädgård
I Göteborgs botaniska trädgård finns cirka 16 000 olika arter, varav 4 000 odlas i trädgårdens växthus. I parken kan hela familjen upptäcka växternas fascinerande värld genom att gå Einars Ekorrstig eller följa broschyren Barnens upptäcktsfärd.
Adress: Carl Skottsbergs gata 22A
Läs mer om Botaniska här 

23. Liseberg
Inget prisvärt förslag, men å andra sidan lär ingen somna besviken efter en dag i nöjesparken. Här finns många attraktioner som även passar små barn, och för dessa är dessutom åkbandet billigare. Liseberg bjuder dock inte bara på åkattraktioner utan även på musik, spel och vackra trädgårdar på sommaren, Halloween och jul.
Adress: Örgrytevägen 5
Läs mer om Liseberg här 

Besök en riktig u-båt eller fiska krabba i Göteborg! Foto: Maritiman, Istock

Sightseeing med kidsen

24. Titta på utsikten
Från toppen av Ramberget, vid Keillers park, har du utsikt över hela Göteborg. Sommartid går det att ta bilen hela vägen upp, om trötta barnben inte orkar bergsklättra.
Läs mer om Ramberget här 

25. Åk spårvagn
Låt resan bli målet. Bor man inte i en stad med spårvagn är denna ett äventyr i sig. Kostar 28 kr/vuxen och är gratis för barnen.
Läs mer om lokaltrafiken här 

26. Fiska krabba
Här får man jobba för käket! Följ med en fiskebåt och fiska krabba. I många fall har du även möjlighet att äta fångsten nykokt – kanske blir det barnens nya favoriträtt?
Läs mer om hur du kan följa med på krabbfiske här 

27. Sightseeing på vattnet
Att uppleva en stad från vattnet är en mysig typ av sightseeing. Med Paddan-båten får du en rejäl guidad tur om Göteborgs historia.
Adress: Kungsportsplatsen
Läs mer om Paddan här

28. Slottslek utanför stan
Nääs slott ligger drygt 30 minuter utanför stan. Här kan den som vill bada på en sandstrand med härlig utsikt över slottet eller fiska i sjön Sävelången. Här finns även Mulle Mecks Snickeriverkstad och i slottsparken finns en terrängbana för käpphästar, som dessutom går att hyra på plats om du inte har egen ”häst”.
Adress: Nääs allé 8, Floda
Läs mer om Nääs Slott här. 

29. Grillmys i Delsjöområdets naturreservat
För den som är sugen på äventyr i skog och mark ligger det utmärkta grillplatser runt om de två Delsjöarna. Tänk öppen timmerstuga och eldplats med utsikt vid sjökanten. Området är enkelt att ta sig till och ligger drygt 15 minuter med bil från centralstationen.
Adress: Alfred Gärdes väg
Läs mer om Delsjöområdet här 

30. Skansen Kronan
Skansen Kronan är en försvarsanläggning från slutet av 1600-talet på Risåsberget i Göteborg. Den är statligt byggnadsminne sedan den 25 januari 1935 och används i dag som festlokal, kafé samt för olika publika evenemang. Byggnaden reser sig 87 meter över havet, och är 33 meter hög.
Adress: Leijonsparres Väg 10
Läs mer om Skansen Kronan här 

31. Besök Göteborgs gamla kvarter
Kronhuset och de tillhörande Kronhusbodarna ligger mitt i stan, ett stenkast från Nordstan. Förr var det ett magasinshus för krigsmateriel, men idag utgör hela kvarteret ett hantverkscentrum med bland annat smyckessmide, skinn- och läderverkstad, tvålverkstad och mycket mer. I området finns även en choklad- och karamellbutik samt ett mysigt café.
Adress: Kronhusgatan 1D
Läs mer om Kronhusbodarna här 

Psst! Bonustipset: Amma med klass
Amningsrummet på NK är fräscht och bra om man har små barn som behöver mat, tipsar en mama-läsare.
Adress: Östra Hamngatan 42

Ska ni åka till Stockholm snart? Då kan du spana in den här maxade guiden över aktiviteterna som passar både vuxna och barn i huvudstaden.