Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Ät glass, bada eller träffa djur när du reser runt i Gävle och övriga Gästrikland. Foto: Högbo bruk, Unsplash

14 roliga saker att göra med barn i Gävle och Gästrikland

Bär det av till Gävle eller andra pärlor i Gästrikland snart? Eller bor du kanske redan där men vet inte vad du ska hitta på med barnen en ledig dag? Lugn – vi på mama har frågat våra läsare om deras favorit-aktiviteter i sydligaste Norrland!

Lisa Nylén

Vi har listat saker att göra med barn och familj i Gävle, Sandviken och övriga Gästrikland. 

Obs! Kom ihåg att hålla dig uppdaterad på aktuella restriktioner, Corona-pandemin kan påverka din vistelse.

6 saker att göra med barn i Gävle

Furuvik
Nöjesparken Furuvik bjuder på såväl djur som tivoli och är perfekt för familjer med lite yngre barn. Läs mer i mamas guide om Furuvik! 

Bönan
Bönan är ett gammalt fiskeläge som bildades i början av 1800-talet. Sedan 1950-talet har fisket avtagit, men det går fortfarande att fascineras av fyren samt köpa färsk fisk och låta barnen testa (sin första?) böckling. I Bönaviken finns även en långgrund sandstrand, perfekt för barnfamiljer. Dessutom går det enkelt att upptäcka kuststräckan med cykel då cykelvägen är asfalterad hela vägen.

Adress: Bönan, 805 95 Gävle
Läs mer här! 

Ta en heldag i Bönaviken. Foto: Daniel Bernstål

Boulognerskogen
Trots namnet är faktiskt Boulognerskogen snarare en stadspark som ligger vid Gävleån. Här finns bland annat stora gräsytor, tre lekplatser, grillplats för medhavd korv samt fikabord att ha picknick vid. Det går även att hyra klubbor för att spela minigolf och den som vågar kan ta sig ett dopp i ån.

Adress: Västra Vägen 36, Gävle
Läs mer här! 

Hemlingby friluftsområde
Oavsett om man besöker Hemlingby på vintern eller sommaren finns det massor att göra. På vintern blir den gröna skogen vit och man kan åka skidor utför eller på längden, åka pulka eller snöra på sig skridskorna. På sommaren finns ett mountainbikespår och man kan bekanta sig med hästar, kaniner, höns och får. Här finns även ett lekområde, upplevelsespår, raststugor och grillplatser.

Adress: Hemlingbyvägen 93, Gävle
Läs mer här! 

Ta en tur med cykeln eller hälsa på ett får i Hemlingby. Foto: Unsplash

Limön
I Gävles skärgård ligger Limön, dit man tar sig med färja från antingen Gävle eller Furuvik. Limön är en bilfri sommarstuge-ö med promenadstråk, havsbad, en fyr, grillplatser med mera. Se till att inte missa sista färjan hem bara!

Läs mer här! 

Fjärran höjderbadet
Fjärran höjderbadet är både ett inom- och utomhusbad i centrala Gävle. På vintern passar det perfekt att ta med de små till Barnoasen inomhus där det finns bubbelpool, liten vattenvirvel, vattenrutschbana och möjlighet att låna badleksaker. Även vuxna eller större barn kan ha trevligt då det i vuxenoasen finns bland annat strömmar, palmlandskap, akvarium och bubbelpool. Från vuxenoasen kan man dessutom simma ut utomhus. På sommaren är utomhusbadet öppet med bland annat en 50-metersbassäng, gräsytor, fotbollsplan och lekplats.

Adress: Lantmäterigatan 5, Gävle
Läs mer här!

Fjärran höjderbadet är populärt både på sommaren och vintern. Foto: Unsplash

3 saker att göra med barn i Sandviken

Ta en tur med M/S Emma
Mellan vecka 26 och 32 går det att ta en tur med ångbåten M/S Emma på Storsjön. Åk med till alla bryggor eller hoppa av på vägen – en mysig utflykt oavsett.

Adress: Hamngatan 27, Sandviken
Läs mer här!

Högbo bruk
Högbo Bruk är en kombination av natur, aktiviteter och kulturhistoria. Ta med barnen på en promenad i bruksområdet och upplev byggnaderna från brukets storhetstid. Muta med lek på lekplatsen och mys med djuren i smådjurspark när ni är klara. Och en glass i caféet, såklart! Här går det även att paddla, cykla, vandra eller åka skidor beroende på årstid.

Adress: Hans Hiertas väg 20, Sandviken
Läs mer här!

På Högbo bruk finns massor att uppleva. Foto: Högbo bruk

Parkbadet i Sandviken
På äventyrsbadet Parkbadet i Sandviken finns något för alla och det är svårt även som vuxen att hålla sig ifrån de två stora vattenrutschkanorna. Här finns även bubbelpooler, en Mamma Mu-bassäng för de minsta, en virvelkanal samt en mindre rutschkana för barn under 7 år. I hopp­bassängen finns trampoliner på 1 respektive 3 meter plus ett 5-metershopptorn och en klättervägg.

Adress: Barrsätragatan 38, Sandviken
Läs mer här!

5 saker att göra med barn i övriga Gästrikland

Årsunda Viking
Projektet Årsunda Viking startades av Sandvikens kommun 1993 för att skapa jobb på orten. Varför man valde vikingatemat var de många fornlämningar från vikingatiden som finns i området. Nuförtiden håller Årsunda Viking öppet några veckor i juli och augusti, då man kan träffa vikingar, prova på att skapa egna hantverk, testa roliga lekar och mycket mer. Öppettiderna och programmen varierar, så kolla in hemsidan för uppdaterad information.

Adress: Årsundavägen 899, Årsunda
Läs mer här! 

Upplev ett stycke historia på Årsunda viking. Foto: Lovisa Målare, Michael Lindström

Forsbacka Bruk
Ta med barnen till Forsbacka bruk i sommar (öppet juni-augusti) och upplev lite järnbruks-historia! Här kan ni följa hur järnhanteringen sett ut från 1500-talet fram till idag, och flera av de magnifika byggnaderna finns bevarade, liksom rostugnar och tre masugnar. På bruket finns även boulebanor, en gammal kägelbana och ett café.

Adress: Stentorpsvägen 9, Forsbacka
Läs mer här!

Älgparken i Ockelbo
Vill ni se älgar på nära håll är det hit ni ska åka på sommarlovet! I Älgparken kan ni nämligen träffa skogens konung på riktigt nära håll, ibland tar djuren till och med följe med besökarna! Parken erbjuder såväl boende som älgboutiqe, restaurang och guidade turer. 

Adress: Vildmarksvägen 19, Ockelbo
Läs mer här! 

Träffa skogens konung och bo mysigt i Älgparken! Foto: Mattias Färnstrand

Årsunda strandbad
Årsunda ligger vid Storsjön och kallas för Gästriklands riviera. Här finns, förutom den över två kilometer långa sandstranden, camping, badtunna, bastu, grillplatser, fotbollsplan, boule, minigolf, lekpark och mycket mer. Allt en barnfamilj kan behöva för en sommardag, helt enkelt!

Adress: Storsjövägen 1, Årsunda
Läs mer här! 

Kungsberget
Kungsberget erbjuder skidåkning (och boende) för hela familjen, där barnen, förutom vanlig skidåkning, kan testa Big air bag (en uppblåsbar kudde som fångar upp hopparen mjukt) eller Nintendoland, där de kan utmana syskonen eller kompisarna i en bana bland Donkey kong, Prinsessan Peach, Super Mario med flera kända tv-spelsfigurer.

Adress: Kungsbergsvägen 51, Järbo
Läs mer här!

Hela familjen kan åka skidor i Kungsberget. Foto: Kungsberget

Är du snarare sugen på att åka till huvudstaden finns massor av Stockholmstips för familjer här!
Eller om du föredrar södra Sverige har vi samlat Malmös pärlor här!
Och glöm inte Göteborg – här finns massor av aktiviteter!