Föräldraledig i Thailand

Caroline Engvall guidar till ett tok-barnvänligt Thailand. Packa väskorna och sätt de stora barnen i Svenska skolan. En föräldraledighet att minnas!

– Can I take a picture, please?

Vakten i säkerhetskontrollen ler. Han ger sin kamera till sin kvinnliga kollega och sträcker fram händerna mot ettåringen. Kärlek uppstår. Sonen skrattar och personalen flockas.

Ingen kollar våra väskor. Alla i flygplatskontrollen på Bangkoks flygplats känner på blonda lockar och knubbiga armar.

– Thank you. Have a nice flight (”ha en trevlig flygresa”).

Det är inte så konstigt att många vill vara föräldralediga i Thailand, som också kallas ”leendenas land”. Men det finns mycket att tänka på innan drömmen blir verklighet. Som boende, resor och skålgång för barnen. Häng med!

LÄS OCKSÅ: Reseguide till Thailand – bland underbara dofter, smaker och solsken

Transport

När ni är på plats med barnen vill ni kunna transportera er på ett smidigt sätt, om ni vill undvika att lägga pengar på taxi­resor hela tiden. Få utlänningar kör bil i Thailand eftersom trafiken är galen och det är förhållandevis dyrt. Bilhyra kostar ungefär 200 kronor per dag. Många familjer hyr (eller köper) en tuk-tuk och transporterar sig med, kostar cirka 100 kronor per dygn eller 1 500 kronor per månad. Ta gärna med ­bilbarnstol hemifrån – det kan skydda en gnutta i en tokig thailändsk trafiksituation – och hjälmar till hela familjen om du väljer tuk-tuk-

alternativet. Kolla alltid upp att uthyraren har betalt skatt och försäkring för fordonet.

Boende

Ska man hyra hus eller bo i bungalow? Det ­första alternativet är mest bekvämt med barn eftersom ni kan laga några måltider själva (hur konstigt det än låter kan man faktiskt tröttna på att gå ut och äta på restaurang tre gånger om dagen), det andra alternativet är billigast.

Om man vill hyra en villa på exempelvis Koh Lanta ligger priset på cirka 4 000 kronor i ­veckan under högsäsong. En billig bungalow kostar ungefär 400 kronor per natt.

Vill ni köpa ett eget hus i Thailand? Då finns det en hel del att tänka på innan.

Besök Thailand innan du gör någon inbetalning. Träffa säljaren och helst flera personer som redan har köpt hus i det område du är intresserad av för att ta del av deras erfarenheter.

Var vaksam på informationen om att leasingkontraktet garanterat kommer att förlängas ­efter att leasingperioden har gått ut.

Se till att originallandpapper kan visas upp. Finns de inte har förmodligen banken dessa som pant för lån. Då bör man inte köpa.

Minst risk är det att köpa i ett projekt som historiskt har visat sig leverera. Tyvärr blir många projekt inte av och inbetalda summor förloras.

Tänk på att villor slits av thailändskt väder ­under lågsäsong. Se till att det finns service för tillsyn för din villa. Det kostar inte mycket, men sparar en massa energi och pengar.

Svenska skolan i Thailand

Det finns svenska grundskolor på Koh Lanta, Phuket och Hua Hin. Större barn kan plugga på Sofiadistans (sofiadistans.nu) efter svensk läroplan. Minsta inskrivningsperiod brukar vara fyra veckor. Många kommuner bekostar skolgången utomlands helt eller delvis, medan andra inte gör det alls. Hör med din kommun för information om vad som gäller där du bor. Om kommunen inte betalar, så betalar du vanligtvis en skolavgift per vecka, månad eller en terminsavgift för att barnen ska gå i skolan.

Svenska skolor i landet:

• Lanta Sanuk School (Koh Lanta): ­svenskaskolanthailand.se.

• Lilla svenska skolan (Koh Lanta): ­­

svenskaskolanlanta.se.

• Huay Yang Sanuk School (söder om Hua Hin): svenskaskolanthailand.se.

• Hua Hin Sanuk School (Hua Hin): ­svenskaskolanthailand.se.

• Haven Academy (Phuket): ­havenacademyphuket.se.

• Eastern Swedish School (Ban Phe, Koh Samet): svenskskolabanphe.se.

De flesta av dessa skolor har även förskolor och barnklubbar (som brukar vara från treårsåldern och hålla på tre timmar per dag. Kostar cirka 1 000 kronor i veckan).

Hyr eller köp hus i Thailand

Koh Lanta

• Hus att hyra: kohlanta.nu.

• Hus till salu samt att hyra: poseidonvillas.net.

• Hus till salu samt att hyra: lantahideaways.com.

• Lägenheter till salu samt att hyra:sainaamlanta.com.

Phuket

• Hus och lägenheter att hyra:hyrahusphuket.se.

• Hus att hyra: dreamlivingphuket.com.

Hua hin

• Hus och lägenheter att hyra: perefa.com.

• Hus att hyra: renthousehuahin.com.

• Hus att hyra: hyrahushuahin.com.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + trådlösa in-ear hörlurar för 199 kr. Köp nu!