Foto: Imgorthand

Familjedemokrati inför valet av semesterresa? – Inget för oss svenskar!

Hur ser det egentligen ut i hemmen runt om i landet – råder demokrati eller är det diktatur som gäller? Enligt en ny studie så får barnen bara vara med och bestämma resedestination i drygt en tredjedel av fallen.

Enligt en studie genomförd av HomeAway, en av världens ledande uthyrare av semesterbostäder, så uppger endast drygt en tredjedel (37 %) av de tillfrågade svenskarna att hela familjen får vara med och bestämma semesterdestination.

Sverige ligger därmed i underkant när det gäller barnens rösträtt i semestersammanhang, jämfört med tillfrågade i andra länder. I Italien svarade hela 97 % att hela familjen är med på beslutet, och i Tyskland var det 95 % som gjorde det till ett gemensamt val.

Storbritannien hade en något lägre andel familjedemokratier – 55 % – men fortfarande betydligt högre än i Sverige.

Ja, det kan säkert finnas både positiva och negativa sidor med att låta barnen vara med och bestämma vart det ska bära av på semestern, (vad sägs till exempel om en vecka på Leos Lekland varje år?!).

MISSA INTE: mamas karriärsevent med Isabella Löwengrip, 4 september!

De främsta skälen till att föräldrar i både Sverige och utomlands – enligt studien – trots allt vill involvera barnen i beslutsprocessen, är att man vill visa att man bryr sig om barnens åsikter; att barnen då uppskattar resan mer; och att de blir mer intresserade av att resa själva.

Foto: Imgorthand

Undersökningen i Sverige genomfördes online, där 1000 svenskar i åldrarna 18-70 + deltog. Utanför Sverige deltog totalt 3205 vuxna med barn i åldrarna 6 till 18, från Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Italien och Australien.

Ja, det gäller väl helt enkelt att väga för- och nackdelar mot varandra – gnäll från barnens håll på museet i Paris eller gnäll inifrån dig själv på Legoland? En kompromiss kanske vore det bästa alternativet, trots allt!

LÄS OCKSÅ: 6 sätt att få ut det mesta av sommaren med barnen – med små medel kommer du långt 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + lampa till barnrummet & kokbok för 159 kr. Köp nu!