Om du har fixat allt innan kan du koppla av på semestern.
Om du har fixat allt innan kan du koppla av på semestern.

Checklista inför resan med barnen

Är allt med nu? Det finns mycket att tänka på inför en resa med familjen. Här får du tips på saker som kan vara bra att tänka på.

• Barnmat. Utbudet varierar, en del snabbköp på resmålen har större märken som Semper och Findus men ofta är det lokala märken. Allergitestad mat kan inte garanteras. Har du speciella krav - ta med egen mat.

• Bärsele. Bärsele, typ Baby björn, är väldigt praktisk på flygplatsen. Då har du händerna fria och kan samtidigt bära handbagaget.

• Kudde. Den egna kudden eller gosedjur är en igenkänningsfaktor som gör barnen trygga när de ska sova.

• Leksaker/aktiviteter. Köp små leksaker eller plocka undan några favoritleksaker ett par veckor innan resan som du slår in i olika paket och tar fram då och då. Undvik leksaker med ljud som kan irritera medresenärerna, speciellt under flygresan.

• Pass. Alla behöver pass vid en utlandsresa. Alla som ansöker om pass, även barn, måste komma personligen till passexpeditionen. Läs mer på polisen.se.

• Reseförsäkring. Se alltid till att ha en giltig reseförsäkring. Det kan vara bra att ha specifika reseförsäkringar som kompletterar hemförsäkringen. Om en olycka eller händelse skulle inträffa, som resebolaget inte rår för, är det alltid den egna reseförsäkringen som täcker eventuella utgifter och utlägg för läkarbesök och liknande.

• Snacks. Ta med snacks som du vet att barnet tycker om. Gärna något som barnet kan "plocka med" och som tar lite att äta, som russin, flingor etc. Lägg dem i små engångsburkar så blir det samtidigt en liten överraskning.

• Sol. Tänk på att solen ofta är mycket stark. Använd solkräm med hög solskyddsfaktor och drick stora mängder vatten eller annan vätska för att förhindra uttorkning. Ladda gärna ned apparna Min Soltid (utvecklad av Strålsäkerhetsmyndigheten) eller Acos Sol App (utvecklad av Aco) som hjälper dig att skydda dig och ditt barn i solen.

• SOS International. Om något allvarligt händer, kontakta de nordiska försäkringsbolagens gemensamma central, SOS International, +45 70 10 50 50.

• Vaccination. Rådgör med vaccinationscentral eller läkare om eventuella rekommendationer. Läs mer på resemedicin.se, cityakuten.se/vaccination eller vaccinationsguiden.se.

• Våtservetter/gel. På resmålet är det viktigt att barnets händer hålls rena för att undvika magproblem och diarré. Våtservetter i engångsförpackningar eller gel inför alla måltider rengör händerna effektivt. Tänk på att ett barn som drabbas blir lättare uttorkat än en vuxen. Allt dricksvatten bör köpas på flaska.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 3 nr av mama för endast 99 kr. Köp nu!