Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Upplev Malmö med barn! Här är bästa tipsen på roliga aktiviteter! Foto: Malmö reptilcenter, Malmö museer, Skånes djurpark, Unsplash

Saker att göra med barn i och omkring Malmö – mama-läsarnas bästa tips

Ska ni besöka Skånes huvudstad Malmö? Eller några av de omkringliggande orterna? Då har mama samlat de bästa tipsen på saker att göra med barn – från mammorna själva.

Lisa Nylén

Vi frågade mama-läsarna om deras favoritställen i Malmö med omnejd och fick massor av härliga tips på aktiviteter att göra med barnen. 

Saker att göra med barn i Malmö

Malmöhus slott

I Malmöhus slott finns Akvarium och basutställningar om platsens historia och natur samt en del tillfälliga utställningar.

Priser:
Vuxna från 20 år: 40 kr
Upp t o m 19 år: Fri entré
Studenter: 20 kr
Entréavgiften gäller på Slottsholmen, Teknikens- och Sjöfartens hus samt Malmö Konstmuseum.

Adress: Malmöhusvägen 6, Malmö
Läs mer här! 

Teknikens- och Sjöfartens hus (Tekniska museet)

Hur coolt är det inte att gå in i en riktig u-båt? Det kan man göra på tekniska museet. Här finns dessutom det roliga Båtlekrummet, flyplan, massor av bilar och lärorika experiment för alla åldrar.

Priser:
Vuxna från 20 år: 40 kr
Upp t o m 19 år: Fri entré
Studenter: 20 kr

Entréavgiften gäller dessutom på Slottsholmen, Malmöhus slott samt Malmö Konstmuseum.

Adress: Malmöhusvägen 7, Malmö
Läs mer här! 

På Tekniska museet i Malmö kan du och barnen gå ner i en u-båt och klättra upp för en vägg. Bland mycket annat. Foto: Malmö museer

Stadsbiblioteket

På Stadsbiblioteket finns avdelningen Kanini för barn mellan 0 och 8 år. Här kan de, förutom att läsa och låna böcker, göra en upptäcktsresa genom Gryning till Skymning via Bokskogen, Regnbågen och hela vägen in i den dunkla Skuggan. 

Adress: Kung Oscars väg 11, Malmö
Läs mer här! 

Folkets park

Folkets Park i Malmö är faktiskt den äldsta folkparken i världen. Här finns plaskdammar och fontän att bada i, studsmattor att hoppa på, gräsmattor att springa runt på och en populär lekplats. På vintern omvandlas plaskdammen till en isbana. Missa inte heller cykelsafarin där barnen kan öva på att följa en bana och pilar på marken, väja för andra cyklister och lära sig vägmärken. Till parken är det fri entré men det går även att betala för aktiviteter som minigolf.

Adress: Malmö Folkets Park, Malmö
Läs mer här! 

En sommardag i Malmö Folkets park – kan det bli mysigare? Foto: Malmö Folkets park

Marint kunskapscenter

På Marint kunskapscenter får barn och deras föräldrar lära sig om havet och bli havsmedvetna. Genom sitt arbete vill kunskapscentret väcka deltagarnas intresse och engagemang för den miljö som döljer sig under ytan.

Fri entré
Adress: Ribersborgsstranden, vid brygga 7, Malmö.
Läs mer här! 

Temalekplatserna

I Malmö finns massor av lekplatser med olika teman, här vi listar några. Dessa är perfekta för heldagar med lek och picknick när vädret tillåter.

Sollekplatsen
Sollekplatsen ligger i Varvsparken nära Turning Torso, som i sig brukar imponera på barnturister. Temalekplatsen har bland annat en stor solboll som barnen kan klättra upp i för att sedan åka ner via någon av rutschkanorna.

Adress: Flaggskeppsgatan 18, Malmö
Läs mer här!  

Teaterparken
I Pildammsparken ligger den temapark vars röda tråd är en röd matta, som slingrar sig genom lekplatsen som en löparbana. Parken har en sektion för lite äldre barn vid den stora lekborgen och en sektion för de yngre med en lekborg, sandlåda och scen.

Adress: Östra Rönneholmsvägen 22, Malmö
Läs mer här!

Sagolekplatsen
Sagolekplatsen vid stadsbiblioteket är en temapark inspirerad av bland annat Körsbärsdalen i Bröderna Lejonhjärta och Barbapappas värld. Här finns stora växter i plast, jättefjärilar, regnbågsrutschkana, många gungor och vita svamplekhus. Bland mycket annat. 

Adress: Kung Oscars väg 11, Malmö
Läs mer här!

Malmö reptilcenter

Säg hej till en ny kompis på reptilcentret i Malmö! Foto: Malmö reptilcenter

Inne i Folkets park finns Malmö Reptilcenter som även går under namnet Terrariet. På 500 kvadratmeter djungel finns ödlor, ormar, krokodiler, spindlar, sköldpaddor, papegojor, apor, ekorrar och mycket mer.

Priser:
Alla över 14 år: 90 kr
Senior/student: 75 kr
Barn fyllda 5 år: 55 kr
Familj (max 2 vuxna och 3 barn): 270 kr

Adress: Norra Parkgatan 17, Malmö
Läs mer här! 

Kallbadhuset

På Ribersborgs kallbadhus erbjuds bastubad med utsikt över havet. Här kan man ta ett iskallt dopp på vintern eller svalka av sig sommartid. 

Priser:
Engångsbesök för 8-åringar och uppåt: 70 kr
Barn till och med 7 år: Gratis

Adress: Limhamnsvägen, Brygga 1, Malmö
Läs mer här! 

Vem vågar sig i först – du eller barnen?! Foto: Ribersborgs kallbadhus

Familjeloungerna på Emporia

Att ta med sig barnen till ett gigantiskt köpcentrum kanske inte lockar, men tack vare deras familjelounger där barnen kan leka, där det finns skötbord samt plats att amma, blir det ändå en trevlig utflykt om man behöver handla något.

Trampbåt inne i stan

Hyr en trampbåt och ta en tur på Malmös kanal, genom stadens centrum och parkområden. Uthyrningen är öppen maj-september, de dagar då vädret tillåter, och kostar från 120 kronor.

Läs mer här! 

Stapelbäddsparken skatepark

Stapelbäddsparken är designad av skateboardåkare och riktar sig till såväl proffs som amatörer. Ta med ett skate-suget barn, eller en liten som bara vill fascineras av alla trick en stund.

Adress: Stapelbäddsgatan 3, Malmö
Läs mer här! 

Oavsett om du är turist eller redan bor i Malmö finns massor att upptäcka i den skånska huvudstaden. Foto: Unsplash

Mumsa glass!

På något av dessa tre ställen är ett glass-stopp ett måste! Perfekt för att muntra upp barn med lågt blodsocker eller trötta ben.

Bar Italia, Scaniaplatsen 3, Malmö. Läs mer här!
Dolce Sicilia, Drottningtorget 6, Malmö. Läs mer här!
Limhamns Glassmejeri, Dragörkajen 1, Limhamn. Läs mer här! 

Saker att göra med barn i närheten av Malmö

Hallongården

Ta med barnen på bärplockning i sommar! Här finns jordgubbar, hallon, björnbär och krusbär, plus lite djur att titta på. På vintern har de en våffelbuffé och ljusstöpning.

Adress: Bodarpsvägen 144, Trelleborg
Läs mer här! 

Lön för mödan på Hallongården! Foto: Unsplash

Vattenhallen i Lund

Vattenhallen är ett science center vid Lunds universitet och inhyser bland annat Lunds planetarium, med upplevelser och experiment för alla åldrar. Tisdag till fredag kommer skolklasser på besök men på helgerna och under skolloven är det öppet för allmänheten. På sommarlovet arrangeras dessutom Tekniksommarskolor för barn och ungdomar.

Adress: John Ericssons väg 1, Lund
Läs mer här! 

Vellingeblomman

På Vellingeblomman kan man både äta gott och uppleva fina miljöer. Foto: Vellingeblomman

Vellingeblomman är 14 000 kvadratmeter fyllda med exotiska krukväxter, vackra trädgårdar, delikatesser, inredningsdetaljer och temautställningar vid exempelvis påsk och jul. 

Adress: Falsterbovägen 177-9, Vellinge.
Läs mer här! 

Bokskogen

Bokskogen omfattar flera hundra hektar bokskog, odlingsmark, betesmark, ett slott med slottspark och trädgårdar. Här kan hela familjen bland annat utforska stigar med olika teman, naturorientering, leka på skogslekplatsen eller besöka Expo Torup och Statarmuseet.

Adress: Torupsvägen 488, Bara
Läs mer här! 

Skånes djurpark

Skånes djurpark erbjuder såväl vattenland som traktorsafari och massa gulliga djur. Foto: Skånes djurpark

Skånes djurpark håller öppet från april till november och bjuder på såväl häftiga rovdjur som tamdjur, hinderbanor och Fåret Shaun Land. 

Pris: 199 kr för barn och vuxna över 3 år
Adress: Jularp 150, Höör
Läs mer här! 

Om du ändå är i Skåne kanske du vill ta en tripp till Österlen? Här är mamas bästa tips för familjens semester!
Eller om du hellre åker till Danmark, kanske du vill läsa vår guide till Legoland?