Vi tipsar om saker och aktiviteter att göra med barn och familj i Stockholm på jullovet. Helt gratis, dessutom. Foto: Getty images

Stockholm med barn på jullovet – 27 gratistips för härliga vinterdagar

Ska du och barnen besöka Stockholm på jullovet? Eller bor du redan i huvudstaden men har ingen aning om vad ni ska hitta på? mama tipsar om 27 barnvänliga aktiviteter som är helt gratis.

Jullovet närmar sig och många familjer väljer att bege sig till Stockholm. Det är ju dock inte direkt gratis att resa med barn, så vad passar då bättre än att blanda upp restaurangmiddagar och heldagar på Skansen med lite gratisaktiviteter? Även du som redan är bosatt i Stockholm och har tagit ledigt, kan säkert behöva lite nya tips.

Första tipset! Om ni planerar att ta er runt mycket kommunalt, köp ett SL-kort. För en vuxen kostar det 250 kronor för tre dygn, och då åker man fritt i hela Stockholm, även på Djurgårdsfärjan. Barn under 7 år åker gratis när de reser med någon som har giltig biljett och du får då ta med hur många barn som helst. Barn mellan 7 och 11 år åker dessutom gratis från fredag klockan 12.00 till söndag klockan 24.00 i vuxet sällskap (max sex barn per vuxen), samt från den 23 december till och med den 6 januari. Barnvagnar plus en vuxen åker också gratis på bussarna (med några få undantag).

15 saker som är gratis att göra med barn i Stockholm på jullovet

1.  Promenera i stan och kolla in NK:s julskyltning
Varje år drar Nordiska Kompaniets julskyltning mängder med nyfikna besökare. Och med den fantasifulla skyltningen kan man förstå varför. För att höja julstämningen lite extra kan ni kliva in genom portarna och hälsa på tomten som mellan den 17 och 23 december tagit en paus från julklappsverkstaden och finns på plats i varuhuset. Glöm inte att ta med önskelistan! 

2. Upplev en levande julkalender i Gamla stan
Mysiga Gamla stan är nästan ett måste vid juletid. Från den 1 december till den 24 december anordnar även Mäster Olofgården en levande julkalender, där det varje kväll öppnas en lucka i kalendern. Perfekt tillfälle att blanda de historiska gatorna med lite julmys. 

Här finns fler tips: 39 saker att göra med barn i Stockholm 

Är ditt barn inne i en dinosaurieperiod? Då är Naturhistoriska perfekt! Foto: Martin Stenmark

3. Museer med fri entré
I Stockholm finns massor av museer med fri entré, där vi här listar några. På jullovet har dessutom många av dem speciella aktiviteter och teaterföreställningar. 

Naturhistoriska riksmuseet: Nästan alla barn har en dinosaurieperiod och då är det hit man ska gå. I övrigt finns flera utställningar om Sveriges djur och natur och många olika experiment som barnen kan prova på. Fri entré, förutom till Cosmonova, som är en upplevelse i sig med sin gigantiska bioduk och häftiga filmer. Tänk på att det är 5-årsgräns där. Se även till att kolla upp öppettiderna före avresa.

En sak som är dålig med Armémuseum är att utställningarna är så spännande att man bli irriterad när barnen springer vidare! Här finns alltid en tipsrunda för kidsen där man får pris i kassan på vägen ut.

Historiska museet har alltid fri entré, men man rekommenderas att vara minst 6 år för att ta del av deras visningar. 

Precis som det låter visar Sjöhistoriska utställningar om fartygsinteriörer, vapen, sjömansarbeten och konst. På jullovet är det temat ”fantastiska farkoster” som gäller. Dessutom blir det familjevisningar, skapande i Skaparverkstaden och kistjakt. 

Här finns alla Stockholms museer samlade. 

4. Åk skridskor i Kungsträdgården
Öva upp era skridskofärdigheter i vackra Kungsträdgården. Har du inte med dina egna skridskor finns det möjlighet att hyra ett par på plats för en billig peng. Det finns även flera lokala skridskoanläggningar som erbjuder gratis åkning runtom i Stockholm. 

5. Besök en 4H-gård
4H-gårdar är perfekta för familjer som gillar djur. Testa exempelvis Augustendal i Solna med efterföljande lunch på Café Båthuset (blå tunnelbanelinje mot Hjulsta, kliv av antingen Västra Skogen eller Huvudsta), Aspuddsparken i Aspudden (röd tunnelbanelinje mot Norsborg) eller Stora skuggans 4H-gård på Norra djurgården (röd tunnelbanelinje mot Mörby centrum, kliv av vid Universitetet eller buss 50 och 540 till Universitetet norra).

Besök en 4H-gård på jullovet, perfekt för familjer som gillar djur och utelek.

6. Ta en tur i pulkabacken
Det finns en rad pulkabackar i Stockholm – både våghalsiga och lite lugnare. Om vädergudarna tillåter kan barnen åka ner för snöbeklädda backar i Vasaparken, Kronobergsparken eller kanske Skånegläntan. Får inte pulkan plats i packningen kan en stor soppåse också fungera som färdmedel, men glöm inte hjälmen!

7. Dieselverkstaden
Ta bussen några hållplatser från Slussen och hamna i ett kulturmecka i miniformat på Dieselverkstaden i Sickla (vid hållplatsen med samma namn). Här samsas ett kulturhus med bland annat konsthall och bibliotek. Under jullovet arrangeras bland annat en fotokurs och en keramikkurs för lite äldre barn. 

8. Historia i kyrkan
Gå in i någon av Stockholms alla kyrkor och upplev ett stycke gratis (förutom Storkyrkan vissa dagar) historia. Har ni tur är det någon kör eller organist som repeterar mysiga jullåtar. Tyska kyrkan i Gamla stan är riktigt maffig.

9. Botanisera i saluhallarna
Att gå runt och titta och provsmaka i en saluhall brukar vara populärt för hela familjen – och gratis. Hötorgshallen och Östermalms saluhall är de största.

”Jag trodde inte jag gillade sushi.” I någon av Stockholms saluhallar kan ni testa nya smakupplevelser.

10. Klättra
Om man har större barn som klarar av att klättra utan att riskera livet är Skinnarviksberget (T-bana Zinkensdamm) på Södermalm fantastiskt med sin utsikt över stan.

11. Klättra lite till
En annan hög plats är Fåfängan (promenera eller ta buss från Slussen till hållplats Londonviadukten), dit det är lättare att promenera upp. Här får ni vacker utsikt som belöning.

12. Lekparkerna
Stockholm är fullt av bra lekparker. Upptäck exempelvis Bryggartäppan på Södermalm, som är inspirerad av Per Anders Fogelströms roman ”Mina drömmars stad”. Även Anders Franzens park i Hammarby sjöstad är en upplevelse för hela familjen. Vasaparken i Vasastan har såväl lekplats med studsmattor som stora gröna ytor och Kronobergsparken på Kungsholmen är som en liten oas mitt i stan. I Solna finns Mulle Mecks lekpark, inspirerad av böckerna med samma namn.

13. Njut av böcker
Stadsbiblioteket vid Odenplan har en väldigt fin barnavdelning som passar att besöka under isiga dagar eller bara för avkoppling. Biblioteken på alla orter är perfekta utflyktsmål, så kolla vad som händer på just ditt!

Gamla stan är kanske svårt att missa, men våga lämna Västerlånggatan och leta er in i de smala gränderna i stället.

14. Hälsa på kungafamiljen
Visst går det att flanera runt Stockholms slott i Gamla stan (entré kostar), men man kan också ta sig till kungaparets permanenta bostad Drottningholm. Dit går det att ta sig både med buss (passa på att utnyttja SL-kortet), bil och båt. Här finns stora gräsytor samt en labyrint som är kul att springa runt i. Och har ni tur får ni en skymt av någon kunglighet! På slottsteatern erbjuds dessutom pysselaktiviteter och barnföreställningar mot en liten slant. 

15. Upplev böckerna på riktigt
Några av de sagor vi läser för barnen utspelar sig i Stockholm. Passa på att besöka till exempel Mariatorget (T-bana Mariatorget) där branden och trafikolyckan i ”Örnis bilar” utspelar sig. Gå runt i Vasastan (T-bana Odenplan) och försök lista ut var Karlsson på taket och Mio min Mio bor eller leta efter trädet som Peter och Petra bor under i Vasaparken. Om ni ändå är i Vasaparken kan ni spana in Astrid Lindgrens hus på Dalagatan 46.

3 prisvärda saker att göra med barn i Stockholm

16. Ta en tur med Djurgårdsfärjan
Om ni har ett SL-kort är det bara att hoppa på Djurgårdsfärjan vid Slussen för en tur över till Djurgården eller Skeppsholmen (med fantastisk utsikt!). Även om många av museerna och sevärdheterna på Djurgården kostar är det en fantastisk plats att springa runt på, vilket ju är helt gratis.

Museum och Djurgårdspromenad är en perfekt kombo.

Läs också hur du maxar jullovet genom att utnyttja alla röda dagar! 

17. Lek tjuv och polis!
Finns det något barn som inte älskar att jaga sina föräldrar? Och kan man göra det utklädd till polis är det ju ännu bättre. På Polismuseet kan man göra just det, och till och med sätta mamma i fängelse, prova en riktig polismotorcykel och leka med lego. Om vädret tillåter finns även en lekplats utanför. Inträdet är gratis för barn och kostar 60 kr per vuxen. Här finns inget café, så ta med eget eller gå över till Etnografiska för att käka lunch.

18. Gå på teater.
Flera scener, såsom Intiman, Lilla Cirkus och Teater Tre, erbjuder barnföreställningar på jullovet. Upplevelsen kostar förstås en slant men blir ett minne för såväl mamma som mini. 

Läs också vår lista på Stockholm 12 bästa brunchställen med barn.  

9 aktiviteter som alla kan göra på jullovet – var ni än befinner er

19. Åk till badhuset. Att tillbringa några timmar i en pool i någon av landets alla simhallar är en perfekt lov-aktivitet. Dessutom blir alla så härligt mosiga efteråt. 

20. Gå på bio. Tar ni dessutom med egna popcorn och dryck blir kalaset inte så dyrt.

21. Arrangera en sällskapsspels-turnering. Spela exempelvis ett frågespel, ett parti Finns i sjön, en omgång charader och lite Pictionary. Anpassa efter barnens ålder.

22. Spela in en egen julkalender med mobilen. Kanske med efterföljande lucköppning?

23. Bygg snögubbar (om snögudarna är med er).

Har det snöat? Varför inte utmana barnen på ett snöbollskrig eller snögubbs-byggande!

24. Julpyssla och finlira inför eventuella julklappsrim. 

25. Fixa filmmys med popcorn i soffan. Mitt på dagen!

26. Klä ut er! Låt barnen testa dina kläder och skor, och försök att tränga ned dig i något av deras plagg – garanterat kul för dem åtminstone.

27. Baka julgodis tillsammans. Och provsmaka era bakverk utomhus med en filt och varm choklad, eller inne i soffan.

Kolla också in: 

Julklappar för 1-åringar
Julklappar för 2-åringar
Julklappar för 3-åringar 
Julklappar till 4 och 5-åringar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!