mama testar Astrid Lindgrens värld: ”Vi sugs in i alla magiska sagor”

mamas digitala redaktör LISA NYLÉN testar Astrid Lindgrens värld tillsammans med Axel, 7, och Nina, 4,5.

Lisa Nylén

Astrid Lindgrens värld

Var: Vimmerby, Småland

Pris (högsäsong 8/6-26/8): Vuxen 410 kr för en dag/580 för två dagar. Barn 300 kr för en dag/425 för två dagar, exklusive boende.

Nyheter i sommar: Föreställningen "Nils Karlsson Pyssling" är tillbaka efter några års uppehåll.

Bäst enligt de små: Glassen(?!), men såklart även rutschkanorna hos Karlsson, minibageriet på Lilla Bråkmakargatan, Pippi-teatern och den lilla "båtturen" runt Saltkråkan (som vi åker två gånger).

Bäst enligt de stora: Helst skulle vi vilja ge ett barnsvar och säga ALLT! Men vi väljer de genuina miljöerna och alla grymma skådespelare och musiker.

Mer info: astridlindgrensvarld.se

Frågan är vem som är mest peppad på detta besök. Jag, som kan ”Du är inte klok Madicken” utantill och skrattar högst när Pippi försmäktar på en öde ö – eller barnen.

När vi går innanför grindarna till Astrid Lindgrens värld blir dock alla i familjen lika hänförda över den pittoreska miljön. Bråkmakargatan (den riktiga från filmen) lockar genast fyraåriga dottern, som influerats lite väl mycket av Lotta den senaste tiden.

Jag vet inte om man ska säga att det är negativt, men nöjesparken är nästan för stor! Överallt sugs vi in i Astrids magiska böcker och vi stressar upp oss lite när vi försöker hinna med alla teaterföreställningar, lekplatser och sagovärldar.

Tjillevippen! Det är häftigt att bli liten som en pyssling.

Men vi lyckas ganska bra! Mycket tack vare att det är försäsong och det inte spelas pjäser på alla scener ännu (saknade dock att se Ronja), men också för att vi har bokat in nästan två dagar på plats (rekommenderas – även om det blir ganska dyrt).

Nina & Axel eller Kling & Klang?

Två veckor efter vårt besök pratar vi fortfarande om allt vi upplevt – och om när vi ska åka tillbaka för att få se Ronja hoppa över Helvetesgapet.

Barnbetyg: mmmm+ (blir inte full pott på grund av maten. Enligt mamman var det dock inte maten det var fel på – bortsett från den inlagda gurkan på korven = ej barnvänligt – utan barnen. Hur kan man dissa pannkaksbuffé, liksom?

Vuxenbetyg: mmmmm (längtar redan tillbaka)

Även om pjäsen ”Bröderna Lejonhjärta” inte spelas under försäsongen kan man uppleva den magiska och lite kusliga Törnrosdalen.

Vill du hitta en utflykt närmare dig? Testa någon av dessa 17 minisemestrar i Norden

mamatips – exklusivt för webben:

Om ni sover kvar: Boka frukost på Majkens mat (kostar 95 kr för vuxen och 55 kr för barn) så får ni tillgång till parken före alla andra, och kan passa på att fotografera utan att få med andra besökare på bild.

Maten i parken är bra (enligt oss vuxna) och finns i olika prisklasser. Det finns även fina platser avsedda för picknick – till och med en grillplats – så orkar man ta med matsäck är det ett bra budgetalternativ.

Ladda ned appen så att ni håller koll på när pjäserna spelas (vilket är hela tiden).

Försök inte att hinna med alla föreställningar (vilket ändå är typ omöjligt), för då missar ni alla andra upplevelser, såsom Saltkråkan-turen, lekplatserna och Lilla Bråkmakargatan. Välj ut några favoriter, men missa för allt i världen inte sångstunden med Prussiluskan och Kling & Klang – komik på hög nivå!

Att bo kvar i Den lilla staden bredvid nöjesparken kostar från 1850 kr för två vuxna och två barn i en natt. I detta ingår inga måltider så vi åkte in till Vimmerby en kilometer bort och åt middag på Stadshotellet (barnen, som inte ätit något till lunch, jublade över barnbuffén och åt två portioner). I vår stuga fanns ett pentry ifall vi hade velat laga mat, och våra grannar grillade på den lilla innergården. I priset ingår varken lakan eller städning, men kan köpas till. Då blir det dock ungefär samma pris som att bo på hotell, så är man mer bekväm av sig rekommenderas något av hotellen i och runt Vimmerby.

Du kanske också vill få tips på hur du planerar sommarlovet? 

 

Missa inga resetips – besök mama.nu varje dag!