Åk på äventyrsresa med barnen – till sagolika Sri Lanka!

Sri Lanka, paradisön sydost om Indien, har allt för barnfamiljer. Här finns vita stränder med ­havssköldpaddor, regnskogar med elefanter och apor i kokosnötspalmer. Häng med mamas Kristin Nyström och hennes familj på äventyr!

”Flygplanets dörrar öppnas och djungelluften slår emot våra ansikten. Vi är tillbaka på Sri Lanka, ett av våra favoritresemål som familj. Jag, Kristin Nyström, min man Fredrik och våra döttrar Ava, 7, och Florence, 5. Efter att ha bott nio år i Singapore (och numer bor vi i Dubai) känner vi starka band till det tropiska klimatet och den lite koloniala känslan här.

Sri Lanka är fantastiskt att resa i med barn, om man vill ha ett mini-äventyr. Vår resa den här gången har fokus på den södra kusten, för stränder och en gnutta kultur. Södra Sri Lanka är lite av ett gömt paradis – men mognare backpackare, surfare och amerikanska pensionärer hittar hit. Det är en oerhört spännande mix. Vänliga människor, skönt klimat, god mat, spännande kultur och vackra landskap gör Sri Lanka till ett perfekt resmål för hela familjen. Vi valde att boka tre mindre hotell på Sri Lankas södra kust, tre ställen i lyxig guesthouse-stil (utan barnklubb och lekrum). 

Perfekt inför resan: Bäst i test: Sulky eller resevagn till semestern – mammornas favoriter

Transporten: Resan börjar när vi kliver ut från flygplatsen och in i en taxi som skall ta oss söderut. Bilbarnstol är något som inte är praxis på något sätt här. Mitt tips är att kika in i taxin och se till att bilen har fungerande bälten. Bilbarnstol är inget man kan förvänta sig finns, men om man reser med mindre barn eller bebis så går det ju utmärkt att ta med sig babyskyddet på planet. (Vissa babyskydd är till och med godkända att ha i flygplansstol till sin baby.) Spontant skulle jag säga att det kanske är mer besvär än hjälp att ta med sig en barnvagn hit då trottoar ofta saknas. Om man kan ta sig fram med bärsele med mindre barn, eller helt enkelt vänta till barnen orkar gå en liten bit själv, och inte behöver sova i vagnen är nog detta det idealiska.

Att ta en taxi från flygplatsen utanför Colombo är smidigt och lätt. Det finns ett stort utval av aktörer vid ankomsthallen, alla till synes väldigt lika. Vi tog beslutet att ta disken med kortast kö, och det visade sig vara en helt okej liten Honda som säkert tog oss längs vägarna till södra kusten.

Väl på plats på de strandnära guesthouses vi valt att bo på är det absolut lättaste transportmedlet tuk-tuk-taxi som är ett billigt och kul alternativ.

Tuk-tuk-taxi är både ett billigt och kul sätt att transportera sig, men räkna inte med bilbarnstol.

Vägen från flygplatsen, som ligger norr om Colombo på västra

kusten, ner till sydkusten börjar med en bilresa på cirka 3 timmar. Med lite bra musik på radion, billekar och en massa spännande att titta på och prata om längs vägen känns faktiskt resan som relativt snabb. Det har byggts en ny motorväg från Colombo som gör resan söderut mot Galle och de små kustbyarna till en bekväm tur.

Första stoppet:

Boende: Vi ville bo på mysiga hotell och fick tre favoriter rekommenderade av vänner. Första stoppet blir på Apa Villa i Thalpe, ett litet supermysigt familjeägt hotell med snygg interiör till ett bra pris. Hotellet har sju personliga rum i varierande storlekar (inklusive familjerum). En sagolik trädgård med kokosnötspalmer på baksidan är en av de vackraste utsikter jag upplevt från en pool. Här slappnar man av på verandan till huset samtidigt som barnen leker i barndelen av poolen, om du tröttnar på detta kliver du bara ut på gräsmattan och lägger dig i en av hängmattorna och lyssnar på palmernas sus. Om man vill, serveras frukost, lunch och middag på verandan utanför rummet. Ja, detta är avkopplingens mecka. Surfa in på apavillathalpe.com.

”Om du tröttnar på verandan kliver du ut på gräsmattan, lägger dig i hängmattorna och lyssnar på palmernas sus”

Att göra: Sköldpadds-sanctuary på Mantara road. När man reser med barn vet vi ju alla att även om bad i poolen räcker långt så är aktiviteter alltid uppskattat. Från Apa Villa kan man enkelt ta en tuk-tuk några minuter nedåt vägen för att besöka ett sköldpadds-sanctuary (ett räddningscenter för sköldpaddor). Här kan barnen se sköldpaddor i olika storlekar och lära sig om havet och vikten av att hålla rent i våra hav för djurens skull. Våra tjejer kan inte sluta prata om dessa sköldpaddor. Vid vissa tider på dagen kan man även ha turen att få vara med och släppa ut sköldpaddor tillbaka i havet.

 Färsk frukt varje dag – check!

Wijaya beach. Efter detta lilla äventyr är vi hungriga och tar tuk-tuken till Wijaya beach och äter en vedungsbakad pizza under palmerna i det lågmälda dunket av reggae – barfota såklart… Wijaya beach är en av våra favoritstränder. Här är vattnet lite lugnare tack vare ett naturligt rev som ligger strax utanför stranden. Här är det fin snorkling och det finns goda chanser att simma med jättesköldpaddor. Adress: A2, Unawatuna.

Det lokala tåget. Ett annat supermysigt äventyr är att ta det lokala tåget till Galle centrum (det tar cirka 15 min). Stationen ligger på gångavstånd från Apa villa och det är bara att köpa biljett på stationen. Det känns faktiskt lite som att kliva in i en saga, där en äldre man i en lucka sitter och säljer biljetter i ett stationshus från en svunnen tid, mitt i en prunkande djungel. Den lokala befolkningen tittar nyfiket på våra blonda tjejer och barnen tycker det är superkul att åka tåg och se hur Sri Lankeser lever på riktigt. Det är en kort resa som verkligen blir ett minne för livet. Väl framme på tågstationen tar man sig fram i myllret och hittar lätt ännu en tuk-tuk till Galle för en eftermiddag av upptäckter.

 Kokosnötter och fina fynd hittar du längs Wijaya beach – och kanske visar sig även en jättesköldpadda!

Staden Galle. Sri Lankas södra kuststad Galle, med sitt berömda landmärke Den vita fyren (Galle Fort Lighthouse) är en dagstur i sig. Här finns massor av kultur, god mat och spännande shopping. Galle är en av de större städerna i landet. Trots detta känns centrum relativt litet, man promenerar runt med lätthet. Staden har många välbevarade byggnader och en av höjdpunkterna är att flanera runt på fortets murar som omringar staden, blicka ut över ett hav som inte tar slut innan Antarktis och spana på fraktskeppen på väg mot Orienten.

Afternoon tea. När man är i Galle kan ett lunchbesök eller en afternoon tea på verandan av det gamla kolonialhotellet Amangalla vara en (något dyrare) upplevelse som får en att transporteras till tiden när människor satt där i tropikhjälmar och drack te på verandan. På något vis så känns det koloniala väldigt närvarande i varje hörn av Galle Fort. Adress: 10 Church St, Galle.

Vår familj reste tillsammans till Sri Lanka några dagar och efter att min man rest vidare för att jobba stannade jag och barnen kvar själva några dagar. Att resa som ensam mamma med två barn kändes helt tryggt och lätt då alla är snabba att hjälpa till och gärna stannar upp och pratar lite. Att resa med barn är ofta är en liten icebreaker.

Toppen på resmålet: Babyvakterna som är bäst i test – enligt mammorna själva

Andra stoppet:

Boende: Efter några dagar i Thalpe reste vi vidare längs kusten till Dikiwella och hotellet Jasper House. Här bor man i en oas av kokos-palmer. Hotellets idé är att få en nära naturen-känsla och därför har de flesta rummen inga fönsterrutor. Bara en sån sak som att ta en dusch under stjärnorna med havets brus i bakgrunden är en otrolig frihetskänsla. (Fönstren har fönsterluckor som dras igen på kvällarna.) Hotellet har två rum med fönsterrutor och därmed också AC om man inte önskar en fullt så naturnära upplevelse. Att bo i det öppna rummet tyckte barnen var fantastiskt. Varje morgon såg vi aporna svinga sig fram mellan kokosnötspalmerna och påfåglarna spatsera omkring på marken. Påfåglar finns det gott om på Sri Lanka och de är något av en nationell stolthet. Surfa in på jasperhousesrilanka.com.

”Varje morgon såg vi aporna svinga sig fram mellan kokosnötspalmerna och påfåglarna spatsera omkring”

 I Dikiwella ligger Jasper House – ett hotell med nära naturen-känsla. Dusch under stjärnorna någon?

Att göra:

Nationalparken Udawalawe. Med Jasper house som utgångspunkt kan man lätt ta sig till nationalparken Udawalawe. Här är man garanterad att se elefanter och fågellivet är rikt om man har tur finns även chanser att se leoparder. Hotellet kan assistera med en bil till Udawalawe och även på plats, inträde och chaufförer inne i parken.

Valskådning. En annan storslagen naturupplevelse i området är turer som erbjuder Blue Whale watching. Detta rekommenderas för familjer med äldre barn – och var beredd på vågor modell högre. Vi valde att inte ta turen då våra barn är lite mindre men vänner som gjort det rekommenderar det varmt och nämner det som en av de bästa upplevelser de gjort. (Dessa turer görs inte under monsunsäsongen då vågorna ute på Indiska oceanen är för höga.) Bästa säsongen för detta november fram till mars. Whale watching Mirissa with Geeth har kontaktinfo: info@whale-watching-mirissa.com.

Hiriketiya beach. Från Jasper House promenerar man på 10 minuter ner till en surfvänlig strand – Hiriketiya. Här är vågorna tillräckligt nybörjar- och barnvänliga – ett superbra tillfälle att prova på surfing. Bästa tiden för detta är även det från november fram till mars då havet är lite lugnare. Den vänliga personalen på hotellet kan hjälpa till med en personlig surflärare. Det man kan säga om denna strand, och rent

generellt om stränder i Sri Lanka, är att det är vågor, mer eller mindre överallt. Det här är alltså inte ett ställe där man ”slappar på stranden” medan barnen lugnt leker i sanden. Just stränderna skulle jag säga man får störst glädje av med simkunniga barn, för att få den ultimata avkopplingen. Ava och Florence tyckte vågorna var kittlade spännande och hoppade förtjusta i dem och skrattade och skrek när de då och då puttades upp på stranden.

 Promenad längs vattenbrynet följt av lunch från foodtrucken – en helt okej förmiddag!

Foodtruck på stranden: Att sitta där på kvällen under palmerna och dricka kokosnötsvatten direkt ur nöten satte ett fånigt leende på mina läppar. Stunder som denna känns verkligen som ”livet på en pinne”. På stranden finns en foodtruck uppställd. Har serveras Roti Prata – en form av Lankesisk pannkaka med smakrik sås eller en Hopper – storfavorit hos både mig och barnen. Hopper är en rispannkaka som formas till en skål, sedan steks ett ägg inuti pannkakan. Detta avnjuts sedan med chili. MUMS!

Efter en dag på stranden kan man välja att äta en middag på hotellets takterass med häpnadsväckande utsikt ut över havet. Restaurangen är mysig med ett urval av såväl lokala som lite mera internationella maträtter. Här sitter man på kvällarna i ljudet av mer eller mindre högljudda syrsor och havets brus och spelar sällskapsspel, läser böcker och njuter av en lokal öl eller supergoda färska juicer.

”Rummen är superfräscha och moderna och jag och tjejerna hade tre steg till poolkanten”

Tredje stoppet:

Boende: Efter ett par nätter i vårt kokosnötsparadis är det dags att styra kosan tillbaka västerut mot Galle igen och vårt tredje och sista stopp på resan var det fantastiska Good Vibes Villas i Unawatuna. Detta hotell var verkligen jackpot för oss som vid det här laget reste själva utan pappa i familjen. Rummen är superfräscha, moderna och ligger antingen i den vackra trädgården (privata villor) eller i den större huvudbyggnaden där jag och tjejerna hade tre steg till poolkanten. På eftermiddagarna tog vi våra älskade tuk-tuk-turer ner till stranden eller för att shoppa lite proviant. Hotellet serverar middag som man beställer vid frukostbordet och som sedan inhandlas av kocken, tillagas vid en tid som man önskar och avnjuts antingen i restaurangen eller på den egna privata verandan. Det var en en oerhört lugn och avslappnande

avslutning på vårt lilla äventyr till Sri Lanka – vår paradisö i Indiska Oceanen. Surfa in på goodvibesvillas.com.

 När stranden blir trist finns nationalparken Udawalawe – där du garanterat får se elefanter. Och sen kan man ju alltid träna hopp och dyk i poolen!

TIPS!

Egentid för mamas

Ayurveda är en del i den Srilankesiska kulturen och att prova en klassisk behandling av Ayurveda-massage är en underbar upplevelse.

Shopping

Galle Fort Bazaar har en massa småbutiker som barnen tyckte var spännande att upptäcka. Runt fortets väggar finns även gott om gatuförsäljare med diverse lokala småminnen som broderade dukar eller klänningar.

Packa lätt!

• Sköna lätta skor, favorit-sandalerna eller flip flops.

• Sköna t-shirts, shorts och klänningar.

• Badkläder, solhatt/keps.

• Myggspray och myggnät finns oftast på hotellen men kan vara bra att ta med för att vara på den säkra sidan.

• Solkräm med hög faktor och gärna UV-kläder, då solen är mycket stark.

Text och foto Kristin Nyström

”Hur långt bort är Sverige?” Ava, 7, håller ögat på horisonten och vågorna längs Wijaya beach.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + lampa till barnrummet & kokbok för 159 kr. Köp nu!