Tips på saker och aktiviteter att göra med barn i Stockholm. Foto: Istock (montage)

38 roliga saker att göra med barn i Stockholm (många är gratis!)

Oavsett om du planerar en resa med barn till Stockholm, eller bor i huvudstaden året om, kan det behövas tips på roliga saker att hitta på med familjen. mama har samlat 38 saker att göra i Stockholm – som går hem hos både barn och vuxna.

mamaredaktionen

Stockholm med barn? mama har en guide med hela 38 tips på gratis och prisvärda aktiviteter och upplevelser. 

Håll dig uppdaterad!

Corona-pandemin kan påverka din vistelse. Håll dig uppdaterad på Folkhälsomyndigheters aktuella restriktioner samt respektive besöksmåls hemsida då förändringar kan ske snabbt.

1. Skansen

Ett besök på Skansen är alltid en succé. Ett stort utomhusmuseum fullt av spännande djur, intressanta hus och mycket historia. Här är det aldrig trångt, om du inte köar för en varmkorv eller en speciell karusell. Antingen kan besöket fokusera på djuren eller på de gamla husen. Akvariet är häftigt med sina krokodiler och apor, men kostar extra. Ett tips är att ta med matsäck eftersom maten både är dyr och mindre bra. 

2. Lekparkerna

Stockholm är fullt av bra lekparker. Upptäck exempelvis Bryggartäppan på Södermalm, som är inspirerad av Per Anders Fogelströms roman ”Mina drömmars stad”. Vasaparken i Vasastan har såväl lekplats som stora gröna ytor och Kronobergsparken på Kungsholmen är som en liten oas mitt i stan. Om det finns personal på plats kan man ofta grilla samt få möjlighet till inomhuslek.

3. Stränderna

Stockholm är ju känt för sina unika möjligheter att bada mitt i stan. Barnvänligast och mest centralt är Smedsuddsbadet vid Rålambshovsparken och Långholmsbadet på just Långholmen. Här är det långgrund sandstrand som passar sandslottsbyggande och plaskande barn. För större och mer simkunniga barn kan klipporna i Fredhäll vara ett tips. Här är det dessutom fint kvällsljus.

Foto: FamVeld / Getty Images/iStockphoto / This content is subject

4. Utomhusbaden

För de som inte vill doppa sig i Mälaren kan utomhusbaden Eriksdalsbadet på Södermalm, Kampementsbadet vid Gärdet och Vanadisbadet på Norrmalm vara ett alternativ med sina pooler.

5. Plaska

När man är i stan och det är varmt är det inte alltid kul för de yngsta semesterfirarna. Då är ett besök till någon av stans plaskdammar att rekommendera.

6. Åk båt

Den lilla turen mellan Slussen och Djurgården med Djurgårdsfärjan kan vara ett stort äventyr i sig för ett barn. För den vuxne är det en skön och avkopplande stund, vackrare utsikt får man leta efter.

En lite längre tur med färja kan man ta till Fjäderholmarna. Här kan man äta, bada och leka på lekplats. Att ta sig hela vägen ut i skärgården kan vara tidskrävande så Fjäderholmarna är en bra lightversion.

7. Åk spårvagn

Stockholm har återupptagit spårvagnarna och de är väl kanske inte så skojiga men det finns en spårvagn som också är en cafévagn.

8. Gröna Lund

Svenskarna är inte särskilt bortskämda med tivolin, så Gröna Lund brukar vara ett uppskattat inslag för hela familjen. Räkna i förväg på om det lönar sig att köpa åkband eller om ni ska satsa på kuponger. Ett dyrt nöje för en familj med många barn, men garanterat uppskattat. Inför besöket kan ni kolla om ni får rabatt med exempelvis Ica-kortet. 

Gröna Lund är en upplevelse för både små och stora. Foto: Johan Gramén / Pressbild

9. Fiska

I Stockholm går det att fiska mitt i stan!

10. Gömda platser

Det finns många vackra platser i Stockholm som är svåra att hitta om man inte vet om dem. En sådan är Monteliusvägen som slingrar sig längs med berget ovanför Söder Mälarstrand och ger den perfekta vyn över Stockholm. Här ligger också en fin och rolig lekplats vid Ivar Los park. Ni upplever en fantastisk solnedgång här.

11. Spela boule

Boulebar finns på flera adresser i Stockholm, bland annat i Tanto på Södermalm och Rålambshovsparken på Kungsholmen, och blir ett kul besöka för familjer med lite äldre barn. Här kan ni både spela, äta och dricka.

12. Besök en 4H-gård

4H-gårdar är perfekta för familjer som gillar djur och är dessutom gratis. Testa exempelvis Augustendal i Solna (blå tunnelbanelinje mot Hjulsta, kliv av vid antingen Västra skogen eller Huvudsta) eller Eolshäll i Axelsberg (röd tunnelbanelinje mot Norsborg). Båda gårdarna har enklare kaféer. Nära Eolshäll finns också populära parkleken Aspuddsparken (kliv av t-banan vid Aspudden) med djur, enklare kafé, grillmöjligheter och en stor lekplats.

13. Utomhusteater

Parkteatern är en trevlig aktivitet för hela familjen. Gratis föreställningar spelas över hela stan och har många föreställningar för barn. Ta med picknick!

14. Bruncha

Om barnen är små kan det vara svårt att njuta fullt ut av fina restaurangbesök. Bruncher på stora ställen brukar däremot vara mer tillåtande och det finns alltid något på buffén som barnen uppskattar. Ett exempel är Haga Forum i Solna.

Här är mamas favorit-brunchställen! (från 2019)

15. Hälsa på kungafamiljen

Till kungaparets permanenta bostad Drottningholm går det att ta sig både med buss, bil och båt. Här finns stora gräsmattor, perfekta för en picknick, samt en labyrint som är kul att springa runt i.

Drottningholms slottsområde utsågs till världsarv 1991. Hit kan du ta dig från innerstan med bil, båt eller buss. Foto: iStock / Getty images

16. Upplev Gamla stan

Är man på besök i Stockholm är det svårt att missa Gamla Stan, men prova att lämna Västerlånggatan och leta er in i de smala gränderna istället.

17. Promenera längs vattnet

Att promenera längs Norr Mälarstrand med barn är överraskande trevligt. Längs vägen finns bland annat bryggor där man kan kika på fiskar och fåglar (ta med bröd och mata!) och det finns även många spännande båtar att titta på. En drickpaus på Mälarpaviljongen blir ett välkommet inslag om det är varmt.

18. Stadshuset

Gå in på Stadshusets borggård där barnen kan springa runt på stenläggningen. Ett passande avslut på Norr Mälarstrand-promenaden, ifall ni börjat vid Rålambshovsparken.

19. Kulturhuset

På Kulturhuset vid T-Centralen kan man lätt tillbringa många timmar bland verkstäder och utställningar. I Rum för Barn (för barn mellan 0–9 år) finns böcker på över 50 språk och mysiga platser för att läsa tillsammans. 

20. Ät glass!

Glass finns så klart överallt men några ställen som sticker ut är Stockholms glasshus i Birkastan, FRYST på Kungsholms strand, Stikki Nikki som finns på flera adresser i stan, AH's glassbar vid Nytorget på Södermalm. Värt en omväg är Gelato Scarfó i Ålsten, Bromma och Magnus Johansson glass och konfektyr i Hammarby sjöstad.

21. Botanisera i saluhallarna

Att gå runt och titta och provsmaka i en saluhall brukar vara populärt för hela familjen. Är det kokhett utomhus är det dessutom ofta ett välkommet svalkande inslag. Hötorgshallen och Östermalms saluhall är två förslag.

22. Njut av böcker

Stadsbiblioteket vid Odenplan har en väldigt fin barnavdelning som passar att besöka under regniga dagar eller bara för avkoppling.

23. Spännande tunnel

Brunkebergstunneln går under David Bagares gata och är en lite hemlig genväg mellan Sveavägen och Birger Jarlsgatan. Räkna med att barnen blir springtokiga och måste rusa genom tunneln.

24. Upplev böckerna på riktigt

Några av de sagor vi läser för barnen utspelar sig i Stockholm. Passa på att besöka till exempel Mariatorget, där branden och trafikolyckan i "Örnis bilar" utspelar sig. Gå runt i Vasastan och försök lista ut var Karlsson på taket och Mio min Mio bor eller försök hitta under vilket träd Peter & Petra bor i Vasaparken.

Museer i massor

Det finns mängder av museer i Stockholm och här är några som barnen brukar uppskatta. 

25. Tekniska museet: Har mängder av spännande saker att utforska och göra. Bra restaurang dessutom.

26. Stadsmuseet vid Slussen har äntligen öppnat efter många års renovering. Här får besökarna uppleva Stockholms historia från år 1527 fram till idag. Dessutom finns alltid tillfälliga utställare samt ett barnspår som tar med barnen på upptäcktsfärd genom Stockholms-utställningen. 

27. Naturhistoriska museet: Nästan alla barn har en dinosaurieperiod och då är det hit man ska gå. I övrigt finns flera utställningar om Sveriges djur och natur och många olika experiment som barnen kan prova på. Fri entré, förutom till Cosmonova, som är en upplevelse i sig med sin gigantiska bioduk och häftiga filmer. Tänk på att det är 5-årsgräns där.

På Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm kan barnen känna sig som arkeologer. Foto: Martin Stenmark

28. Historiska museet: På somrarna brukar museet göra om innergården till en vikingautställning där barnen får testa på att vara vikingar för en dag. Alltid fri entré, dessutom.

29. Inne på Nordiska museet finns lekstugan, en plats där barnen får leka att de bor i det forna Sverige. Här finns kläder att låna så att de ser ut som Emil eller Madicken. De kan även leka lanthandel eller laga mat inne i ett bondkök. Utställningarna med dockskåp brukar också uppskattas och att mötas av en gigantisk staty av Gustav Vasa i entrén är en upplevelse bara det. För barn upp till 18 år är det fri entré medan Lekstugan kostar en tjuga.

30. Tom Tits experiment ligger förvisso i Södertälje, några mil söder om Stockholm, men det går att ta sig dit med pendeltåg. Ett riktigt uppfinnarmuseum som även har stor park med massor att upptäcka.

31. Junibacken: Alla barn har en Pippi-period, och Junibacken på Djurgården är verkligen en orgie i Astrid Lindgrens anda. Sagotåget är en fantastisk liten tur då ni får hälsa på hos bland andra Madicken och Emil. Tänk på att varna de skraja för råttan hos Nils Karlsson Pyssling och draken Kattla hos Bröderna Lejonhjärta. Här finns även Villa Villerkulla att leka i, flera olika teaterföreställningar varje dag, ett lekrum med rester från tidigare utställningar (vad sägs om Pettssons verkstad eller Lasse Majas café?) samt en aktuell utställning. Man får inte ta med matsäck, men restaurangen har helt okej mat, om än dyr.

32. Paradox musuem: En helt ny, interaktiv museiupplevelse vid Hötorget i centrala Stockholm som kallar sig själva för ett ”must see, must share and blow your mind experience”.

32. Turista på vattnet

Hoppa på en turistbåt utanför Grand Hotel och se Stockholm från vattnet. Att åka under broarna och slussa vid Slussen är kul för både stora och små.

33. Hyr kajak

Vill man ha en mer aktiv tur på vattnet och har lite äldre barn kan man hyra kajaker på olika ställen i Stockholm.

34. Svalka i kyrkan

Gå in i kyrkorna och upplev ett stycke gratis (förutom Storkyrkan vissa dagar) historia. Är det dessutom en varm dag är kyrkorna perfekta att kyla ned sig i.

I Storkyrkan gifte sig kronprinsessan Victoria och prins Daniel 2010. Foto: Istock

Mat för hela familjen

35.Nyfiken Gul vid Eriksdalsbadet på Södermalm köper man kött och tillbehör och får sedan grilla själv. Mysig och rolig upplevelse.

36. Restaurangen/minisaluhallen Urban deli finns på flera adresser i Stockholm och serverar mat från morgon till kväll. Här är det tillåtande för barn, eller så köper man med sig delikatesser över disk och picknickar i en park.

37. American Table på Clarion Sign har mat för hela familjen och ställer till och med fram pyssel till barnen så att ni vuxna får njuta i lugn och ro.

38. Klättra

Om man har större barn som klarar av att klättra, är Skinnarviksberget på Södermalm fantastiskt med sin utsikt över stan.

Ursprungstips av Helena Lyth. Uppdaterad av Lisa Nylén (2019) och Sara Fridh (2021) och Thérèse Bilby (2022).