Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

28 aktiviteter att göra med barnen på sommarlovet – helt gratis

Vi är nog alla överens om att sommarlovet slukar pengar. Det är utflykter som kostar skjortan, tågresor som ska betalas och nöjesparker som tömmer plånboken. mama har samlat 28 varierade sommaraktiviteter som är helt gratis att göra med barnen.

1. Var djurvakter

Ni har förmodligen hur många bekanta som helst som vill ha hjälp att passa katten, marsvinet eller undulaten. Anmäl er och låt det bli ett projekt för hela familjen. Antingen kan varje dag bli en utflykt hem till djuret, eller så låter ni det bo hos er.

2. Gå på museum

Många av Stockholms museer är helt gratis numera, liksom ett fåtal i Göteborg, Malmö, Karlskrona, Linköping och Uppsala. Passa på!

3. Åk till en 4H-gård

4H-gårdar ska efterlikna en svensk bondgård med självhushåll, och att titta på djur uppskattas av nästan alla barn. Ta med en picknick bestående av det ni har hemma och ta er till närmaste gård.

4. Leta upp en plaskdamm

Är vädret bra brukar ett dopp uppskattas. Har ni långt till närmaste utomhusbad brukar småttingarna uppskatta att få plaska loss i en park.

5. Styr upp en lekdejt

Våga höra av dig till barnens kompisars föräldrar och styr upp en lekdejt. Barnen roar sig – förmodligen – själva och du och den andra föräldern får – förhoppningsvis – socialt utbyte av varandra.

Foto: pixdeluxe

6. Arrangera en loppis

Låt barnen samla ihop saker de inte längre använder, skriv små prislappar och låt dem ha en egen loppis ute på gatan eller i en närliggande park.

7. Åk till en bondgård

Om det inte finns någon 4H-gård i närheten finns det kanske en bondgård istället. Vilka barn blir inte fascinerade av djur och traktorer?

8. Träna med barnen

Förena nytta med nöje. Låt barnet göra utfall med dig, använd hen som tyngd när du gör squats och gör grodhopp medan du puttar på gungan.

9. Besök närmaste skog

I skogen flyger timmarna iväg. Man måste anstränga sig för att ta sig fram och det finns alltid något spännande att upptäcka. En termos med varm choklad blir pricken över i!

Foto: This content is subject to copyright.

10. Bygg en koja

Leta virke i naturen (eller vedboden om ni har en) och bygg en koja ihop. Om det är dåligt väder kan ni göra det inomhus i soffan. Duka fram mellis inne i den när ni är färdiga och låt mjukisdjuren vara med.

11. Baka

Botanisera i skafferiet och sväng ihop ett bröd, en kaka eller chokladbollar. Eller varför inte glass som ni gör av frukt eller juice?

12. Ta ut vattenspridaren

Om ni har en trädgård brukar vattenspridaren göra succé under varma dagar.

13. Gå till biblioteket

Inte nog med att ni får miljöombyte när ni går dit, när ni kommer hem har ni massor av böcker som du inte redan läst 14 dagar på raken.

14. Arrangera en femkamp

Om ni är några stycken kan ni arrangera en egen femkamp. Det kan vara så enkelt som att tävla i vem som hoppar längst, kastar ner flest burkar med en boll eller kan balansera ett ägg på en sked snabbast.

15. Bli sakletare

Inspireras av Pippi Långstrump och gå ut och leta spännande saker i naturen. Vem lyckas bäst?

Foto: SolStock

16. Gör en skattjakt

Tar sin lilla stund, men brukar bli väldigt uppskattat. Låt barnen upptäcka skattkartan själva, så blir äventyret ännu mer spännande.

17. Gör barkbåtar

Om ni är nära vatten kan ni bygga barkbåtar och ha seglartävling.

18. Fiska

Om ni inte äger några fiskegrejer räcker det att knyta ett rep runt en pinne och låta barnet fiska. Pelle i Saltkråkan hade aldrig någon krok!

19. Cykla

Barn som just har lärt sig cykla brukar älska att ge sig iväg. Gör dem sällskap!

20. Leta upp en strand

Stranden är gratis! Och är det för kallt i vattnet är sanden världens bästa lekplats. Tävla om vem som kan bygga största sandslottet, eller gör små kanaler ner till vattnet.

Foto: EVAfotografie

21. Restaurera en gammal möbel

Har ni en gammal stol eller byrå som inte används kan ni göra om den ihop. Kanske har ni gamla färgprovburkar att måla med, eller tygremsor som ni kan limma fast.

22. Sov på studsmattan

Om ni vet att det kommer vara uppehåll på natten kan ni sova utomhus, exempelvis i ett tält på tomten eller på studsmattan. Ladda upp med ficklampa och sagor och vakna sedan av solen.

23. Skriv en saga ihop

Låt barnet hitta på berättelsen samt illustrera sagan, medan du hjälper till att skriva ned den.

24. Spela in en film

Med hjälp av en smartphone är det enkelt att göra små filmsnuttar. Låt barnen bestämma handlingen samt låna dina kläder så blir det given succé.

25. Bygg en stad av det ni hittar

Leta stenar, pinnar, löv, tegelplattor, grenar och annat ni hittar utomhus och bygg upp en stad i trädgården eller på närmaste gräsplätt.

26. Spela fotboll

Vilka barn blir inte som tokiga när de ser en boll? Genom att gå till en riktig fotbollsplan blir matchen dessutom ännu mer seriös. Variera fotbollen med andra typer av bollekar, såsom basket eller bolla gris.

Foto: &#169 Arne Trautmann

27. Åk båt

Kanske känner ni någon med en roddbåt? Be att få låna och ge er ut på sjön. Det blir garanterat ett äventyr i sig.

28. Skriv en låt

Att hitta på melodi och text tillsammans med barnen brukar ge de mest fantastiska hitlåtarna. Om du kan spela ett instrument kan du ackompanjera, annars kör ni à cappella. Spela in den på mobilen och låt hela släkten digga, eller bjud in grannarna på show.