Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Passa på att prova nya billekar när ni åker långt!
Passa på att prova nya billekar när ni åker långt!
Passa på att prova nya billekar när ni åker långt!
Passa på att prova nya billekar när ni åker långt! Foto: Shutterstock

14 lekar till bilresan – som är roliga för hela familjen

Väntar långa bilresor? Blir barnen åksjuka av surfplattor eller vill ni minimera skärmtiden i bilen? Då har mama samlat 14 tips på billekar som funkar mil efter mil.

Inte sällan börjar ”när är vi framme”-frågorna redan innan man kommit ut ur stan. Då är det också lätt att genast låta barnen kolla på film i baksätet. För de som hellre vill prata och leka i bilen har mama samlat ihop massa tips från läsarna och redaktionen – bara att inspireras!

Tips 1: Om ni har flera barn, låt dem vara ett lag i baksätet och tävla mot exempelvis chauffören och/eller den som sitter i passagerarsätet. På så sätt teamar de upp sig och bråk och rivalitet kan minimeras.

14 lekar att testa på bilresan

1. Frågesport
Om ni har något frågesportspel hemma, till exempel ”Vem vet mest junior”, kan ni packa ner en hög med frågekort. Sedan får personen i passagerarsätet läsa frågorna och baksätes-åkarna och chauffören tävla om vem som kan mest.

2. Önska musik
Om ni ska åka en kortare sträcka kan ni ha önskestund med musik. Låt alla passagerare i tur och ordning önska låtar så känns det som att tiden går snabbare än vanligt.

3. Är vi framme snart
I detta spel, framtaget för just bilresor, tar alla några kort var och så ska man leta grejer, såsom en bil med hund i, en parabolantenn, ett flygplan, en ko eller en hjullastare.

4. Gissa filmen
Här får man i tur och ordning berätta om en film, en scen eller karaktär som alla har koll på och som övriga får gissa på. Liknande kan även med fördel köras med böcker man läst.

5. Djurleken
En passagerare börjar säga ett djur, till exempel giraff, och sedan kör nästa ett djur på sista bokstaven i det ordet – flamingo. Funkar med växter, städer eller länder också.

6. Bokstavsleken.
Här ska alla i bilen säga ett djur/ett land/en växt på A, sedan på B, sedan på C och så vidare.

7. 20 frågor
En passagerare tänker på till exempel en person som alla i bilen vet vem det är. Sedan får de andra endast ställa ja- och nej-frågor (till exempel ”är det en tjej?”och ”känner vi henne?”), tills de kommit på vem det är.

8. Gissa djuret
En person tänker på ett djur och så får hen svara på frågor från de andra. Det får till och med vara ”hur låter djuret” om barnen är små. Poängen är inte att det ska vara svårt.

9. Skapa en fantasivärld tillsammans  
”När jag var barn och vi åkte bil långt brukade min lillebror alltid berätta om en påhittad värld. Vi andra ställde frågor om den och han berättade hur det var där, typ att det var en ny årstid varje dag, man åt glass till middag etcetera. Jag kom att tänka på det då min 4-åring, som annars mest gillar att prata om bajs, började prata om en fantasivärld sist vi åkte bil långt. Han bubblade massor och det var kul att hänga med i hans tankar. Så mitt tips när det gäller mindre barn är väl helt enkelt att uppmuntra dem till att berätta påhittade storys, typ: ’Om du fick bestämma allt, hur skulle världen vara då?’”, tipsar mama-läsaren Angelica.

10. ”Jag ser något som börjar på…”
Här får alla kolla ut genom fönstret och upptäcka saker på en utvald bokstav. ’Vi börjar alltid skratta till slut för att det blir väldigt roliga förslag; superlitengaffel, slitenmamma, skruvadpappa och så vidare’, berättar mama-läsaren Vicky.

11. Ta med små leksaker
Om barnen inte lätt blir åksjuka kan ni ta med små leksaker som de kan leka med, exempelvis bilar, smådjur eller pixiböcker. I vissa bilar finns dessutom små bord bakpå framsätena, vilket gör att det går att rita.

12. Lyssna på ljudbok
På Spotify finns massor av ljudböcker, till exempel Astrid Lindgrens sagor, Bamse och Barnkammarboken. Att lyssna på dessa skänker ofta både underhållning och lugn för en stund.

13. Säg inte ja eller nej
”Våra barn gillar när man inte får säga ja eller nej. Dels blir det väldigt roligt, men också mycket att prata om eftersom man testar allt för att få de andra att säga just ja eller nej. Det är så svårt att hålla sig. Dessutom får man öva sig i att använda andra ord och förklara. Vi kan köra det om och om igen här hemma,” avslöjar mama-läsaren Maria.

14. Plåstra på!
”Vårt bästa biltips är plåster. Köp flera paket med plåster och låt barnet plåstra på familjen, bilen, allt. När barnet blir lite större kan man avancera det till plåster som måste klippas till. Hos oss har detta alltid varit en lifesaver,” tipsar mama-läsaren Moa.
Av: Lisa Nylén